Kości ....
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- fotorobart
- Posty: 481
- Rejestracja: śr gru 28, 2011 21:50
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Kości ....
całkiem przypadkiem mój Paput dobrał się kości z kurczaka , przygotowanych dla psa.... bez problemu pogniótł je dziobem i dokładnie wyczyścił ze szpiku - widać, że mu to posmakowało , a od tamtego wydarzenia na widok pieczonego kurczka zaczyna się szaleństwo ("zykłego" mięsa nie chce), czy można co jakiś czas dawać mu szpik??
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Jeśli to był szpik koloru żółtego, to nie radzę wogóle podawać bo są to same tkanki tłuszczowe.
Natomiast jesli to był szpik koloru czerwonego, to nie zaszkodzi podanie go raz w tygodniu. Szpik czerwony zawiera bardzo mało tłuszczu.
A tak dla zobrazowania, to u ludzi od wieku dziecęcego występuje tylko i wyłacznie szpik czerwony. Jego ilość maleje wraz ze starzeniem się na rzecz wytworzenia się szpiku żółtego - tłuszcz, stąd nazwa szpiku. Przeważnie już w podeszłym wieku u większej ilości ludzi występuje tylko szpik żółty a ten nie pełni w organizmach żadnej roli oprócz właśnie gromadzenia tłuszczu.
Lepiej by było gdybyś ten szpik sam wydłubywał bo rozdziobując kości papuga całkiem niechcąco może połknąć jakiś ostry kawałek i nieszczęście gotowe.
Kurczak pewnie był młody
Natomiast jesli to był szpik koloru czerwonego, to nie zaszkodzi podanie go raz w tygodniu. Szpik czerwony zawiera bardzo mało tłuszczu.
A tak dla zobrazowania, to u ludzi od wieku dziecęcego występuje tylko i wyłacznie szpik czerwony. Jego ilość maleje wraz ze starzeniem się na rzecz wytworzenia się szpiku żółtego - tłuszcz, stąd nazwa szpiku. Przeważnie już w podeszłym wieku u większej ilości ludzi występuje tylko szpik żółty a ten nie pełni w organizmach żadnej roli oprócz właśnie gromadzenia tłuszczu.
Lepiej by było gdybyś ten szpik sam wydłubywał bo rozdziobując kości papuga całkiem niechcąco może połknąć jakiś ostry kawałek i nieszczęście gotowe.
Kurczak pewnie był młody
-
- Posty: 37
- Rejestracja: pt lis 23, 2012 21:22
- Ptaki które hoduję: aleksandretta
- Lokalizacja: stalowa wola
Krysia-, szpik czerwony produkuje m.in czerwone krwinki, więc do końca życia musi występować u człowieka w organizmie. A ja myślę, że te kurczaki, które są w sklepie to jest po prostu takie dziadostwo, nie dość, że nafaszerowane chemią to siedzą tam na tych fermach stłoczone, sztucznie reguluje się im dzień, a organizm jest nafaszerowany chemią. Nic wartościowego w tych kurczakach nie ma, zapewne w szpiku też. Jeżeli masz swojego kurczaka - jak najbardziej, wtedy to co innego, a tak to można tylko papudze zaszkodzić - to delikatne zwierze. To tylko moja opinia.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości