Sałatki :-)

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Sałatki :-)

Post autor: Michallip » sob cze 16, 2007 19:50

Dzisiaj moje ptaszyska dostąły wyjątkowo kolorową sałatkę. Wyszła tak fajnie, że trzeb było ją sfotografować :-). Przygotownie zabrało nawet nie 10 minut a ptaszory potrzebowały jeszcze mniej czasu aby ją pochłonąć. Skład: marchew, truskawki, kiełki słonecznika (wyhodowane na parapecie), rodzynki, suszony banan.

Obrazek
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: rozi » sob cze 16, 2007 21:19

O matko, masz rację, przecież można mieszać owoce z warzywami :shock:
Dotychczas dawałam albo jedno, albo drugie, a już do głowy by mi nie przyszło dać kiełki i truskawki razem...
everybody's someone

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » sob cze 16, 2007 21:36

Rozi - wszystko przed Tobą :-) Idz na całość :-D
Jak będę robić kolejne zarcie dla moich ptaszorów to umieszczę zdjecia. A pomysły na sałatki same się biorą zaraz po otwarciu lodówki :-). Kiedyś byłą sałatka z ryżu, rodzynek i brzoskwiń; sałatka z jajek i marchwi; makaron z ogórkiem i pomidorami; papryka z żółtym serem i suszonymi śliwkami, migdały i fistaszki z sałatą... Po prostu daję moim papugom wszystko co się akurat znajdzie - oczywiście w rozsądnych ilościach i często zmieniam składniki. Trzeba tylko pamiętać, aby ryż i makaron gotować dla papug bez soli. Najważniejsze że papugi wcinają "zieleninkę" w ciągu paru minut i mają miłą odmianę od suchego ziarna i granulatów. Uwielbiją też zioła - bazylię, szałwię, szczypiorek i koperek, które rosną w ogródku, wiec trzeba będzie pomyśleć nad "doprawieniem" kolejnych dań :lol:
www.moje-papugi.pl

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » sob cze 16, 2007 22:38

Tego żółtego sera to nie dawaj ,a rodzynki? hmmm ,no cóż tez trzeba to przemysleć bo kupione to są na pewno z winogron z upraw komercyjnych a tu poddawane są róznym zabiegom czyli mocno pryskane więc papugom czasami moga zaszkodzić. Jeżeli sam suszysz swoje (z własnej działki)winogrona i nazywasz to rodzynkami to oki. Zastanawiam się nad suszona sliwką, one sa podejrzanie słodkie , czy przypadkiem nie są preparowane w cukrze ?, jeżeli tak to znów nie bardzo oki, no i czy suszone sliwki ze sklepu nie pochodzą z upraw komercyjny czyli z pryskanych sadów? Ja bym tego nie podawał. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob cze 16, 2007 22:51

Suszone śliwki są dobre na przeczyszczenie (u ludzi) powodują też wzdęcia. Nie wiem jak w tym przypadku u papug, czasami sam podaję rodzynki ale najpierw zalewam je wrzątkiem i czekam jak napęcznieją. Śliwek nigdy nie podawałem pod rzadną postacią. Jednak dość często podaję brzoskwinie i morele ale jak są już dobrze dojrzałe.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » sob cze 16, 2007 23:11

Suszone śliwki, które podaję są raczej kwaskowate niż słodkie - przed podaniem trochę je moczę wiec ewentulany cukier zawsze się rozpuści. Podaję je juz od dawna i nie zauważyłęm, aby papugi z tego powodu miały jakieś problemy Zresztą podaję tylko niewielkie ilości i niezbyt czesto (raczej do dodania smaku i przysmak, niż jako pokarm). Co do serka - dostają tylko odrobinę drobno posiekanego i też co najwyżej kilka razy w miesiacu. Bazą do "sałatek" są świeze warzywa i owoce oraz gotowany makaron, jajka i ryż (oczywiście bez soli). Pozstałe składniki (w tym i ser) to raczej tylko skromne dodateki, których wygrzebywanie daje papugom sporo radości. Ostatni moje papugi rozkochały sie w kiełkach (słonecznika, kukurydzy, kardi, prosa) i podaję je im kilka razy w tygodniu. Aleksandrett też uwilbiają papryczkę chilli, która rośnie na parapecie (a wyrosłą z nasion papryki zawartej w pokarmie Prestige). Cholernie ostra ale to lubią :-D.
www.moje-papugi.pl

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pn cze 18, 2007 09:42

Co do sera....Skromne nie skromne skoro szkodliwe wymień je na coś wartościowego co ptaszysko z taką samą radością będzie wygrzebywać z sałatki...

Odniosę się jeszcze do jajka z marchewką - nie wolno łączyc jajka z marchewką, ani innymi warzywami czy owocami.

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: rozi » pn cze 18, 2007 10:32

Dlaczego nie wolno?
everybody's someone

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pn cze 18, 2007 10:50

Chodzi o niekorzystną reakcję białka z cukrem... Dlatego wyklucza sie podawanie jajka z marchewką, jabłuszkiem oraz resztą owoców i warzyw... Do jajka jeżeli istnieje taka koniecznośc można podać koper czy inną zieleninę dla zachęty. Moje ptaszory jedzą samo jajko pokrojone na dość duże kawałki - wtedy zachodzi konieczność sprawdzania czy ptak je w podobnych proporcjach białko i żółtko. Gdyby wybierał tylko białko, albo odwrotnie trzeba "rozdziabdać" jajko widelcem tak aby zjadał jedno i drugie...

Pozdrawiam
Iwona

Awatar użytkownika
rozi
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: rozi » pn cze 18, 2007 10:59

Iwona346 pisze:Chodzi o niekorzystną reakcję białka z cukrem

Jakiego białka? I w jakis posób niekorzystną - czy to szkodzi zdrowiu papugi?

Wiele osób miesza jajko z marchewką, a producenci karm jajecznych zalecają zwilżanie ich lub posypywanie nimi tartych warzyw.
everybody's someone

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » pn cze 18, 2007 11:16

Aminokwasy zawarte w jajku tworzą z cukrami nieprzyswajalne kompleksy. W ten sposób papuga nie przyswaja dobroci zgromadzonych w jajku. Czy to szkodzi - owszem bo gdy nie przyswaja to tak jakby w ogóle nie jadła.

Dawniej faktycznie polecało się mieszanie jajka z marchwią lub lubianym przez papgi jabłkiem - teraz ochodzi się od tego.
Jakjo można pomieszać z niesłodzonymi płatkami, czy kaszką lub posypać zieleniną.

Pozdrawiam
Iwona

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » pn cze 25, 2007 20:19

Arbuz, jajko, plus pędy bazyli :-)
www.moje-papugi.pl

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pn cze 25, 2007 21:41

Gwiazdnica

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » czw lip 26, 2007 23:09

Czesc

A moje senegalce (i pozostałe papugi równięż) rozkochały się w arbuzie. Pożerają go w ciągu kilku sekund. Nawet aleksy i rozelle, które przeniosłem do woliery zewnętrznej potrafią zeszrutować cały plaster arbuza w kilkanascie minut :-)

Obrazek

A po posiłku trzeba się oczywiscie dobrze wyciągnąć :-D (i pomysleć ze to ptaszysko zostało odchowane przez naturalnych rodziców :-)) Juz zasypia w dloni albo podczas drapania po karczku.
Ostatnio zmieniony sob lis 15, 2008 09:09 przez Michallip, łącznie zmieniany 1 raz.
www.moje-papugi.pl

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » sob lip 28, 2007 13:43

A dzis papugi otrzymaly następującą mieszankę owoców i warzyw:
Obrazek
Składniki: 1 burak, 1 marchewka, 1 brzoskwinia, mala kiść winogorn, 1 banan.
Czas spożywania - niecałe 10 minut :-D. Tylko zdjęcie tochę nieostre wyszło.
www.moje-papugi.pl

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » sob sie 04, 2007 22:11

Witam
Ponizej zdjecie kolejnej sałatki dla papug. Skłądniki - kilka lisci kapusty pekinskiej, 3 buraczki, jabłko, kukurydza z kolby, mrożone porzeczki.
Obrazek
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
sidu
Ptaki które hoduję: senegalka 1
Kontakt:

Post autor: sidu » sob sty 03, 2009 13:24

moja zona ostatnio kupuje sobie do jedzenia brukselke zastanawiam sie czy moge to podac swojej papudze szukam w necie ale za wiele nie znalazłem i wole sie upewnic jak tak to czy lepiej ugotowac na parze czy surowa? ;-)
Słowami ciepłymi rozpoczynam dzień każdy, by nie pozwolić smutkom zasnuć nieba.Na przekór
codzienności i szarości życia, garść promieni słońca rzucam pod nogi...

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » sob sty 03, 2009 16:54

Spokojnie możesz brukselkę podać surową. Jest lepsza bo nie paćkata :-D
Warzywa kapustne wszystkie można podać pod warunkiem że będą umyte no i nie będą ,,świeciły" w nocy od środków chemicznych.......

Awatar użytkownika
cziqua
Ptaki które hoduję: Rudosterki Fibi i Fado:)

Post autor: cziqua » śr lip 29, 2009 18:41

powiedzcie mi jak z porzeczkami dla papuga??? mogą je dostac? takie z ogródka?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr lip 29, 2009 18:55

cziqua pisze:powiedzcie mi jak z porzeczkami dla papuga??? mogą je dostac? takie z ogródka?

Śmiało podawaj.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”