Poza tym cytrusy też wytrzymują min -7`C ponieważ jak pojechałem 2 stycznia to na drzewach wisiało jeszcze sporo mandarynek,kiwi,pomarańczy grejpfrutów i kiwi
Owoce egzotyczne bezpieczne w żywieniu papug
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- krzysiek007
- Ptaki które hoduję: papugi
Niestety,ale to nie sa drzewka na nasze zimy,na Korsyce największy mróz był -7 a w południe około + 15. Ewentualnie do szklarni lub foli jeśli ktoś zajmuje sie uprawą pomidorów czy ogórków,ale jak patrzyłem to sa już jakies miniaturowe odmiany i chyba sobie zakupię jedną sadzonkę, u mnie w ogródku siostra posadziła jakąś miniaturowa odmianę kiwi,która zaczyna rozkwitać,więc mam nadzieje,że coś z tego będzie
.
Poza tym cytrusy też wytrzymują min -7`C ponieważ jak pojechałem 2 stycznia to na drzewach wisiało jeszcze sporo mandarynek,kiwi,pomarańczy grejpfrutów i kiwi
- Krysia-
- -#Administrator

- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
To już tylko zależy od Twojej wyobraźni . Nawet z łupin możesz zrobić zabawki.
Musisz pamiętać że Wartość energetyczna w 100 g: 354,00 kcal
Białko w 100 g: 3,30 g
Węglowodany w 100 g: 15,20 g
Tłuszcz w 100 g: 33,50 g
Najwięcej tłuszczu jest w białym miąższu (wysuszony to kopra, wiórki kokosowe) więc podawaj z rozwagą.
Musisz pamiętać że Wartość energetyczna w 100 g: 354,00 kcal
Białko w 100 g: 3,30 g
Węglowodany w 100 g: 15,20 g
Tłuszcz w 100 g: 33,50 g
Najwięcej tłuszczu jest w białym miąższu (wysuszony to kopra, wiórki kokosowe) więc podawaj z rozwagą.
- musia
- Ptaki które hoduję: afrykanka senegalska
- Kontakt:
Oczywiście podejdę do tego z rozwagą. Chcę mu zrobić przy okazji zakupów orzechowych i taką niespodziankę.
Tylko jak się do niej zabrać nie wiedziałam.
Rozbić , dać niewielki kawałek miąższu ? Pozwolić wypić płyn.
Nigdy nawet nie otwierałam taki świeży kokos.
Ze starej kuli wieloletniej mąż zrobił mu zabawkę tnąc go na krążki.
Grunt , że mu nie zaszkodzi.
Tylko jak się do niej zabrać nie wiedziałam.
Rozbić , dać niewielki kawałek miąższu ? Pozwolić wypić płyn.
Nigdy nawet nie otwierałam taki świeży kokos.
Ze starej kuli wieloletniej mąż zrobił mu zabawkę tnąc go na krążki.
Grunt , że mu nie zaszkodzi.
senegalek+ jamnik szorstkowłosy standard Bimber
- Krysia-
- -#Administrator

- Kontakt:
Zrób w kokosie 2-3 otwory (powninny być zaznaczone miejsca jako czarne punkty) wylej mleczko do szklanki. Możesz trochę dać do picia, możesz namoczyć w mleczku trochę granulatu jeśli go je, możesz namoczyć ptasie biszkopty, możesz odrobiną polać kiełki, możesz ..... inwencja się kłania
Pustego orzecha możesz przeciąć piłką na pół lub jak wolisz (zaleznie od pomysłu na zabawkę.
Jako że senegalki biorą jedzenie do łapki, możesz kawałek skorupy z miąższem po prostu dać w łapę i niech senegalec sam sobie obrabia.
Część miąższu możesz odłupać od skorupy i zamrozić by na dłużej było. Część możesz wysuszyć a potem podawać w postaci wiórków kokosowych.
Pamiętaj, że zawarty w miąższu tłuszcz szybko jełczeje .
Pustego orzecha możesz przeciąć piłką na pół lub jak wolisz (zaleznie od pomysłu na zabawkę.
Jako że senegalki biorą jedzenie do łapki, możesz kawałek skorupy z miąższem po prostu dać w łapę i niech senegalec sam sobie obrabia.
Część miąższu możesz odłupać od skorupy i zamrozić by na dłużej było. Część możesz wysuszyć a potem podawać w postaci wiórków kokosowych.
Pamiętaj, że zawarty w miąższu tłuszcz szybko jełczeje .
- Krysia-
- -#Administrator

- Kontakt:
Fejhoa , akka, guawa ananasowa - krzew lub niskie drzewo wysokości do 2–3 metrów uprawiane w Gruzji, Azerbejdżanie i na północnym Kaukazie, również w Algierze, południowej Francji, w Kalifornii i na Florydzie, w Brazylii, Argentynie, Paragwaju oraz Urugwaju, Australii i Indiach.
Owoc fejhoi jest jagodą, najczęściej 5-7 cm długości i wa¬żącą od 15 do 25 g. Owoce okrywa dość gruba, ale jadalna, zielona skórka, w pełni dojrzałości przechodząca w zielonkawożółtą (niekiedy owoce mają czerwonawy rumieniec). Miąższ jest drobnoziarnisty, delikatny, lekko żółtawy, przyjemny, kwaskowato-słodki, o dość silnym i bardzo miłym zapachu. Zapach, a także smak owoców fejhoi przypominają truskawki, ananasy i guawę razem wzięte.
W miąższu owocu znajduje się bardzo wiele drobnych nasionek (800-1000 na 1 g owocu), które nie przeszkadzają podczas jedzenia, i owoc spożywa się w całości po uprzednim starannym umyciu.
Owoce fejhoi zawierają 81,3% wody,
2,3% kwasów organicznych (kwas jabłkowy),
6,8-12,5% cukrów (głównie sacharozy i glukozy),
1,3% pektyn, polifenole pochodne katechiny, olejek eteryczny, witaminy Bx i C oraz sole mineralne.
także co najmniej 50 mg jodu
Z witamin charakterystyczna jest wysoka zawartość witaminy C, taka jak w owocach cytrusowych ? w cytrynie lub mandarynce (30-50 mg%).
zdjęcie https://portal.abczdrowie.pl/niezwykle- ... u-fejhoa/4
Info str http://www.universityparty.eu/owoce-deserowe/fejhoa-aka
Owoc fejhoi jest jagodą, najczęściej 5-7 cm długości i wa¬żącą od 15 do 25 g. Owoce okrywa dość gruba, ale jadalna, zielona skórka, w pełni dojrzałości przechodząca w zielonkawożółtą (niekiedy owoce mają czerwonawy rumieniec). Miąższ jest drobnoziarnisty, delikatny, lekko żółtawy, przyjemny, kwaskowato-słodki, o dość silnym i bardzo miłym zapachu. Zapach, a także smak owoców fejhoi przypominają truskawki, ananasy i guawę razem wzięte.
W miąższu owocu znajduje się bardzo wiele drobnych nasionek (800-1000 na 1 g owocu), które nie przeszkadzają podczas jedzenia, i owoc spożywa się w całości po uprzednim starannym umyciu.
Owoce fejhoi zawierają 81,3% wody,
2,3% kwasów organicznych (kwas jabłkowy),
6,8-12,5% cukrów (głównie sacharozy i glukozy),
1,3% pektyn, polifenole pochodne katechiny, olejek eteryczny, witaminy Bx i C oraz sole mineralne.
także co najmniej 50 mg jodu
Z witamin charakterystyczna jest wysoka zawartość witaminy C, taka jak w owocach cytrusowych ? w cytrynie lub mandarynce (30-50 mg%).
zdjęcie https://portal.abczdrowie.pl/niezwykle- ... u-fejhoa/4
Info str http://www.universityparty.eu/owoce-deserowe/fejhoa-aka