kiedy budki lęgowe
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: papugi, ptaszki ozdobne, gołębie
- Kontakt:
kiedy budki lęgowe
witam
kiedy najlepiej wstawić rozellą budki lęgowe gdy są w wolierze z pomieszczeniem nieogrzewanym, w jakim najlepiej miesiącu jest to zrobić i ile rozelle mogą mieć lęgów w roku w takich warunkach, chodzi mi tu głównie o rozelle białolice
kiedy najlepiej wstawić rozellą budki lęgowe gdy są w wolierze z pomieszczeniem nieogrzewanym, w jakim najlepiej miesiącu jest to zrobić i ile rozelle mogą mieć lęgów w roku w takich warunkach, chodzi mi tu głównie o rozelle białolice
pozdrawiam
boYka
boYka
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
U mnie wszystkie rozelle odbywały lęgi w pomieszczeniu nie ogrzewanym gdzie temperatura powietrza wahała się 5-0 st. C. Młode opuszczały budkę w lutym. Wiosną i latem lęgi występowały raczej sporadycznie, budka była zawieszona przez cały rok.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Możesz.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:
U mnie w wolierach całorocznych budki wiszą niemal przez caly rok zwłaszcza zima!! w połowie marca kiedy zima nie jest już tak ostra (ten rok jest wyjątkowy) sciągam budki na około 2-3 tygodnie... to czas przeznaczony na remont i dezynfekcje. po włożeni budek w pierwszej połowie kwietnia z pierwszym mają większość samic siedzi już na jajkach. U mnie ten system sprawdza się od 3-4 lat..
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)
-
- Ptaki które hoduję: Rozella bialolica
Witam wszystkich,
mam w mieszkaniu woliere 52x52x185cm i parke rozelli bialolicej. W tamtym tygodniu zakupilem budke legowa i zawiesilem ja w klatce. Zauwazylem zachowanie samiczki, ktora zaczela ogladac budke, ale boi sie do niej wejsc.
Co w takej sytuacji nalezy zrobic?
I drugie zaskoczenie dla mnie, to to ze obydwie papugi zamiast na galeziach, spedzaja bardzo duzo czasu na samym spodzie klatki. Mam je od dwoch lat, a odkad zawiesilem budke legowa, pojawilo sie wedlug mnie dziwne zachowanie, przebywanie w dole klatki. Ostatnio malo skrzecza i spiewaja, sa ciche. Nie wiem czy sa zaskoczone, czy jest tego inna przyczyna.
Co w takiej sytuacji powinienem zrobic?
Martwie sie o nie czy nie sa chore, ewentualnie zestresowane. Jak im pomoc?
Prosze o w miare szybka podpowiedz,
z gory bardzo dziekuje!
mam w mieszkaniu woliere 52x52x185cm i parke rozelli bialolicej. W tamtym tygodniu zakupilem budke legowa i zawiesilem ja w klatce. Zauwazylem zachowanie samiczki, ktora zaczela ogladac budke, ale boi sie do niej wejsc.
Co w takej sytuacji nalezy zrobic?
I drugie zaskoczenie dla mnie, to to ze obydwie papugi zamiast na galeziach, spedzaja bardzo duzo czasu na samym spodzie klatki. Mam je od dwoch lat, a odkad zawiesilem budke legowa, pojawilo sie wedlug mnie dziwne zachowanie, przebywanie w dole klatki. Ostatnio malo skrzecza i spiewaja, sa ciche. Nie wiem czy sa zaskoczone, czy jest tego inna przyczyna.
Co w takiej sytuacji powinienem zrobic?
Martwie sie o nie czy nie sa chore, ewentualnie zestresowane. Jak im pomoc?
Prosze o w miare szybka podpowiedz,
z gory bardzo dziekuje!
Serdecznie pozdrawiam wszystkich uczestnikow forum
Pomijając to że wieszanie budki to prowokacja legów ,a więc stosowne do tego żywienie , minerały( sepia) itp , to nie powinienes sie niepokoic i nic więcej nie robić.
Taka wolierka to troszkę dla bialolicych za mała więc od papug będzie zależało czy im odpowiadaja takie warunki do lęgów i jeżeli samiczka tam zagląda to albo zechce albo nie, miec tam legi. Niczym tu wiecej nie można jej do tego zachecić.
To że przebywaja dłużej na dnie wolierki to moim zdaniem przy lęgach naturalne i moje w wiekszych wolierach przed legami tez tak robią . Kopią w ziemi, bobrują itp. Może po prostu to zachownie jeszcze z natury gdzie wlasnie w ziemi są różne minerały,żyjątka itp co papaugom w naturze jest potrzebne do legów .
Pozdrawiam
Taka wolierka to troszkę dla bialolicych za mała więc od papug będzie zależało czy im odpowiadaja takie warunki do lęgów i jeżeli samiczka tam zagląda to albo zechce albo nie, miec tam legi. Niczym tu wiecej nie można jej do tego zachecić.
To że przebywaja dłużej na dnie wolierki to moim zdaniem przy lęgach naturalne i moje w wiekszych wolierach przed legami tez tak robią . Kopią w ziemi, bobrują itp. Może po prostu to zachownie jeszcze z natury gdzie wlasnie w ziemi są różne minerały,żyjątka itp co papaugom w naturze jest potrzebne do legów .
Pozdrawiam
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Wsyp do budki wióry nie za drobne bo w nich "utopią" się jajka i co najważniejsze w drobnych wiórach jest pył który zatyka nosówki i przykleja się do oczu.
Można zastosować wióry które są w sprzedaży dla chomików itp. gryzoni. Z regóły rozele nie wyżucają wór z budki może niekiedy troszkę ale nie tak jak faliste.
Można zastosować wióry które są w sprzedaży dla chomików itp. gryzoni. Z regóły rozele nie wyżucają wór z budki może niekiedy troszkę ale nie tak jak faliste.