Brak Dokumentów od Hodowcy
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: żako kongijskie
Kakariki
Kanarek
Zięba
Brak Dokumentów od Hodowcy
Witam przygarnołem kilka dni temu 2 letnia samice Zako jedna rodzina musiała wyjechac i nie miała co z nia zrobić przygarnołem lecz nie posiadam żadnych papierów na ta papuge a kontakt z ta Rodzina jest niestety nie możliwy i tu pojawia sie pytanie czy jest możliwość wyrobienia takich papierow lub rejestracji bez ich posiadania
- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
no ale to dali Ci papugę i nie dali dokumentów kurcze przecież żako wymaga rejestracji,( w szczególności żako które jeszcze kilka lat temu nagminnie pochodziło z przemytu nie wiem jak sytuacja obecnie) więc z automatu fakt zmiany właściciela powinien zostać odnotowany w urzędzie.... no ale fakt...ciągle zapominam, że mieszkamy w Polsce.... a w Polsce mamy przepisy, ale Polacy mają własne - olewać przepisy... ja nie wiem, nie kumam tego - skoro ptak wymaga rejestracji - oznacza ,że hodowca ma obowiązek dać dokumenty a nabywca ma go zarejestrować, jak się ptaka pozbędzie lub się ptakowi zejdzie - to ma go wyrejestrować tylko tyle i aż tyle.... trafi się wredny sąsiad i potem lamenty w netach...echhhhh..... :(
Mamy w Polsce tylko kilka gatunków nie wymagających rejestracji - na palcach jednej ręki można je policzyć... reszta wymaga.
Mamy w Polsce tylko kilka gatunków nie wymagających rejestracji - na palcach jednej ręki można je policzyć... reszta wymaga.
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, świergotki, mnichy
W większości krajów europejskich zwolniono z rejestracji około 50 gatunków papug. No ale w Polsce tylko 4 :(
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
żako 2 letnie musi posiadać europejskie świadectwo wylęgu wydane przez Ministerstwo i musi miec stale oznakowanie.Jak nie masz papierów to nikt Ci ptaka nie zabierze, ale nie możesz go legalnie sprzedac lub rozmnożyć
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Wczoraj na jakiejś grupie pokazało się ogłoszenie i ostrzeżenie przed zakupem papug bez papierów, bo jest prowadzone śledztwo przez policję w sprawie włamania i kradzieży 60 papug różnych gatunków, w tym i tych największych jak Ary, Żako itp. z papugarni w Łodzi.
-
- Ptaki które hoduję: żako kongijskie
Kakariki
Kanarek
Zięba
Ja aktualnie nie mieszkam w Polsce od 5lat Mieszkam w irlandi ale nie mam pojecia o tutejszym prawie dotyczącym ptaków postaram sie coś znależć ale mimo wszystko dziękuje wszystkim za udzielenie informacji
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
dokumenty dla żako obowiazuja od kilku lat w calej Europie, posiadacze tego gatunku mieli rok lub dwa na ich wyrobienie
Witam, czy u nas w Polsce istnieje mozliwość zarejestrowania papug bez papierów? Np.jezeli ptak posiada obrączki. Z góry dzk za odpowiedź.
- Al
- Kontakt:
nie ma takiej mozliwosci, obraczka nie ma znaczenia- do rejestracji, ptak z załacznika B może ale nie musi jej miec, tylko papugi z załcznika A wymagaja stalego oznakowania - ale musza miec europejskie swiadectwo pochodzenia
Dziękuję za odpowiedź