Czy warto kupic drugą papuge skoro traktuje psa jak partnera

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Hugo
Ptaki które hoduję: Nimfa!

Czy warto kupic drugą papuge skoro traktuje psa jak partnera

Post autor: Hugo » pt lip 30, 2010 14:55

Na wstępie chciałbym powitac wszystkich użytkowników tego forum :)
Mam takie pytanie mam nimfe od 3 lat , od niedawna zastanawiam się czy dokupic jej druga nimfe , ale nie wiem czy to konieczne skoro mam też małego psa Shith-tzu ma na imie Roxi i mój paput traktuje go jak przyjaciela :D chodzi za nim , jak ją usłyszy nawołuje takim piskiem jak by mówił Ro-Xi, je z jej miski ugotowany ryż , pije czystą wodę z jej miski , wydzióbuje resztki jedzenia z włosów koło pyszka itp.I nie wiem czy w ogóle dokupywac drugą papuge ?

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pt lip 30, 2010 19:21

Dokup. Ptak szuka towarzystwa u psa, poniewaz nie ma ptasiego. Kiedy juz ptaki sie zaakceptuja, zaczna sie soba interesowac, pies nie bedzie juz tak "meczony".;)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
Robi
Ptaki które hoduję: zako ary lorysa gorska
Kontakt:

Post autor: Robi » pt lip 30, 2010 19:40

Napewno cale forum krzyknie "gromkim" glosem i poprze Michala - dokup jej partnera.!!!
Poza tym to niezbyt zdrowe to co robi Twoja nimfa przeciez Twoj pies wychodzi na zewnatrz i niestety w siersci, pyszczku przenosi wiele bakterii ktorymi moze zarazic Twoja nimfa.
Pozdrawiam
Lidia
Lidia

szu_ger
Ptaki które hoduję: różne

Post autor: szu_ger » sob lip 31, 2010 21:27

Dokładnie, dokup papugę. To, że przelewa miłość na psa, oznacza tylko i wyłącznie brak partnera swojego gatunku!

Fiolka
Ptaki które hoduję: Brak

Post autor: Fiolka » śr paź 19, 2011 20:08

A to nie może być przyjaźni pomiędzy psem a papugą? :roll:

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » śr paź 19, 2011 22:21

Fiolka pisze:A to nie może być przyjaźni pomiędzy psem a papugą? :roll:
Nie chodzi o to że nie może, tylko o to, że nikt nie jest w stanie przewidzieć jak tak naprawdę pies się zachowa. Nikt nie może być pewny czy pies w danym momencie (nawet jeśli nie zrobi tego specjalnie) nie udusi papugi, albo jej nie zaatakuje kiedy ta, chcąc się bawić, przekroczy granice.
Pozdrawiam, Michał.

Fiolka

Post autor: Fiolka » śr paź 19, 2011 22:32

Jasne to raczej wiadome tak samo czy papuga nie zrobi psu krzywdy.
Ale mi chodzi o to co napisała osoba zakładająca temat, wszyscy by uznali że papuga lubi psa i traktuje go jako kompana,
jednak tu na forum twierdzicie że szuka towarzysza ;)
A może faktycznie się polubili :P

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » śr paź 19, 2011 22:44

Większość papug(jak i innych gatunków ptaków) jest ptakami społecznościowymi (nie twierdzę, że muszą być ptakami stadnymi, bo wiele gatunków papug, np. w czasie lęgów, odłącza się od niego parami). Bardzo rzadko żyją samotnie(jeśli oczywiście mają okazję do nie życia samotnie) i spotyka się je w parach, małych stadach składających się z kilkunastu osobników, lub w ogromnych stadach liczących nawet 3 tysiące osobników. .
Żeby to zobrazować: załóżmy, że rozbitek trafia na bezludną wyspę zamieszkaną tylko przez zwierzęta. Ma piłkę i zwierzęta, które panicznie się go boją. Zacznie rozmawiać z tą piłką, spersonifikuje ją. Czy to że z nią rozmawia, znaczy że ją "lubi"?:-) Nie. Tutaj masz taką samą sytuacje, tylko rozbitkiem jest papuga, a piłką pies.
Ostatnio zmieniony czw paź 20, 2011 04:56 przez GoldAngelo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Michał.

Fiolka

Post autor: Fiolka » śr paź 19, 2011 22:58

No to już jaśniej napisane ;)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw paź 20, 2011 04:58

Fiolka, żeby było jeszcze jaśniej, poczytaj temat http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=3264 a konsekwencją jest
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=3385

Fiolka

Post autor: Fiolka » czw paź 20, 2011 06:50

Tak już poczytałam. A może później dokupić ? Czy powinno być to w jedym czasie ?
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=3385 :lol: sorki ale mnie to troszkę rozbawiło, bo mojemu psu nawet głowa nimfy by się ledwo zmieściła w "paszczy" ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”