Wywóz ptaka z Irlandii do Polski

Jak i w czym przewozić.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
jolly_mah
Ptaki które hoduję: senegalka
Kontakt:

Post autor: jolly_mah » sob cze 11, 2011 14:51

Witam wszystkich, musze z przykroscia stwierdzic ze te przepisy tylko utrudniaja zycie! Jestem obecnie za granica a zeby moj papug mogl jechac ze mna musiala podawac duzo roznych rzeczy, np czas podrozy, dokladny adres gdzie ptak bedzie sie njadowal za granica, REJESTRACJA samochodu jakim bede jechac (a jak jade z jaka firma to jakies inne czy ma zezwolenie i jak przewozi zwierzeta itp...) jedym slowem makabra. Co najgorsze przed wyjazdem spowrotem trzeba zrobic to samo w nowym pA'anstwie czyli szukac tutaj inspektora weterynarii i znowu wypisywac te bzdury. Ptaka oczywiscie musisz targac ze soba zeby go sobie poogladali i stresu mu narobili. Jesze jeden bezsens - nie mozna mu wyrobic czegos na stale, tak jak np dla kotow, ps ow, fretek paszporty, tylko za kazdym razem, chociaz bede wyjezdac co tydzein, musze od nowa wypisywac ten papierek w inspektoracie. Koszt 25zl. Moze ktos mial inne doswiadczenia i moze jednak jest mozliwosc zalatwic taki#a sprawe troche inaczej?
Karoline

kiki
Ptaki które hoduję: nimfa

Post autor: kiki » czw lip 18, 2013 21:18

Witam, planuje przeprowadzic sie do Niemiec. chce zabrac nasza papge nimfe. czy musze wyrobic Jej jakies dokumenty u weterynarza?prosze o pomoc

Kasia69
Ptaki które hoduję: Mnicha Nizinna

Post autor: Kasia69 » pt sty 03, 2020 21:39

Witam, mam pytanie odnosnie przewozu mojej papugi z UK do Polski. Moze ktos mi pomoze, poniewaz nie mam najmniejszego pojecia jakie dokumenty sa mi niezbedne do takiego transportu. Papuzke kupilam tu w UK od hodowcy, posiadam certyfikat od hodowcy, oraz ID dla papugi z wszelkimi danymi papugi, taki ptasi dowod osobisty, jest zdjecie, imie papugi, data legu, plec oraz z jakiej hodowli, czy potrzebuje tylko badan weterynaryjnych czy jeszcze jakis innych papierow? moja papuga to Mnicha Nizinna, lekarz mowil mi, ze musze wejsc na specjalna strone w UK i tam wszystko zglosic bo inaczej jej nie przewioze. Probowalam znalezc taka strone ale wyskakuja mi jakies zupelnie nie powiazane z tematem strony. Moze ktos z Was mi pomoze i podpowie co i jak? Moj stres jest coraz wiekszy bo termin wyjazdu coraz blizej. Prosze pomozcie, dzieki wielkie...

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob sty 04, 2020 16:58

wywiez nie jest problem, wystarczy zasw. od weta ze ptak zdrowy tak na wszelki wpadek, chyba ze lecisz samolotem, wtedy musisz się o wszystko pytać w liniach lotniczych, jak samochodem to problemu nie bedzie

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Transport ptaków-”