Przepisy Pana Janka;)

-wszystkie przepisy fantastik-kulinaria uzytkowników naszego forum-

Moderatorzy: wojtek, misia458, Krysia-, WOJTEKZ, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 899
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:07
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Lokalizacja: Siedlce
Kontakt:

Przepisy Pana Janka;)

#1

Post autor: Grzegorz » śr paź 30, 2013 00:21

Ryba w sosie Seczuańskim

Ponieważ co roku dzwonię do niego po 5 razy żeby zapytać o przepis bo zawsze gdzieś zgubię kartkę postanowiłem napisać jego przepis na forum, tak co by i inni poznali smak dobrej ryby ze słoika:)

Na 3 spore szczupaki wystarczy jeden słoik sosu;) (szczupaki na Siemianówce!!! koniecznie złowione samemu!)

Więc tak:
smażymy posoloną rybę na dosyć głębokim oleju (bez dodatków, sama sól)
do przygotowania zalewy potrzebujemy:
ocet/woda/sos Uncle Bens syczuański proporcja: 1/4/1 (czyli np. pół litra octu na 2 litry wody i jeden sos)
1 średni koncentrat pomidorowy
łyżka cukru
kilka ziel angielskich
2 listki laurowe
1/2 łyżki kucharka
całość wrzucamy do jednego gara, mieszamy i gotujemy

gorącą jeszcze rybę wkładamy do słoików i zalewamy gotującym się tym czymś z garnka...zakręcamy, odwracamy i czekamy ze 3 tygodnie:(

ale przyznam że warto czekać...:P
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

pysia34
Posty: 558
Rejestracja: pt lut 24, 2012 07:15
Ptaki które hoduję: duże papugi
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#2

Post autor: pysia34 » śr paź 30, 2013 07:39

Właśnie dostałam świeżo złowionego sporego szczupaka i się pokuszę o to przygotowanie :) Drobna uwaga seczuański sos ;)
Czy Twoje Grzesiu szczupaki też miały tyle ikry co ten? Aż żal było takiej samicy :(

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 899
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:07
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Lokalizacja: Siedlce
Kontakt:

#3

Post autor: Grzegorz » śr paź 30, 2013 10:16

A może i tak:) późno było i nie chciało mi się biec do lodówki żeby sprawdzić:P jak masz świeżego jednego to lepiej zjeść zaraz po usmażeniu:P ale przyznam że tak dobrej ryby ze słoika nigdy w życiu nie jadłem i polecam wszystkim!!!
Ostatnio na 3 moje złowione i dwa kolegi wszystkie miały ikrę. Niestety trzeba by było przed zabiciem badanie pióra robić, ale kto by to tyle trzymał w wannie?!
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

pysia34
Posty: 558
Rejestracja: pt lut 24, 2012 07:15
Ptaki które hoduję: duże papugi
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

#4

Post autor: pysia34 » śr paź 30, 2013 10:19

hahahahaha, fakt że płci sie nie określi do rozcięcia :( ale jednak nieco żal :(

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 899
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:07
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Lokalizacja: Siedlce
Kontakt:

#5

Post autor: Grzegorz » śr paź 30, 2013 10:30

Żal to jest jak rybacy mają miesięczny limit odłowu w siatki 7 ton takiej ryby. Kilka sztuk w porównaniu do tego to pikuś. Niestety taka kolej rzeczy...
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Posty: 1646
Rejestracja: ndz wrz 17, 2006 17:59
Ptaki które hoduję: Senegalki
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

#6

Post autor: wojtek » śr paź 30, 2013 15:44

Z ikry trzeba robić placki. Możno też smażyć taką całą w tej plewce. Bardzo dobra na potencję. <cwaniak>
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Posty: 1235
Rejestracja: pn wrz 18, 2006 08:39
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Lokalizacja: Kraków

#7

Post autor: Boguśka » śr paź 30, 2013 18:17

Jadłam taką rybkę od tego pana i popieram-wygląd jak wygląd ale jaki smak.Słyszam tylko ,że TAKI smak uzyskuje tylko Janek i przepis nic nie daje bo jak robi kto inny inny smak będzie.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 899
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:07
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Lokalizacja: Siedlce
Kontakt:

#8

Post autor: Grzegorz » śr paź 30, 2013 20:14

To prawda:( No ja już któryś rok z kolei próbuję i zawsze coś przeinaczam. Tym razem też źle zrobiłem, bo rybę usmażyłem obtaczaną w mące z solą. Następna będzie bezbłędnie;)
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 899
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:07
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Lokalizacja: Siedlce
Kontakt:

#9

Post autor: Grzegorz » ndz lis 10, 2013 14:02

A tu tak dla zobrazowania kto tak dobrze kucharzy;)
Nawet obiecał że jeszcze kilka przepisów ujawni:)
Załączniki
Janko.jpg
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Przepisy kulinarne-”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość