Witam,
Czy robicie własne mieszanki dla ptaków? Jeśli tak może podzielicie sie proporcjami... uważam iż takie mieszanki jakie proponują w sklepach jesteśmy w stanie sami sobie zrobić. Wystarczy jechać na targ kupić owies, jęczmień, proso ziarna słonecznika, konopi i zmieszać samemu. tylko jak dobrać proporcję?
Może ktoś podzielił by się swoimi przepisami;>? odnośnie żywienia nierozłączek?
pozdrawiam
karmienie ptaków własne mieszanki
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Kiedyś robiłem sam mieszanki dla moich papug ale nie zawsze można na rynku znaleźć ziarna dobrej jakości a już na pewno takich ziaren nie znajdziesz na targu tam znajdziesz ziarno słabej jakości przeważnie.Od dwuch lat zaprzestalem stosowania "własnych" mieszanek , a "przeszedłem" na gotową mieszankę Delli Nature.Uważam że jest to jedna z najlepszych mieszanek na naszym rynku.Miałem na początku pewne obawy czy ptaki zaakceptują tą karmę ale co mnie na + zaskoczyło że ptaki chętnie zjadają wszystkie ziarna z tej mieszanki a przy mieszance którą sam robiłem część ziaren zostawiały.
To jaki wariant wybrać czy robić samemu czy kupować gotowe mieszanki (oczywiście nie te tanie,bo dobra mieszanka nie jest tania) na to musisz się zdecydować sam , nikt za ciebie tego nie zrobi.Ja osobiście jak robiłem sam mieszanki to robiłem różne proporcje na różne okresy w roku przed lęgami, w czasie lęgów i w czasie odpoczynku ptaków ale moim zdaniem tą optymalną mieszankę znalazłem w mieszance gotowej tej belgijskiej firmy.Na pewno znajdą się też hodowcy którzy preferują własne mieszanki no ale tak jak napisałem wybór należy do ciebie.
To jaki wariant wybrać czy robić samemu czy kupować gotowe mieszanki (oczywiście nie te tanie,bo dobra mieszanka nie jest tania) na to musisz się zdecydować sam , nikt za ciebie tego nie zrobi.Ja osobiście jak robiłem sam mieszanki to robiłem różne proporcje na różne okresy w roku przed lęgami, w czasie lęgów i w czasie odpoczynku ptaków ale moim zdaniem tą optymalną mieszankę znalazłem w mieszance gotowej tej belgijskiej firmy.Na pewno znajdą się też hodowcy którzy preferują własne mieszanki no ale tak jak napisałem wybór należy do ciebie.
- dami8
- Ptaki które hoduję: Nierozłaczki Fishera
Zgadzam sie z coco39...Ja tez oduje nierozłączki i stosuje mieszanke VERSELE-LAGA Prestige Premium specjalna dla nierozłączek.....Oprócz roznorodnosci ziaren najwyzszej jakosci jest wzbogacona formuła W.A.M (Witaminy-Aminokasy-Minerały)...Moje papuzki nic nie zostawiaja..Zjadaja kazde ziarenko...Pokarm ten kupisz u Justyny Błachowicz i stosunkowo tanio bo 11zł za 1kg..
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Popieram chłopaków.... Z koleznką chciałyśmy eksperymentalnie zrobić własną mieszankę dla ptaszorów - z powodów jakie wymienili przedmówcy zrezygnowałyśmy z tego pomysłu... Czasem pojawiaja się informacje o żle przechowywanym ziarnie, o zarażeniu grzybem którego gołym okiem nie widać... Mozna ziarno zamowić w sklepie internetowym - ale mnie jednak przekonuje zamknieta torba...
Ostatnio zamawiam u Justyny duże (20 kg albo 25 kg) worki - wychodzi zdecydowanie taniej, nie martwię się że nagle karma mi się skończy i wyrabiam się przy moich żarłokach z terminem wazności...
Pozdrawiam
Ostatnio zamawiam u Justyny duże (20 kg albo 25 kg) worki - wychodzi zdecydowanie taniej, nie martwię się że nagle karma mi się skończy i wyrabiam się przy moich żarłokach z terminem wazności...
Pozdrawiam
Iwona