#2
Post
autor: Krysia- » śr wrz 09, 2009 01:37
Ja barabandom podaję od czasu do czasu gotowaną fasolę ale obieram ziarna ze skórki z obawy by nie przylgnęła im do ścian żołądka. Nie podaję dużo bo zarówno dla nas jak i dla ptaków jest zbyt gazopędna a tak do końca nie wiem jak ptaki sobie z tymi ,,wiatrami" radzą.
Fasola spożywana w postaci nasion stanowi ważne źródło białka roślinnego . Nasiona są także bogatym źródłem soli mineralnych zwłaszcza wapnia, fosforu, żelaza. magnezu. oraz witamin z grupy B. Świeże strąki, spożywane jako szparagowe zawierają te same składniki co nasiona, a ponadto kwas askorbinowy i karoten.
Zasadniczo należy fasolę gotować nie mniej niż 10 min, ponieważ zawiera trującą substancję (phasin), która ulega rozkładowi podczas gotowania.
Jak najbardziej można podawać.