Rodzaje ziaren do kiełkowania

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Rodzaje ziaren do kiełkowania

#1

Post autor: Krysia- » wt sie 24, 2010 19:04

Nasiona do kiełkowania należy kupować NIE w sklepach ogrodniczych ( wszystkie przeznaczone do wysiewu w gruncie są zaprawiane chemicznie) lecz w sklepach ze zdrową żywnością lub wszędzie tam, gdzie ziarna są sprzedawane na wagę.
Przy kupnie ważonych należy zwrócić baczną uwagę czy nie ma odchodów gryzoni, czy kolor nasion jest w miarę jednakowy, czy nasiona nie są uszkodzone lub pogryzione, czy nie ma drobnych pajęczynek zlepiających nasiona (głównie słonecznik i pszenica) co świadczy o zainfekowaniu wołkami zbożowymi, czy nie ma malutkich larw bądź motylków, czy nie czuć stęchlizny świadczacej o istnieniu pleśni nawet gdy jej nie widać.

Ostatnio coraz częściej można kupić paczkowane nasiona również w sklepach ogrodniczych ale tylko takie, w których na opakowaniach jest wyraźny napis : nasiona do kiełkowania. Należy zwrócić uwagę na termin ważności .
Z powodzeniem mozna również kiełkować nasiona wybrane z suchych mieszanek, którymi karmimy nasze ptaki.
Wstrzymajcie się z kiełkowaniem sorga,


Wszystkie poniższe dane za pisemną zgodą autorki pochodzą ze strony
www.kielki.info

Pszenica
Wartości odżywcze w 100g kiełków pszenicy :
Białko – 7,49
Węglowodany – 42,3
Tłuszcze - 1,27
Wartość energetyczna – 198 kcal
Składniki mineralne w 100g kiełków pszenicy :
Cynk – 1,65 mg
Fosfor – 200,00 mg
Magnez – 82,00 mg
Mangan – 1,858 mg
Miedź – 0,261 mg
Potas – 169,00 mg
Selen – 42,5 ,ug
Sód – 16,00 mg
Żelazo – 2,14 mg
Wapń – 28,00 mg
Witaminy w 100 g kiełków pszenicy
A – 0,00 IU
C – 2,6 mg
B1 ( Tiamina ) – 0,225 mg
B2 (Ryboflawina) – 0,155 mg
B3 ( Niacyna ) – 3,087 mg
B5 ( Kwas pantotenowy ) – 0,947 mg
B6 – 0,265 mg
B9 ( Kwas foliowy ) – 38,00 ,ug
B12 - 0,00 mg
Aminokwasy w 100 g kiełków pszenicy :
Alanina – 0,295 g
Arginina – 0,425 g
Cysteina – 0,134 g
Fenyloalanina – 0,350 g
Glicyna – 0,306 g
Histydyna – 0,196 g
Izoleucyna – 0,287 g
Leucyna – 0,507 g
Lizyna – 0,245 g
Metionina – 0,116 g
Prolina – 0,674 g
Seryna – 0,374 g
Treonina – 0,254 g
Tryptofan – 0,115 g
Tyrozyna – 0,275 g
Walina - 0,361 g
Kwas asparaginowy – 0,453 g
Kwas glutaminowy – 1,871 g
Ostatnio zmieniony śr sie 25, 2010 08:48 przez Krysia-, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#2

Post autor: Krysia- » wt sie 24, 2010 19:06

Fasolka Mung
Wartości odżywcze w 100g kiełków fasolki mung :
Białko – 3,04 g
Węglowodany – 5,94 g
Tłuszcze - 0,18 g
Wartość energetyczna – 30,00 kcal
Składniki mineralne w 100g kiełków fasolki mung :
Cynk – 0,41 mg
Fosfor – 54 mg
Magnez – 21 mg
Mangan – 0,188 mg
Miedź – 0,164 mg
Potas – 149 mg
Selen – 0,60 ,ug
Sód – 6 mg
Żelazo – 0,91 mg
Wapń – 13 mg
Witaminy w 100 g kiełkach fasolki mung :
A – 21 IU
C – 13,2 mg
B1 ( Tiamina ) – 0,084 mg
B2 (Ryboflawina) – 0,124 mg
B3 ( Niacyna ) – 0,749 mg
B5 ( Kwas pantotenowy ) – 0,380 mg
B6 – 0,088 mg
B9 ( Kwas foliowy ) – 61 ,ug
B12 - 0,00 mg
Aminokwasy w 100 g kiełków fasolki mung :
Alanina – 0,099 g
Arginina – 0,197 g
Cysteina – 0,017 g
Fenyloalanina – 0,117 g
Glicyna – 0,063 g
Histydyna – 0,070 g
Izoleucyna – 0,132 g
Leucyna – 0,175 g
Lizyna – 0,166 g
Metionina – 0,034 g
Prolina – 0,00 g
Seryna – 0,033 g
Treonina – 0,078 g
Tryptofan – 0,037 g
Tyrozyna – 0,052 g
Walina - 0,130 g
Kwas asparaginowy – 0,479 g
Kwas glutaminowy – 0,161 g

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#3

Post autor: Krysia- » wt sie 24, 2010 19:08

Soczewica
Wartości odżywcze w 100g kiełków soczewicy
Białko – 8,96 g
Węglowodany – 22,14 g
Tłuszcze 0,55 g
Wartość energetyczna – 106 kcal
Składniki mineralne w 100g kiełków soczewicy :
Cynk – 1,51 mg
Fosfor – 173,00 mg
Magnez – 37,00 mg
Mangan – 0,506mg
Miedź – 0,352 mg
Potas – 322,00 mg
Selen – 0,60 ,ug
Sód – 11,00 mg
Żelazo – 3,21mg
Wapń – 25,00 mg
Witaminy w 100 g kiełków soczewicy
A – 45,00 IU
C – 16.5 mg
B1 ( Tiamina ) – 0,228 mg
B2 (Ryboflawina) – 0,128 mg
B3 ( Niacyna ) – 1,128 mg
B5 ( Kwas pantotenowy ) – 0,578 mg
B6 – 0,190 mg
B9 ( Kwas foliowy ) – 100,00 ,ug
B12 - 0,00 mg
Aminokwasy w 100 g kiełków soczewicy :
Alanina – 0,356 g
Arginina – 0,611 g
Cysteina – 0,334 g
Fenyloalanina – 0,442 g
Glicyna – 0,319g
Histydyna – 0,257 g
Izoleucyna – 0,326 g
Leucyna – 0,628 g
Lizyna – 0,712 g
Metionina – 0,105 g
Prolina – 0,356 g
Seryna – 0,495 g
Treonina – 0,328 g
Tryptofan – ?? g
Tyrozyna – 0,252 g
Walina - 0,399 g
Kwas asparaginowy – 1,433 g
Kwas glutaminowy – 1,258 g

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#4

Post autor: Krysia- » wt sie 24, 2010 19:10

Rzeżucha – Pieprzyca
Wartości odżywcze w 100 g kiełków rzeżuchy
Białko – 2,60 g
Węglowodany – 5,50 g
Tłuszcze - 0,70 g
Wartość energetyczna – 32 kcal
Składniki mineralne w 100g kiełków rzeżuchy :
Cynk – 0,23 mg
Fosfor – 76,00 mg
Magnez – 38,00 mg
Mangan – 0,553 mg
Miedź – 0,17 mg
Potas – 606,00 mg
Selen – 0,90 ,ug
Sód – 14,00 mg
Żelazo – 1,30 mg
Wapń – 81,00 mg
Witaminy w 100 g kiełków rzeżuchy
A – 6917,00 IU
C – 69,00 mg
B1 ( Tiamina ) – 0,080 mg
B2 (Ryboflawina) – 0,260 mg
B3 ( Niacyna ) – 1,000 mg
B5 ( Kwas pantotenowy ) – 0,242 mg
B6 – 0,247 mg
B9 ( Kwas foliowy ) – 80,00 ,ug
B12 - 0,00 mg
Aminokwasy w 100 g kiełków rzeżuchy :
Alanina – 0,295 g
Arginina – 0,425 g
Cysteina – 0,134 g
Fenyloalanina – 0,350 g
Glicyna – 0,306 g
Histydyna – 0,196 g
Izoleucyna – 0,287 g
Leucyna – 0,507 g
Lizyna – 0,245 g
Metionina – 0,116 g
Prolina – 0,674 g
Seryna – 0,341 g
Treonina – 0,254 g
Tryptofan – 0,115 g
Tyrozyna – 0,275 g
Walina - 0,361 g
Kwas asparaginowy – 0,453 g
Kwas glutaminowy – 1,871 g

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#5

Post autor: Krysia- » wt sie 24, 2010 19:11

Rzodkiewka
Wartości odżywcze w 100g kiełków rzodkiewki :
Białko – 3,810 g
Węglowodany – 3,060 g
Tłuszcze - 2,530 g
Wartość energetyczna – 41,000 kcal
Składniki mineralne w 100g :
Cynk – 0,56 mg
Fosfor – 113,00 mg
Magnez – 44,00 mg
Mangan – 0,26 mg
Miedź – 0,12 mg
Potas – 86,00 mg
Selen – 0,60 ,ug
Sód – 6,00 mg
Żelazo – 0,86 mg
Wapń – 51,00 mg
Witaminy w 100 g kiełków rzodkiewki
A – 391 IU
C – 28,90 mg
B1 ( Tiamina ) – 0,102 mg
B2 (Ryboflawina) – 0,103 mg
B3 ( Niacyna ) – 2,853 mg
B5 ( Kwas pantotenowy ) – 0,733 mg
B6 – 0,285 mg
B9 ( Kwas foliowy ) – 94,70 ,ug
B12 - 0,00 mg

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#6

Post autor: Krysia- » wt sie 24, 2010 20:00

Lucerna
Wartości odżywcze w 100g kiełków lucerny :
Białko – 3,99 g
Węglowodany – 2,10 g
Tłuszcze - 0,69 g
Wartość energetyczna – 23 kcal
Składniki mineralne w 100g kiełków lucerny :
Cynk – 0,92 mg
Fosfor – 70,00 mg
Magnez – 27,00 mg
Mangan – 0,188 mg
Miedź – 0,157 mg
Potas – 79,00 mg
Selen – 0,60 ,ug
Sód – 6,00 mg
Żelazo – 0,96 mg
Wapń – 32,00 mg
Witaminy w 100 g kiełków lucerny
A – 155,00 IU
C – 8,20 mg
B1 ( Tiamina ) – 0,076 mg
B2 (Ryboflawina) – 0,126 mg
B3 ( Niacyna ) – 0,481 mg
B5 ( Kwas pantotenowy ) – 0,563 mg
B6 – 0,034 mg
B9 ( Kwas foliowy ) – 36,00 ,ug
B12 - 0,00 mg
Aminokwasy w 100 g kiełków lucerny :
Izoleucyna – 0,146 g
Leucyna – 0,267 g
Lizyna – 0,214 g
Treonina – 0,134 g
Walina - 0,145g

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#7

Post autor: Krysia- » wt sie 24, 2010 20:23

Kiełki fasolki adzuki :
Zawierają ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny), poza tryptofanem. Są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, oraz niacynę (wit. B3). Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).
W smaku fasolka adzuki jest podobna do fasolki mung i mogą one być stosowane alternatywnie.
Czas namaczania nasion: 10-12 h
Czas kiełkowania: 5-6 dni
Zalecana metoda hodowli: woreczek, słoik, kiełkownika
Wartości odżywcze : Witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9
Składniki mineralne : Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen
Inne : Błonnik, fitosterol, białko (25%)
Załączniki
nasiona-adzuki.jpg
Ostatnio zmieniony wt sie 24, 2010 20:30 przez Krysia-, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#8

Post autor: Krysia- » wt sie 24, 2010 20:24

Kiełki kapusty : Kiełki kapusty (Brassica) są wyśmienitym źródłem witaminy C. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje chroniące organizm przed nowotworami.
Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych kiełków zielonych . W smaku przypominają świeżą główkę kapusty.
Hodować możemy zarówno kiełki kapusty czerwonej, jak i białej. Czerwona zawiera większe ilośći selenu i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu
Czas namaczania nasion: 4-6 h
Czas kiełkowania: 6-8 dni
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica
Wartości odżywcze : Witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Składniki mineralne : Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen
Inne : Błonnik, chlorofil, karoten, bialko (35%)
Załączniki
kielki-kapusty.jpg
Ostatnio zmieniony wt sie 24, 2010 20:29 przez Krysia-, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#9

Post autor: Krysia- » wt sie 24, 2010 20:27

Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.
Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale nadają się do surówek i kanapek.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła

Czas namaczania nasion: 4-6 h
Czas kiełkowania: 4-6 dni
Zalecana metoda hodowli: słoik, kiełkownica
Wartości odżywcze kiełków :
Witaminy : A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Składniki mineralne : Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan
Inne : Koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)
Załączniki
kielki-brokula.jpg

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#10

Post autor: Krysia- » śr sie 25, 2010 08:21

Słonecznik
Kiełki słonecznika (Helianthus annuus) dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, a więc substancji mineralnych wzmacniających kości oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Dodatkowo zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.
Czas namaczania nasion: 8-10 h
Czas kiełkowania: 2-3 dni
Zalecana metoda hodowli: woreczek, kiełkownica, słoik
Wartości odżywcze kiełków : Witaminy : A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K
Składniki mineralne : Wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, fosfor, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, sód, krzem
Inne : Nienasycone kwasy tłuszczowe, koenzym Q10, saponiny, albuminy, lecytyna, betainy, taniny, pektyna, inozytol, PABA, lignany, kwas pangamowy, białko (24-30%)
Załączniki
kielki-slonecznika.jpg

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#11

Post autor: Krysia- » śr sie 25, 2010 08:23

Kozieradka
Kiełki kozieradki (Trigonella foenum-graecum) są świetnym źródłem białka, żelaza oraz witamin A i C. Pozytywnie wpływają na działanie wątroby, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Usprawniają wchłanianie pokarmów, oraz wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, a także wspomagają proces wytwarzania czerwonych krwinek. Spożywanie surowych kiełków kozieradki działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego zalecane są przy chorobach i infekcjach żołądka.Kiełki kozieradki najlepiej spożywać w momencie, gdy ich długość odpowiada mniej więcej długości ziarna, gdyż bardziej wyrośnięte stają się gorzkie.
Czas namaczania nasion: 6-8 h
Czas kiełkowania: 3-5 dni
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica, słoik
Wartości odżywcze kiełków : Witaminy A, B1, B2, B3, B5, C
Składniki mineralne : Wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, siarka
Inne : Saponiny, flawonoidy, lecytyna, białko (29%)
Załączniki
kielki-kozieradki.jpg

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#12

Post autor: Krysia- » śr sie 25, 2010 08:26

Burak
Kiełki buraka (Beta vulgaris) oprócz dużej ilości witamin A, C, B1, zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ze względu na zawartość niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi kobaltu są niezwykle cenne przy leczeniu anemii.
Kiełki buraka obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm. Ponieważ zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy schorzeniach gastrologicznych. Zawierają kwas foliowy, którego niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Działają dobroczynnie na wzrost piór w trakcie pierzenia.
Betacyjanina, substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraków ma działanie przeciwnowotworowe.
Czas namaczania nasion: 8-10 h
Czas kiełkowania: 6-8 dni
Zalecana metoda hodowli: kiełkownica
Wartości odżywcze kiełków : Witaminy A, B1, B2, B6, B9, C
Składniki mineralne : Wapń, żelazo, magnez, potas, mangan, miedź, kobalt, rubid, cez
Inne : Błonnik, betacyjanina, białko
Załączniki
kielki-buraka.jpg

ewahejduk
Posty: 109
Rejestracja: czw sie 12, 2010 17:35
Ptaki które hoduję: nierozłączki
Lokalizacja: Jarocin

#13

Post autor: ewahejduk » śr sie 25, 2010 11:55

O matko jakie to wszystko zdrowe!!!! Ale trzeba pamiętać, że lucerna jako roślina - nie kiełek - jest trująca dla papug. A i z kiełkami lucerny nie należy przesadzać.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#14

Post autor: Krysia- » czw mar 17, 2011 07:12

Kiełki marchewki
Wspomagają trawienie i oczyszczają jelita, pobudzają pracę nadnerczy i trzustki. Wiążą toksyny i kwasy żółciowe, hamując tym samym ich wchłanianie, wspomagają pracę wątroby. Pomagają w walce z problemami wzroku i kurzą ślepotą, w utrzymaniu zdrowego naskórka.
Kiełki marchwi są bogate w witaminy (A, kompleks B, C, E, G, K) i substancje mineralne. Marchew i kiełki zawierają bardzo duże ilości prowitaminy A, beta karotenu.

Rukola - rokietta siewna
Kiełki mają intensywny orzechowo – pieprzowy smak i charakterystyczny aromat. Rukola jest bardzo zdrowa – zawiera bowiem mnóstwo witamin: A, C, B, a także białko, magnez, żelazo oraz wapń i fosfor.
Roszponka
Kiełki roszponki mają przyjemny, orzechowy posmak. Zawierają dużo witaminy C, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz związki mineralne: fosfor, wapń, żelazo, potas. Potasu w roszponce jest tak dużo jak w pomidorze. Spora jest także ilość żelaza. Ma korzystny wpływ na system nerwowy, wpływa uspokajająco. Pobudza trawienie.
Endywia
Kiełki są lekko gorzkawe ale mają dobroczynny wpływ na trawienie, układ krążenia i nerwowy.
Są bogate w sole mineralne oraz witaminy z grupy B, oraz witaminy A i C. Surowe liście odkwaszają organizm i wpływają na mechanizmy odtruwające
Kiełki endywii zawierają 16 kcal w 100g
białko - 1,8 g
weglowodany 1,6 g
tłuszcze - 0,2 g
cholesterol - 0,00 g
błonnik - 2,2 g.
Ponadto witaminy : Witamina A: 200 µg
Witamina D: 0 µg
Witamina E: 1 mg
Witamina K: 200 µg
Tiamina: 0,1 mg
Ryboflawina: 0,1 mg
Niacyna: 0,7 mg
Witamina B5: 0,9 mg
Witamina B6: 0,1 mg
Biotyna: 0,4 µg
Witamina B9: 49 µg
Witamina B12: 0 µg
Witamina C: 10 mg
Minerały : Sód: 50 mg
Potas: 340 mg
Wapń: 50 mg
Magnez: 10 mg
Fosfor: 60 mg
Żelazo: 1,4 mg
Cynk: 0,3 mg
Miedź: 0,1 mg
Mangan: 0,2 mg
Fluor: 0,1 mg
Jod: 6,4 µg

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#15

Post autor: Krysia- » wt lip 05, 2011 18:46

UWAGA !
Do czasu wyjaśnienia wstrzymajcie się z kiełkowaniem nasion kozieradki bo może być zarażona E.coli
,, Partia nasion kozieradki importowana z Egiptu najprawdopodobniej ma związek z falą zarażeń szczepem EHEC we Francji i w Niemczech. Partia ta mogła trafić także do innych krajów - ogłosił Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). 15 ton ziaren w 2009 roku trafiło do Niemiec, a następnie do innych krajów, przede wszystkim do Francji.

EFSA zwróciła się do Komisji Europejskiej, by podjęła niezbędne kroki w celu uniknięcia nowych zarażeń. Urząd zaleca, by konsumenci nie spożywali kiełków ani nasion kiełków kozieradki, chyba że są one dokładnie ugotowane. Unia Europejska zdecydowała już o wprowadzeniu zakazu importu wszelkich nasion i fasoli z Egiptu do 31 października. ..............
Dalej proszę czytać
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... caid=1c9ba

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości