Przepisy Pana Janka;)
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Grzegorz
- -#Administrator
- Posty: 853
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:07
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Lokalizacja: Siedlce
- Kontakt:
Przepisy Pana Janka;)
Ryba w sosie Seczuańskim
Ponieważ co roku dzwonię do niego po 5 razy żeby zapytać o przepis bo zawsze gdzieś zgubię kartkę postanowiłem napisać jego przepis na forum, tak co by i inni poznali smak dobrej ryby ze słoika:)
Na 3 spore szczupaki wystarczy jeden słoik sosu;) (szczupaki na Siemianówce!!! koniecznie złowione samemu!)
Więc tak:
smażymy posoloną rybę na dosyć głębokim oleju (bez dodatków, sama sól)
do przygotowania zalewy potrzebujemy:
ocet/woda/sos Uncle Bens syczuański proporcja: 1/4/1 (czyli np. pół litra octu na 2 litry wody i jeden sos)
1 średni koncentrat pomidorowy
łyżka cukru
kilka ziel angielskich
2 listki laurowe
1/2 łyżki kucharka
całość wrzucamy do jednego gara, mieszamy i gotujemy
gorącą jeszcze rybę wkładamy do słoików i zalewamy gotującym się tym czymś z garnka...zakręcamy, odwracamy i czekamy ze 3 tygodnie:(
ale przyznam że warto czekać...
Ponieważ co roku dzwonię do niego po 5 razy żeby zapytać o przepis bo zawsze gdzieś zgubię kartkę postanowiłem napisać jego przepis na forum, tak co by i inni poznali smak dobrej ryby ze słoika:)
Na 3 spore szczupaki wystarczy jeden słoik sosu;) (szczupaki na Siemianówce!!! koniecznie złowione samemu!)
Więc tak:
smażymy posoloną rybę na dosyć głębokim oleju (bez dodatków, sama sól)
do przygotowania zalewy potrzebujemy:
ocet/woda/sos Uncle Bens syczuański proporcja: 1/4/1 (czyli np. pół litra octu na 2 litry wody i jeden sos)
1 średni koncentrat pomidorowy
łyżka cukru
kilka ziel angielskich
2 listki laurowe
1/2 łyżki kucharka
całość wrzucamy do jednego gara, mieszamy i gotujemy
gorącą jeszcze rybę wkładamy do słoików i zalewamy gotującym się tym czymś z garnka...zakręcamy, odwracamy i czekamy ze 3 tygodnie:(
ale przyznam że warto czekać...
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
-
- Posty: 550
- Rejestracja: pt lut 24, 2012 07:15
- Ptaki które hoduję: duże papugi
- Lokalizacja: Polska
- Kontakt:
Właśnie dostałam świeżo złowionego sporego szczupaka i się pokuszę o to przygotowanie :) Drobna uwaga seczuański sos
Czy Twoje Grzesiu szczupaki też miały tyle ikry co ten? Aż żal było takiej samicy :(
Czy Twoje Grzesiu szczupaki też miały tyle ikry co ten? Aż żal było takiej samicy :(
- Grzegorz
- -#Administrator
- Posty: 853
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:07
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Lokalizacja: Siedlce
- Kontakt:
A może i tak:) późno było i nie chciało mi się biec do lodówki żeby sprawdzić:P jak masz świeżego jednego to lepiej zjeść zaraz po usmażeniu:P ale przyznam że tak dobrej ryby ze słoika nigdy w życiu nie jadłem i polecam wszystkim!!!
Ostatnio na 3 moje złowione i dwa kolegi wszystkie miały ikrę. Niestety trzeba by było przed zabiciem badanie pióra robić, ale kto by to tyle trzymał w wannie?!
Ostatnio na 3 moje złowione i dwa kolegi wszystkie miały ikrę. Niestety trzeba by było przed zabiciem badanie pióra robić, ale kto by to tyle trzymał w wannie?!
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- Grzegorz
- -#Administrator
- Posty: 853
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:07
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Lokalizacja: Siedlce
- Kontakt:
Żal to jest jak rybacy mają miesięczny limit odłowu w siatki 7 ton takiej ryby. Kilka sztuk w porównaniu do tego to pikuś. Niestety taka kolej rzeczy...
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- Boguśka
- -#moderator
- Posty: 1210
- Rejestracja: pn wrz 18, 2006 08:39
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
- Lokalizacja: Kraków
Jadłam taką rybkę od tego pana i popieram-wygląd jak wygląd ale jaki smak.Słyszam tylko ,że TAKI smak uzyskuje tylko Janek i przepis nic nie daje bo jak robi kto inny inny smak będzie.
- Grzegorz
- -#Administrator
- Posty: 853
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:07
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Lokalizacja: Siedlce
- Kontakt:
To prawda:( No ja już któryś rok z kolei próbuję i zawsze coś przeinaczam. Tym razem też źle zrobiłem, bo rybę usmażyłem obtaczaną w mące z solą. Następna będzie bezbłędnie;)
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- Grzegorz
- -#Administrator
- Posty: 853
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 15:07
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Lokalizacja: Siedlce
- Kontakt:
A tu tak dla zobrazowania kto tak dobrze kucharzy;)
Nawet obiecał że jeszcze kilka przepisów ujawni:)
Nawet obiecał że jeszcze kilka przepisów ujawni:)
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość