Rośliny strączkowe : fasola, groch, bób

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Michallip
Posty: 428
Rejestracja: wt sty 09, 2007 19:57
Ptaki które hoduję: papugi
Lokalizacja: pomorskie
Kontakt:

#1

Post autor: Michallip » wt wrz 08, 2009 20:21

Karolina_PNGR pisze:Dlaczego nie wolno dawać ogórka?
A fasolę z tego co wiem można dawać gotowaną, surowej nie.


A właśnie co do fasoli. Moje ptaszory dostają gotowąną (mieszanka nasion do gotowania). Podaję im też od czasu od czasu surową szparagową z ogródka. Nie widziałem aby się czuły po niej gorzej. Czy faktycznie nie powinna być podawana papugom?
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 1620
Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#2

Post autor: Krysia- » śr wrz 09, 2009 01:37

Ja barabandom podaję od czasu do czasu gotowaną fasolę ale obieram ziarna ze skórki z obawy by nie przylgnęła im do ścian żołądka. Nie podaję dużo bo zarówno dla nas jak i dla ptaków jest zbyt gazopędna a tak do końca nie wiem jak ptaki sobie z tymi ,,wiatrami" radzą.
Fasola spożywana w postaci nasion stanowi ważne źródło białka roślinnego . Nasiona są także bogatym źródłem soli mineralnych zwłaszcza wapnia, fosforu, żelaza. magnezu. oraz witamin z grupy B. Świeże strąki, spożywane jako szparagowe zawierają te same składniki co nasiona, a ponadto kwas askorbinowy i karoten.
Zasadniczo należy fasolę gotować nie mniej niż 10 min, ponieważ zawiera trującą substancję (phasin), która ulega rozkładowi podczas gotowania.
Jak najbardziej można podawać.

Awatar użytkownika
Gulda
Posty: 41
Rejestracja: sob wrz 30, 2006 20:04
Ptaki które hoduję: Amadyny wspaniałe , Uraeginthus Granatinus , Emblema Picta
Lokalizacja: Kraków

#3

Post autor: Gulda » śr wrz 09, 2009 07:59

Bób i fasolę można podawać moje aleksy np. za gotowanym bobem wręcz przepadają a także masz fasolę mungo którą się podaje na surowo albo skiełkowaną
Z czosnku i cebuli robi się syrop dla papug i drobnicy na odporność antybakteryjny i dodaje się do wody.
Ogórek świeży zalecany podczas pierzenia .
Nie wiem co awokado ma w swoim składzie poza tym że jest wysoko kaloryczne i dlaczego nie wolno go podawać? ja podaje awokado bez skórki pokrojone w kostkę z innymi owocami w formie sałatki , co prawda rzadko najczęściej podawane w okresie zimowym ze względu na dużą kaloryczność tego owocu.

essex1
Posty: 412
Rejestracja: wt mar 10, 2009 22:20
Ptaki które hoduję: mnicha
Lokalizacja: Anglia

#4

Post autor: essex1 » sob wrz 12, 2009 10:40

Gulda, awokado zawiera trujace substancje(glownie skora owocow) dzialajace na serce ptakow.Fakt ze Ty podajesz bez skorki i rzadko jak piszesz,ale ja bym nie ryzkowal.Szkodliwosc tego owoca jest zaznaczona na wszystkich angielsko jezycznych forach na swiecie to znak ze chyba jest w tym racja. ;-)
Pozdrawiam. Artur

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości