kiedy budkę?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: drobna egzotyka
kiedy budkę?
posiadam dwie kozy lutino są w odpowiednim wieku mają ponad rok są trzymane w wolierze pokojowej gdzie temperatura nie spada poniżej 19 stopni samczyk od kilku dni karmi samiczkę z początku sporadycznie teraz coraz częściej kilkanaście razy dziennie i kiedy należy wstawić budkę ? kiedy będą gody? co im podawać do jedzenia?
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
chika1979 pisze:i lecę do sklepu po jedzonko dla nich
Nie musisz do sklepu zaraz lecieć możesz go sama przygotować(mieszanka jajeczna).Ugotuj na twardo jajko następnie rozdrobnij go widelcem dodaj odrobinę bułki tartej lub skruszonego biszkopta oraz odrobinę maku to wszystko wymieszaj widelcem jeszcze rozgniatając i masz gotową mieszankę jajeczną.podawaj na razie 2-3 razy w tygodniu np co drugi dzień w takich ilościach aby ptaki zjadły co nie zjedzą wyżuć.Mieszankę podawaj do zniesienia pierwszego jajka wznów podawanie po wykluciu się pisklaków.
Warzywa owoce możesz jak nabardziej podawać do tego również kiełki.
-
no to biorę się do roboty to tak podobnie jak z niemowlakiem dziecko wychowałam to myślę że z nimi też sobie poradzę jeszcze jedno pytanko czy lepiej dać je do drugiej woliery pokojowej w drugim pokoju czy wstawić budkę tu gdzie są razem ze wszystkimi?
wojtek co to za kwiatki na zdjęciu znam je z ogródka ale nie pamiętam nazwy czy mogę posadzić w doniczce i potem je dać? a czy kwiaty nasturcji też można podawać?
Połączyłam oba posty
wojtek co to za kwiatki na zdjęciu znam je z ogródka ale nie pamiętam nazwy czy mogę posadzić w doniczce i potem je dać? a czy kwiaty nasturcji też można podawać?
Połączyłam oba posty
Ostatnio zmieniony pt mar 25, 2011 08:52 przez chika1979, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
chika1979, pozwól, że odpowiem tylko na część pytania
Te kwiaty na zdjęciu, to ogrodowe aksamitki (czasmi jest nazwa turki, śmierdziuchy, czy jeszcze inaczej, zależnie od regionu kraju)
Jak najbardziej możesz je podawać , nasturcję również i to z owocami po przekwitnięciu, które domowymi sposobami marynowane służą jako namiastka kaparów. Jednak mozna podać tylko i wyłącznie surowe.
Jeśli jeszcze nie czytałaś, to polecam do ,,przerobienia" tematy http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=150 a dowiesz się co można bezpiecznie podawać papugom, co można ,,uprawiać" w doniczkach lub skrzynkach na parapecie w mieszkaniu, jak również czego NIE zaleca się podawać bo jest szkodliwe lub nawet trujące.

Te kwiaty na zdjęciu, to ogrodowe aksamitki (czasmi jest nazwa turki, śmierdziuchy, czy jeszcze inaczej, zależnie od regionu kraju)
Jak najbardziej możesz je podawać , nasturcję również i to z owocami po przekwitnięciu, które domowymi sposobami marynowane służą jako namiastka kaparów. Jednak mozna podać tylko i wyłącznie surowe.
Jeśli jeszcze nie czytałaś, to polecam do ,,przerobienia" tematy http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=150 a dowiesz się co można bezpiecznie podawać papugom, co można ,,uprawiać" w doniczkach lub skrzynkach na parapecie w mieszkaniu, jak również czego NIE zaleca się podawać bo jest szkodliwe lub nawet trujące.
-
witam jakoś samiczka już nie wchodzi do budki i jest taka smutna osowiała zaś samczyk stał się bardziej agresywny do pozostałych papug bo one przylatują im na te woliere i odwiedzają je wspomne że woliera z parką stoi w drugim pokoju bo obie woliery niezmieszcze w jednym pokoju wczoraj byłam na łące i razem z synkiem nazbieraliśmy krwawnika i babki nie znależliśmy gwiazdnicy i przynieślimy kilka gałązek wierzby i brzozy no to papużki miały zajęcie pozdrawiam
-
Nie są sobie obojętne. Samczyk bardzo o nią dba, karmi ją prawie cały czas. Tego się nie da zliczyć ; niekiedy mam wrażenie że ona sama już nie je ale budką przestały się interesować. Samiczka zrobiła się osowiała i smutna , samczyk jest ok. Tydzień temu postanowiliśmy dać je z powrotem do pozostałych papug, samiczka odżyła jest taka ruchliwa i pełna życia tylko teraz mam problem z samczykiem. Od dwóch dni przestał jesc i śpi całymi dniami , no coś tam skubnie, nie lata , siądzie w kącie i tak prześpi cały dzień .Miałam go dzisiaj na rękach. Niby coś skubnie w palec ale leciutki jak piórko. Nigdy taki nie był i taki bezwładny się robi jak zdechły. Patrzyłam na oczy - są pełne życia i takie błyszczące, łapki też wporządku. Nigdzie nie łysieje ale widzę, że coś jest z nim nie tak co robić?
Ostatnio zmieniony pn kwie 11, 2011 19:16 przez chika1979, łącznie zmieniany 1 raz.