Sól do kąpieli
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Papużka19
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta wielka
Sól do kąpieli
Witam.
Kupiłam sól do kąpieli dla ptaków firmy Versele-laga "ORO-BATH"
Moje pytanie brzmi : czy mogę je stosować na papugach?
Niepokoi mnie skład: chlorek sodu, wodorowęglan sodu, boraks, olejki eteryczne.
pozdrawiam, prosząc o odpowiedź.
ps. jeśli nie papugi, to gołębie na pewno się ucieszą.
Kupiłam sól do kąpieli dla ptaków firmy Versele-laga "ORO-BATH"
Moje pytanie brzmi : czy mogę je stosować na papugach?
Niepokoi mnie skład: chlorek sodu, wodorowęglan sodu, boraks, olejki eteryczne.
pozdrawiam, prosząc o odpowiedź.
ps. jeśli nie papugi, to gołębie na pewno się ucieszą.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Papużka19, moim zdaniem absolutnie nie możesz w tym kąpać ani papug, ani gołębi.
Chlorek sodu - nieorganiczny związek chemiczny stanowiący podstawowy składnik soli kuchennej, soli warzonej, soli drogowej. Sól jest bardzo szkodliwym związkiem dla organów ptaków.
Wodorowęglan sodu - zwykła soda - nie wiem jakie ma działanie na ptaki ale stanowczo odradzam. Lepiej jest dmuchać na zimne i dłużej cieszyć się z posiadania papużek.
Boraks czyli soda kaustyczna - jako preparat służy do walki z mrówkami, pchłami, karaluchami i innymi insektami. Ponadto odstrasza osy, szerszenie i inne osowate.
Służy jako wybielacz do prania, itd .....
A tak na przyszłość to pamiętaj : zwykła czysta woda jest najlepsza
Dla naszych pupili do kąpieli nie są potrzebne żadne udziwnienia bo diabli wiedzą co stać się może, a lepiej zapobiegać niż leczyć.
Chlorek sodu - nieorganiczny związek chemiczny stanowiący podstawowy składnik soli kuchennej, soli warzonej, soli drogowej. Sól jest bardzo szkodliwym związkiem dla organów ptaków.
Wodorowęglan sodu - zwykła soda - nie wiem jakie ma działanie na ptaki ale stanowczo odradzam. Lepiej jest dmuchać na zimne i dłużej cieszyć się z posiadania papużek.
Boraks czyli soda kaustyczna - jako preparat służy do walki z mrówkami, pchłami, karaluchami i innymi insektami. Ponadto odstrasza osy, szerszenie i inne osowate.
Służy jako wybielacz do prania, itd .....
A tak na przyszłość to pamiętaj : zwykła czysta woda jest najlepsza

- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Kiedyś też kupiłam sól do kąpieli dla moich papug bo wydawało mi się że Frania ma łupież, nie znam jej składu bo nie ma na niej nic po polsku
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=1195
jednak nie używam jej wcale bo moje papugi chciały tylko pić tą wodę a nie kąpać się w niej... A jakby nie było to jednak sól, więc im nie daję, i stoi se w szafce...
Ps. tydzień temu sodą kaustyczną przepychaliśmy rury bo nic nie pomagało... rewelacja! (nie mogłam się powstrzymać)
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=1195
jednak nie używam jej wcale bo moje papugi chciały tylko pić tą wodę a nie kąpać się w niej... A jakby nie było to jednak sól, więc im nie daję, i stoi se w szafce...
Ps. tydzień temu sodą kaustyczną przepychaliśmy rury bo nic nie pomagało... rewelacja! (nie mogłam się powstrzymać)
- Papużka19
Czyli moje obawy się potwierdziły.... No cóż zmarnowałam troszkę kasy , ale to nieważne - najważniejsze życie i zdrowie moich papug. Krysiu czytałam w internecie o składzie tej "soli do kąpieli" i znalazłam dokładnie takie informacje jak TY! Oczami nie wierzyłam dlatego postanowiłam tutaj napisać. Moje wątpliwości zostały rozwiane - dziękuję
Misia458 nigdy nie słyszałam o "łupieżu" papug...hmmmmm. U mnie nimfy jak się otrząsają to leci z nich taki pyłek , ale z tego co wiem to jak najbardziej normalne. Widać to zwłaszcza w słoneczku.
Dziewczyny dziękuję za pomoc - będę pamiętać - woda i tylko woda!

Misia458 nigdy nie słyszałam o "łupieżu" papug...hmmmmm. U mnie nimfy jak się otrząsają to leci z nich taki pyłek , ale z tego co wiem to jak najbardziej normalne. Widać to zwłaszcza w słoneczku.
Dziewczyny dziękuję za pomoc - będę pamiętać - woda i tylko woda!
- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
Papużka19, nie koniecznie kasę straciłaś
Możesz tej soli użyć jako roztworu z wodą do np. wymoczenia stóp po jakimś ciężkim dla nóg dniu lub zmiękczenia skóry w celu zrobienia pedicure piętom. Oczywiście ilość soli sypana do wody musi być w granicach rozsądku.
Choć w obliczu obecnej afery solnej, której to proceder trwał dziesięć lat i nie wiadomo gdzie i do czego tak naprawdę trafiła ta sól odpadowa, chyba nie ma sensu byś tę sól zużyła do ciała.
Co do tzw łupieżu to niektóre gatunki papug a zwłaszcza nimfy i żako wytwarzają duże ilości pudru, który dla niektórych osób czasami bywa alergenny.
Może się oczywiście zdarzyć, że weterynarz da jakieś lekarstwo i zaleci dodanie do wody z kąpielą. Wtedy należy zastosować ściśle wg. zaleceń.
Wszelkiego rodzaju udziwnienia producenci rzucają na rynek bo to jest ich zarobek. Oni muszą sprzedać. My nie musimy kupować. Przecież w naturze żadna papuga nie kąpie się w solance, zatem bez sensu jest wydawanie kasy na głupoty

Możesz tej soli użyć jako roztworu z wodą do np. wymoczenia stóp po jakimś ciężkim dla nóg dniu lub zmiękczenia skóry w celu zrobienia pedicure piętom. Oczywiście ilość soli sypana do wody musi być w granicach rozsądku.
Choć w obliczu obecnej afery solnej, której to proceder trwał dziesięć lat i nie wiadomo gdzie i do czego tak naprawdę trafiła ta sól odpadowa, chyba nie ma sensu byś tę sól zużyła do ciała.
Co do tzw łupieżu to niektóre gatunki papug a zwłaszcza nimfy i żako wytwarzają duże ilości pudru, który dla niektórych osób czasami bywa alergenny.
Może się oczywiście zdarzyć, że weterynarz da jakieś lekarstwo i zaleci dodanie do wody z kąpielą. Wtedy należy zastosować ściśle wg. zaleceń.
Wszelkiego rodzaju udziwnienia producenci rzucają na rynek bo to jest ich zarobek. Oni muszą sprzedać. My nie musimy kupować. Przecież w naturze żadna papuga nie kąpie się w solance, zatem bez sensu jest wydawanie kasy na głupoty

- Papużka19
Ha ha Krysiu wspaniały pomysł z tym wymoczeniem stópek ;) Ogólnie jak powąchałam tę sól to pachnie identycznie jak sól dla kąpieli dla ludzi.. Taka ilość olejków eterycznych mogłaby być dla papug w jakiś sposób drażniąca? Pytam tylko z ciekawości :)
Jeśli chodzi o puder to u mnie nimfa sporo go produkuje. Choć w miesiącach zimowych nie widzę go tak dużo jak w letnich. Natomiast modrolotka często ma łysinki na głowie - daję jej witaminy do wody, kiełki, owoce warzywa, kąpię ją raz w tygodniu. Wygląda już ładnie. A sół kupiłam w chwili słabości chyba ;) Wiem jak moja modrolotka uwielbia się kąpać.. Ale nie będę jej udziwniać tej formy przyjemności ;)
Jeśli chodzi o puder to u mnie nimfa sporo go produkuje. Choć w miesiącach zimowych nie widzę go tak dużo jak w letnich. Natomiast modrolotka często ma łysinki na głowie - daję jej witaminy do wody, kiełki, owoce warzywa, kąpię ją raz w tygodniu. Wygląda już ładnie. A sół kupiłam w chwili słabości chyba ;) Wiem jak moja modrolotka uwielbia się kąpać.. Ale nie będę jej udziwniać tej formy przyjemności ;)
- Krysia-
- -#Administrator
- Kontakt:
Papużka19 pisze:.....Taka ilość olejków eterycznych mogłaby być dla papug w jakiś sposób drażniąca? Pytam tylko z ciekawości .... :)
Oczywiście że TAK

Każdy skoncentrowany w powietrzu inny niż normalny zapach nie służy zdrowiu dla papug. Tak na dłuższą metę, to szkodliwe są zapachy wszelkiego rodzaju kadzidełek, świeżych po malowaniu ścian, dymu tytoniowego, lakiery do włosów, itd, etc.
Oczywiście papuga odrazu nie padnie ale te szkodliwości będa się kumulowały w organach wewnętrznych, jednak do czasu .....
Najlepsze to czysta woda i świeże powietrze jak również zdrowe i urozmaicone żywienie