Witam przedstawiam moje pierzasto-kłujące towarzystwo

-każdy nowy temat to nowa galeria jednego utzestnika forum-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » śr kwie 21, 2010 08:51

Korzystając z tego że jestem chora i jestem uziemiona zrobiłam pare zdjęć
Załączniki
,,,.jpg
Tobek sie tak nachyla żeby dać mi buziaka
555.jpg
pepi
kmjo.jpg
beny on myśli że wciąż jest malutki

Awatar użytkownika
ansag
Ptaki które hoduję: żako kongijskie
Kontakt:

Post autor: ansag » śr kwie 21, 2010 13:59

glizda177, Tobek jest świetny :-D

A czy drzewa iglaste nie są szkodliwe dla papug? Bo gdzieś u Ciebie widziałam zdjęcie jak paputy siedzą na jakichś iglakach.

glizda177

Post autor: glizda177 » śr kwie 21, 2010 14:05

w zimie tylko tym mogłam osłonić siatki żeby sie nie odmrażały im łapki,bo miałam z tym problem pomimo że woliera jest osłonięta poliwęglanem i nie było tam wiatru to zdarzało się że łapki ucierpiały . Jednak z mojej obserwacji wynika że ptaki nie ruszały tych drzew .W normalnych warunkach mają wierzby brzozy i są wymieniane jak je skatują .Niestety w zimie było w tym roku okropnie miałam osłoniętą wolierę jeszcze kartonami i słomy było dużo i i tak musiałam zabrać papużki.

A za tobka dziękuje to uroczy ptak z charakterkiem

glizda177

Post autor: glizda177 » pn maja 10, 2010 17:49

przy sprzątaniu i dokładaniu świeżych gałązek porobiłam kilka zdjęć
Załączniki
samiczka kuzki.jpg
moja samiczka bardzo towarzyska papużka
moje cuda.jpg
uwielbiam ich ubarwienie
nierozłączki 23.jpg
są jak tornado wszystko niszczą
nimfol.jpg
no właśnie co to ? samczyk czy samiczka
Ostatnio zmieniony sob sty 22, 2011 05:40 przez glizda177, łącznie zmieniany 1 raz.

glizda177

Post autor: glizda177 » czw maja 13, 2010 13:56

Przedstawiam sticha chłopczyk po przejściach ale dojdziemy z nim do porządku ,dostałam go dzisiaj w życiu nie wiedziałam że aleksandretta obrożna wydaje takie dźwięki jest strasznie radosny i rozśpiewany .
Załączniki
aleks.jpg

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw maja 13, 2010 19:15

Tak samczyki są takie słodkie ;-) Czy on się tak wyskubał?Troche dziwne to??Miejmy nadzieje,że u Ciebie szybko dojdzie do siebie tylko przydało by mu się towarzystwo by się nie nudził....
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

glizda177

Post autor: glizda177 » czw maja 13, 2010 19:31

sam sie wyskubał kiedy jego Pani poszła na studia do innego miasta ale widać że sam to musiał zrobić ma nawet taki trik nerwowy przeczesywania piór .Dojdzie na pewno do siebie mam aleksandretty jak polubi się z jakąs to będzie towarzystwo miał puki co to zachował sie w falistej i ja dziobkiem przez kraty chciał czyścić :) Na moja dłoń reaguje puki co jak na coś do gryzienia ale pokarm bierze z ręki i cudownie śpiewa
pozdrawiam ja i moje wesołe stado:)
http://www.garnek.pl/agi77/a

glizda177

Post autor: glizda177 » wt maja 18, 2010 16:41

a oto stich jak zapoznawał się z resztą papug ,chyba się zaczynają dogadywać bo nie da sie rano spać tak śpiewają :)
Załączniki
stich.jpg

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » wt maja 18, 2010 18:54

To fajnie jak zaczyna się dogadywać z innymi..one zajmą mu czas i nie będzie myślał o skubaniu i za jakiś czas będzie ładnie opierzony :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

glizda177

Post autor: glizda177 » wt maja 18, 2010 18:57

tak planuje go zaprzyjaźnić z którąś aleksą żeby miał towarzystwo on lubi bardzo jak ktos przy nim jest od kąt postawiłam go w ptasim śpiewa i żadnego piórka nie wyrwał .Bardzo szybko się zaaklimatyzował .

Kondzio33
Ptaki które hoduję: Figunia&Maniek(aleksy o)

Post autor: Kondzio33 » wt maja 18, 2010 22:48

nie no super dla mnie to pelen podziw ze tak szybko sie aklimatyzuje i fajnie sie dogaduja,
moja Figunia 60 dniowa to tak odgania Manka(2,5 lata) ze masakra juz z daleka na niego syczy a juz nie mowie o blizszym kontakcie bo jest walka od razu :-|

glizda177

Post autor: glizda177 » wt maja 18, 2010 22:57

moje ptaki sa bardzo tolerancyjne nie ma z nimi kłopotu przynajmniej z tymi oswojonymi bo dzikusy to dzikusy one same sie dogadują ja już w nie nie ingeruje .Kondziu 33 musisz pokazywac że ptaki sa na równi dla ciebie ja tak robiłam z patagonka na początku ją tuliłam a alekse trzymałam na odległość potem dołączyłam alekse trzeba uważać na sytuacje mrożące krew w żyłach typu jedzenie picie i na początku trzeba uważać na ich terytorializm nie pozwalać by na swoje klatki wchodziły i widziały sie na neutralnym gruncie . Na początku jest strasznie bo nie wiesz czego się spodziewać a teraz aleksa z patagonką po 2,5 miesiaca jest tak zaprzyjaźniona że są puszczane razem brane na ręce razem wszystko robia wspólnie i jedna druga za raz woła . A teraz doszedł stich który jest koleżeński i wszystko ładnie sie dogaduje .

Kondzio33
Ptaki które hoduję: Figunia&Maniek(aleksy o)

Post autor: Kondzio33 » wt maja 18, 2010 23:18

ale u mnie to jest chyba ten problem ze Figunia jest recznie karmiona a Maniek nie...klatki ich stoja obok siebie ogolnie mała nienawidzi Manka :lol: on cos tam probuje podejsc zagadac ale ona go gania jak psa :lol: z drugiej strony jak ona przytnie komara to Maniek przyjdzie zrobi jej psikusa ugryzie i ucieknie :shock: a u Ciebie to widac taka wspolnote ze chce sie na to patrzec, u mnie to byl ich najblizszy kontakt a juz widac jak syczala
Załączniki
Zdjęcie394.jpg

glizda177

Post autor: glizda177 » czw maja 27, 2010 16:40

dzisiaj przy sprawdzaniu budki przeżyłam szok 2 małych martwych a pozostałą dwójka ledwo żywych ,chyba rodzice ich nie grzali piekielna pogoda gorąco wilgotno pada i papugom się pomieszało coś .Gdyby nie sprawdzenie budki pewnie i one by umarły.. a oto moje zajęcie na czerwiec .. proszę o określenie ile one mają jeden ma troszkę otwarte 1 oczko a drugi jest mniejszy o sporo chyba najmłodszy ..
Załączniki
ihfcsjkhxbcv.jpg
Ostatnio zmieniony sob sty 22, 2011 05:42 przez glizda177, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw maja 27, 2010 20:04

około 6 - 8 dni ma ten ,,największy"
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

glizda177

Post autor: glizda177 » czw maja 27, 2010 20:35

to kwalifikują się na karmienie w nocy co 2,5 h ? czy co 6 h? to Pan jak mnie nie myli to opracował tą tabelke?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pt maja 28, 2010 05:01

Karmienie co 2,5 godziny z przerwą w nocy na 6 godzin
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

pysia34

Post autor: pysia34 » pt maja 28, 2010 10:27

powodzonka w karmieniu :)

Nie karm sądą , małę potem później zaczynają jeść i trudniej się uczą samodzielnego pobierania pokarmu. Sporo hodowców tak karmi dla wygody, bo szybko. Znam takich co przedobrzyli z tempem i pisklak się udusił...
Sama kilka piskląt wykarmiałam do wola ale to nie ma sensu. Łyżeczką jest bezpieczniej i ptak szybko uczy się jeść samodzielnie. Te karmione do wola mająz tym problem i nauczenie jesć zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż tych karmionych łyżeczką.

Jak duży nie chciał jeść to może pokarm był za zimny. Moje pisklęta zawsze startowały od wyższej temperatury pokarmu niż 38 stopni. Nawet teraz małego karmię jedzeniem o temperaturze 40-42 stopnie. Taka jest temperatura pokarmu ogrzanego w wolu rodziców gdyż ptaki mają wyższą temperaturę ciała. Nie zapomnij też o ogrzaniu piskląt. Musiszsprawdzić czy to temperatura nie powoduje niechęci do jedzeniau starszego. Zasada prosta dopóki nie parzy wewnętrznej strony wargi łyżeczka i pokarm to pisklak nie będzie miał popażonego wola. Spokojnie możesz poeksperymentować z temperaturą do tych 42 stopni i sprawdzić jaki pokarm je. Nie może nie jeść lub jeść mało bo padnie:(

glizda177

Post autor: glizda177 » pt maja 28, 2010 11:06

rano jadły aż im się głowa trzesła ja po prostu w nocy je karmiłam a one maja przerwe na noc bo są juz podrośnięte .Jedno i drugie je ładnie wole pełne mają po jedzeniu wydalają też normalnie . Młode są grzane poduchą elektryczną a jedzenie próbuje na nadgarstku jak dla dzidziusia .I karmię co 2,5 czasem 3 h w zależności ile mają w wolu bo nie chce przekarmić .Sondy bym nie spróbowała bałabym się nauczona jestem na szczykawe i maluszki też już ładnie jedzą . Noc była ciężka bo co chwile latałam czy wszystko ok ale dzisiaj jedno i drugie uchyliło oczka są ruchliwe i pocieszne .

glizda177

Post autor: glizda177 » ndz maja 30, 2010 16:17

Chwale się nowymi lokatorami puki co samiec nimfy mnie rozbraja takich melodyjek nie słyszałam i powtarza wygwizdane co lepsze potrafi podobno bo u mnie jest drugi dzień mówic dzień dobry ...A rozela to agent naśladuje domofon , dzwonek telefonu , dzwonek sms-a ,i pieknie gwiżdże.
Załączniki
nimfy.jpg
lutino samczyk świetny naśladowca
fifi.jpg
fifi imię dostała od mojej siostrzenicy świetny ptak

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Nasze prywatne galerie-”