Żako i Telewizor?

(-Takie właśnie Forum jest duzo lepsze niż niejedna fachowa literatura z którą powinie każdy zapoznac sie przed zakupem papugi oraz systematycznie po zakupie -co umozliwi dużo lepsze warunki życia naszej żako-)

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

dwight 18
Ptaki które hoduję: jak narazie żadne

Żako i Telewizor?

Post autor: dwight 18 » ndz paź 11, 2009 14:06

Cześć już niedługo kupuje papużkę żako(prawdo podobnie Kongolijskie) i mam tylko jeden kłopot , mianowicie taki że musze chodzić do szkoły i paput będzie codziennie zostawiany na ok 7 godzin sam :-/ , i tak sobie myślę czy problemu nie rozwiązał by telewizor? żako miałby zajęcie , poznawał by nowe słowa i by mu się nie nudziło.Co o tym myślicie?

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » ndz paź 11, 2009 18:59

Musiabys jeszcze pilota zostawic w klatce i instrukcje obslugi :mrgreen: :mrgreen: A tak na powaznie-ptak moglby odbierac tylko glos,nie wieze ze zainteresowany bylby wizja :-D Po za tym mialem taka sytuacje ze klatka z rozellami stala blisko telewizora,to caly czas wypadaly im piora,ja przestawilem-od razu pomoglo.Lepsze radio jest,wlanczaj jak bedziesz wychodzil.Np.radio maryja niech slucha zeby nie gryzc i byc poslusznym :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .Generalnie czarno to widze-7godz.czasem i z 9...
Pozdrawiam. Artur

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn paź 12, 2009 07:37

dwight 18 pisze:....... kupuje papużkę żako(prawdo podobnie Kongolijskie)

Jeśli już, to prawidłowa nazwa brzmi żako kongijskie.
dwight 18 pisze:.....mam tylko jeden kłopot , mianowicie taki że musze chodzić do szkoły i paput będzie codziennie zostawiany na ok 7 godzin sam .....

Sorry ale narazie nie masz kłopotu więc daruj sobie zakup dla dobra papugi i swojego.
Kłopoty i to duże będą jak samotny ptak zacznie sobie rwać pióra do gołej skóry a Ty będziesz się zastanawiał dlaczego tak robi. Nadmienię, że jak już zacznie, to straaaasznie ciężko będzie go od tego odzwyczaić i oduczyć............
Żako są bardzo specyficznymi ptakami i naprawdę trzeba mieć dużo doświadczenia, wiedzy jak i wolnego czasu by odpowiednio się tym gatunkiem zajmować.
Jesteś jeszcze młody, życie przed Tobą a nigdy nie wiesz jak ono się potoczy, jak będziesz dysponował własnym czasem (matura przed Tobą i być może studia) Narazie chcesz wymagający gatunek papugi. A co zrobisz gdy w nawale zajęć, nauki, będziesz miał coraz mniej czasu na zajmowanie się żaczkiem i dojdziesz do wniosku że ptak Ci przeszkadza ??
Czy oprócz Ciebie jest jeszcze ktoś, kto by poświęcił trochę czasu dla żaczka ?
Pisząc powyższe, chcę Ci jedynie uświadomić co tak naprawdę Cię czeka w najbliższych latach i proszę byś dogłębnie przemyślał temat i swój zamiar zanim go zrealizujesz.
dwight 18 pisze:........ i tak sobie myślę czy problemu nie rozwiązał by telewizor? żako miałby zajęcie ....

NIE, NIE i jeszcze raz NIE :!: W żaden sposób :!:
Czy sam zamknięty w klatce, bez możliwości jakiejkolwiek samoobrony chciałbyś być katowany przez x godzin paplaniną, reklamami i innymi durnotami i na dodatek nic z tego nie rozumiejąc ? A wejdź w ewentualne położenie ptaka i dogłębnie się zastanów nad sensem swego pomysłu.

Pirania
Ptaki które hoduję: Żako

Post autor: Pirania » pn paź 12, 2009 12:12

Jedyne rozwiązanie zakup 2 Żako. Jak ciebie nie będzie nie będą samotne.

dwight 18
Ptaki które hoduję: jak narazie żadne

Post autor: dwight 18 » pn paź 12, 2009 15:54

NIE, NIE i jeszcze raz NIE W żaden sposób
Czy sam zamknięty w klatce, bez możliwości jakiejkolwiek samoobrony chciałbyś być katowany przez x godzin paplaniną, reklamami i innymi durnotami i na dodatek nic z tego nie rozumiejąc ? A wejdź w ewentualne położenie ptaka i dogłębnie się zastanów nad sensem swego pomysłu.

Żako nie będzie zamknięte w klatce , pokój to będzie jego klatka a zamykany będzie tylko na noc , będzie miał mnóstwo zabawek i innych rozrywek.

oczywiście , mama siedzi w domu 24 godziny na dobe(no może czasem wyjdzie do sklepu ;-) )

Jesteś jeszcze młody, życie przed Tobą a nigdy nie wiesz jak ono się potoczy, jak będziesz dysponował własnym czasem (matura przed Tobą i być może studia) Narazie chcesz wymagający gatunek papugi. A co zrobisz gdy w nawale zajęć, nauki, będziesz miał coraz mniej czasu na zajmowanie się żaczkiem i dojdziesz do wniosku że ptak Ci przeszkadza ??
Pisząc powyższe, chcę Ci jedynie uświadomić co tak naprawdę Cię czeka w najbliższych latach i proszę byś dogłębnie przemyślał temat i swój zamiar zanim go zrealizujesz.

Czy pisząc to ma pani na myśli że tylko osoby które nie mają pracy , żadnych zajęć ani szkoły mogą mieć żako?
Nie sądzę abym nie miał czasu na zajmowanie się papugą , a nawet jeśli tak będzie to napewno nie przez długi okres czasu(góra pare dni np. przed sprawdzianem, wtedy żako mogło by bawić się z moim rodzicami) .Ni jestem typem człowieka któremu nudzi się zwierze , miałem już kiedyś nimfy dożyły u mnie późnej starości i miały się bardzo dobrze , tak samo ze świnkami morskimi i z kotami , teraz bardzo chciałbym mieć żako i nie jest to chwilowy kaprys tylko przemyślana decyzja.Ale bardzo dziękuje za rady.

Pirania
Ptaki które hoduję: Żako

Post autor: Pirania » pn paź 12, 2009 17:30

Jeśli twoja mama jest cały dzień w domu to nie widzę problemu. Jedyny problem może być jak twoje Żako pokocha twoją mamę a ciebie będzie dziobał i przeganiał.Są takie przypadki nawet tu na forum są osoby, które mają Żakusia ,który akceptuje tylko jedną osobę.Czy twoja mama też jest zdecydowana na zakup papugi i to że to ona może być dla niego najważniejsza? Za nic nie chcę ci odradzać zakupu bo to wspaniałe papugi(sama mam dwie) tylko przemyśl wszystko na spokojnie. Jeśli będzie miała swój pokój to świetnie,moje też tak mieszkają tyle że cały dzień spacerują po całym domu. Musisz wiedzieć że to straszne niszczuchy i bałaganiarze. Mi dzisiaj zjadły kabel od odkurzacza i część odkurzacza, a tak dobrze był schowany w szafce,szkoda tylko że otwierają wszystkie szafki w domu :evil: Jeśli razem z rodzicami podejmiesz tą decyzję to życzę powodzenia i długich lat z wspaniałym przyjacielem .

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn paź 12, 2009 19:34

dwight 18 pisze:Czy pisząc to ma pani na myśli że tylko osoby które nie mają pracy , żadnych zajęć ani szkoły mogą mieć żako?

Absolutnie nie miałam takich myśli :-D Jedynie chciałam Ci uświadomić ile tak naprawdę czasu trzeba poświęcić żako by było zdrowe, nie zwichrowało się psychicznie i nie zaczęło rwać piór a i Ty byś nie miał kłopotów lecz dużo radości. Stąd min pytanie czy oprócz Twojej osoby jest jeszcze ktoś w domu, kto pod Twoją ewentualną długą nieobecność mógłby choć zagadać do papułki :-D
Skoro marzysz o żaczku to kup je ale pamiętaj, że to Twój wybór i to Ty będziesz ponosił konsekwencje jeśli coś będzie nie tak, np. trzeba bedzie płacić słoną kasę za leczenie w razie choroby......... a tego Ci NIE życzę :-D
Weź również pod uwagę to co pisze Pirania :
Pirania pisze:Musisz wiedzieć że to straszne niszczuchy i bałaganiarze. Mi dzisiaj zjadły kabel od odkurzacza i część odkurzacza, a tak dobrze był schowany w szafce,szkoda tylko że otwierają wszystkie szafki w domu Jeśli razem z rodzicami podejmiesz tą decyzję to życzę powodzenia i długich lat z wspaniałym przyjacielem .

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zakup transport- oswajanie i socjalizacja żako-”