będę miała nimfę

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt lis 19, 2010 14:41

kopi, Oczywiście, że się robi ale nie w hodowli, bo aby była hodowla to muszą być min. 2 ptaki. :mrgreen:
Nie chodzi o gromadę papug, bo nie wszystkie są ptakami stadnymi. Jedne trzymamy w grupie inne w parach. Samotna papuga, no coż jak jest ręcznie karmiona lub wiele lat była sama to i tak nie zaakceptuje raczej innego ptaka.
Ale moim zdaniem lepiej mieć parkę niż 2 samotne papug w klatce.

lotta
Ptaki które hoduję: nimfa

Post autor: lotta » sob lis 20, 2010 18:25

Nie wiem co mam robici czy dasię tszymać 1 nimfe . :roll:
kocham papugi

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob lis 20, 2010 19:02

Trzymać się da, ale będzie ona nieszczęśliwa. Próbuj rodziców namówić na 2. Wydatek wcale nie duży, a za to ptaki będą szczęśliwe. Ja zawsze kupuje ptaki parami (jedną u jednego hodowcy, drugą u drugiego).
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

lotta

Post autor: lotta » sob lis 20, 2010 19:07

a dlaczego jednom w innej hodowli a drugom w jeszcze innej :?: :?: :?: :?:.prosze o odpowieć :-)
Ostatnio zmieniony sob lis 20, 2010 19:16 przez lotta, łącznie zmieniany 1 raz.
kocham papugi

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob lis 20, 2010 19:13

Żeby nie były ze sobą spokrewnione. Jestem w trakcie tłumaczenia artykułu m. in. o rozmnażaniu nimf, jutro już na 90 %powinny być wrzucone. Rozmnażanie rodzeństwa(większośc hodowców właśnie rodzeństwa sprzedaje), powoduje choroby, deformacje, zmiany budowy narządów wewnętrznych mogących doprowadzić do śmierci pisklaka.
Pozdrawiam, Michał.

lotta

Post autor: lotta » sob lis 20, 2010 19:22

GoldAngelo słyszałam o tym kiedyś w telewizi ale jakoś zapomniałam dzienkuje że mi pszypomniałeś o tym napewno jusz nie zapomne :mrgreen:dlatego nie moge mieć pary bo tata dostanie tom nimfe od znajomego i napewno bedom spokrewnione. :-)
kocham papugi

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » ndz lis 21, 2010 10:07

lotta pisze:dlatego nie moge mieć pary bo tata dostanie tom nimfe od znajomego i napewno bedom spokrewnione.
Znajomy jeśli hoduje nimfy może dobrać niespokrewnioną parę, poza tym Ty możesz na giełdzie kupić drugą. Nimfy na giełdzie osiągają średnią cenę 50 zł, więc wcale nie dużo. Nie musicie kupować dwóch naraz. Możecie odczekać chwile aż się do was przyzwyczai i wtedy dokupić drugą. Nimfy, jeśli nie będziecie koniecznie chcieli dopuścić ich do lęgów, możecie trzymać w parach tej samej płci.
Pozdrawiam, Michał.

lotta

Post autor: lotta » wt lis 23, 2010 18:28

slyszalam ze jak papugi nie majom butki lengowej to nie mogom zlozycz jajek czy to prawda :?: :?: :?: :?: .
kocham papugi

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » wt lis 23, 2010 19:08

lotta pisze:slyszalam ze jak papugi nie majom butki lengowej to nie mogom zlozycz jajek czy to prawda :?
Nie zawsze, czasami mogą złożyć mimo to.
Pozdrawiam, Michał.

lotta

Post autor: lotta » wt gru 28, 2010 10:51

Moja nimfa zostala ofiarom mojego psa a stalo sie to wczoraj.Jak muj pies ziewal a moja
nimfa sobie latala to nagle fbadla do jego buzi a pies ze strachu zamkna jom i zgniot nimfe. :-(
kocham papugi

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt gru 28, 2010 12:37

Widzę, że stworzyłaś swojej nimfie warunki zbliżone do naturalnych, nawet o psy polujące na nimfy, co prawda nie dingo, sie postarałas :lol:

pysia34

Post autor: pysia34 » wt gru 28, 2010 17:19

ten pies musiał mieć pysk jak koń i zajefajny refleks....albo nimfa byyyyyyyła strasznie stara :-)

Awatar użytkownika
Raffy
Ptaki które hoduję: Mała australia

Post autor: Raffy » wt gru 28, 2010 18:00

No cóż, nikt nie raczy popatrzeć na wiek i pochodzenie autorki, na dodatek jest w żałobie. Super do tego podchodzicie ;) Szkoda papugi i dziecka.
Trochę tego jest ;)

pysia34

Post autor: pysia34 » wt gru 28, 2010 18:36

Raffy a uważasz że należy ją pogłaśkać i powiedzieć kup dziecko drugą?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt gru 28, 2010 18:37

Raffy, aleś się zrobił zasadniczy :roll: A niby co jej nalezy odpisać :?: nie przejmuj się, kupisz sobie nową papugę :?: a może ją zjechać :?: Papudze nic już nie pomoże :!: Jedyny pozytek z tego postu jest taki, że może ktoś kto trzyma ptaki z psami czy kotami zaprzestanie takiej "naturalnej" hodowli :!:

Awatar użytkownika
Raffy
Ptaki które hoduję: Mała australia

Post autor: Raffy » wt gru 28, 2010 18:49

pysia34 pisze:Raffy a uważasz że należy ją pogłaśkać i powiedzieć kup dziecko drugą?

Nie, nie wiem jak Ty, ale na pewno ja tak nie powiedziałbym :P

JC, najlepiej wcale nie odpisać, a na pewno nie żartować z tego, bo dziecki zwykle ciężko przeżywają takie sytuacje;) Olać, a wątek do kosza i tak będzie najrozsądniej ;) Spokojnie ;) Wypadki się zdarzają, i każdy pewnie się o tym przekonał.
Trochę tego jest ;)

pysia34

Post autor: pysia34 » wt gru 28, 2010 19:56

długo to sobie ta nimfa nie pożyła :-(

kopi
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: kopi » śr gru 29, 2010 08:47

Psa też szkoda, bo go nimfa wystraszyła. :evil: On tu sobie ziewa (psy też ziewają?) a tu mu coś nagle fbadla.
Każdy by się wystraszył.
Nie, to przecież ktoś sobie żarty robi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”