Przepisy Pana Janka;)
: śr paź 30, 2013 00:21
Ryba w sosie Seczuańskim
Ponieważ co roku dzwonię do niego po 5 razy żeby zapytać o przepis bo zawsze gdzieś zgubię kartkę postanowiłem napisać jego przepis na forum, tak co by i inni poznali smak dobrej ryby ze słoika:)
Na 3 spore szczupaki wystarczy jeden słoik sosu;) (szczupaki na Siemianówce!!! koniecznie złowione samemu!)
Więc tak:
smażymy posoloną rybę na dosyć głębokim oleju (bez dodatków, sama sól)
do przygotowania zalewy potrzebujemy:
ocet/woda/sos Uncle Bens syczuański proporcja: 1/4/1 (czyli np. pół litra octu na 2 litry wody i jeden sos)
1 średni koncentrat pomidorowy
łyżka cukru
kilka ziel angielskich
2 listki laurowe
1/2 łyżki kucharka
całość wrzucamy do jednego gara, mieszamy i gotujemy
gorącą jeszcze rybę wkładamy do słoików i zalewamy gotującym się tym czymś z garnka...zakręcamy, odwracamy i czekamy ze 3 tygodnie:(
ale przyznam że warto czekać...
Ponieważ co roku dzwonię do niego po 5 razy żeby zapytać o przepis bo zawsze gdzieś zgubię kartkę postanowiłem napisać jego przepis na forum, tak co by i inni poznali smak dobrej ryby ze słoika:)
Na 3 spore szczupaki wystarczy jeden słoik sosu;) (szczupaki na Siemianówce!!! koniecznie złowione samemu!)
Więc tak:
smażymy posoloną rybę na dosyć głębokim oleju (bez dodatków, sama sól)
do przygotowania zalewy potrzebujemy:
ocet/woda/sos Uncle Bens syczuański proporcja: 1/4/1 (czyli np. pół litra octu na 2 litry wody i jeden sos)
1 średni koncentrat pomidorowy
łyżka cukru
kilka ziel angielskich
2 listki laurowe
1/2 łyżki kucharka
całość wrzucamy do jednego gara, mieszamy i gotujemy
gorącą jeszcze rybę wkładamy do słoików i zalewamy gotującym się tym czymś z garnka...zakręcamy, odwracamy i czekamy ze 3 tygodnie:(
ale przyznam że warto czekać...