Czy z obraczki papugi mozna odczytac, kiedy sie urodzila
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: żako
- Kontakt:
Czy z obraczki papugi mozna odczytac, kiedy sie urodzila
Mam pytanie, czy z obraczki papugi mozna odczytac, kiedy sie urodzila? Wlasciwie jakie dane sa tam zamieszczane?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt sty 21, 2011 03:58 przez sorina, łącznie zmieniany 1 raz.
Sorina
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Z zasady można odczytać przede wszystkim to kiedy się urodziła( jeżeli naprawdę zalożona była obrączka wybitym na niej z rokiem zgodnym z rokiem wyklucia). Można też czasami więcej sie z obrączki dowiedzieć oprócz roku wyklucia , to zależy co to za obrączka . Najlepiej dokładnie spisać wszystkie symbole , numery , znaki . Pozdrawiam
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Na obrączce rodowej powinny się znajdować następujące oznaczenia:
1.z jakiej jest federacji obrączka np PFO(Polska Federacja Ornitologiczna)
2.numer kolejny obraczki
3.sygnum-każdy hodowca zrzeszony ma przydzielony przez federację swój numer (jest to pierwsza litera nazwiska i nr np.P-121)
4.rok z którego obrączka pochodzi np.08
Polska Federacja Ornitologiczna(nie tylko )stosuje równierz kolory obrączek na każdy rok inny kolor.
1.z jakiej jest federacji obrączka np PFO(Polska Federacja Ornitologiczna)
2.numer kolejny obraczki
3.sygnum-każdy hodowca zrzeszony ma przydzielony przez federację swój numer (jest to pierwsza litera nazwiska i nr np.P-121)
4.rok z którego obrączka pochodzi np.08
Polska Federacja Ornitologiczna(nie tylko )stosuje równierz kolory obrączek na każdy rok inny kolor.
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Są różne obrączki, a czesi mają czasami nie jasne oznaczenia, sam miałem taką (o ile Cz to Czechy)
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
-
- Kontakt:
Jest srebrna ( tzn. kolor ), czy to ma jakies znaczenie? Kiedys mialam nimfy i tez mialy srebrne obraczki, wtedy jednak nie zwracalam uwagi, co maja tam wygrawerowane. Dlatego teraz nie mam porownania. Nie wiem nawet, skad sprowadzaja tu ptaki, bo nie slyszalam o zadnym hodowcy na Krecie. Moze te CZ to faktycznie Czechy.
Sorina
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A ja tak sobie wcześniej dywagowałem ( że może np.40 to 04 itp.) dlatego że sama nie jestes pewna(wydaje Ci się -jak sama piszesz) co tam jest napisane. Najlepiej byłoby może fotke tych oznaczeń zrobić , ale obrączka musi być idealnie czytelnasorina pisze:Jest tam CZ=40 i chyba 20 cos jak kropka i 40. Tak mi sie wydaje.
Pozdrawiam i dzieki.

-
- Kontakt:
Niestety nie moge zrobic dobrego zdjecia poniewaz ptszysko nie jest jeszcze oswojone i wszystkiego sie boi. Przygladala sie jednak dokladnie moze to jest 07 a nie 40, bo ta cyfra 4, to tak jest wygrawerowana, ze moze to byc 7. Ciagle staram sie to dokladnie dojrzec, ale jest trudno. CZ i 40 ( lub 07 ) jest na pewno zapisane w poziomie. Pomiedzy tym jest znak rownosci. Pozniej, te nastepne cyfry sa w pionie. Nie ma innych znakow. Jest jedna kropka pomiedzy cyframi w pionie.
Sorina
Pozdrawiam
Pozdrawiam
No gdyby było 07 to jasne że to rok - 2007. Oznaczałoby że CZ to Czechy , czyli czeska obrączka z 2007 roku.sorina pisze: Przygladala sie jednak dokladnie moze to jest 07 a nie 40, bo ta cyfra 4, to tak jest wygrawerowana, ze moze to byc 7. Ciagle staram sie to dokladnie dojrzec, ale jest trudno. CZ i 40 ( lub 07 )
Ale czegoś nie rozumiem , jeżeli raz piszesz że tam może być 40 a innym razem że 07 czyli że 4 myli Ci sie z 0 a nie z 7,

-
- Kontakt:
Nie. To zalezy jak na to patrzysz. To 20 jest powiedzmy przechylone w lewo, to 40 w prawo, jesli spojrze na to od drugiej strony, moze byc 07. Szkoda, ze nie mam jak tego narysowac.
- Załączniki
-
- Ta 4 nie wyglada tak, jest malo czytelna, ani to 7 ani 4. Ten rysunek nie jest super, ale moze cos widac.
- bez tytułu.jpg (4.16 KiB) Przejrzano 42820 razy
Sorina
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Robi sie zle
Za chwile okaze sie,ze moja aleksa ma 10 lat!?
Ja jeszcze to poobserwuje, i postaram sie to narysowac dokladnie jak jest. Powrocimy do tematu jak cos ustale z pewnoscia. Dzieki wszystkim za pomoc. Ja sie ludze, ze tam jest 07, to wtedy byloby prawie tak, jak powiedzial sprzedawca. Moglaby miec rok, nie wiecej.

Sorina
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Umyj dokładnie obrączkę wodą (namocz ściereczkę lub gąbkę) i wtedy bez problemu odczytasz co jest wygrawerowane na obrączce, jednak w tym celu musisz złapać papugę.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy szare, perłowe, zółte
- Kontakt:
Dzisiaj kupiłem dla papug obrączki na źeraniu dla młodych nimf jak mi sie wyklują
Ale mam pytanie czy to dobre dla papug. Jak myslicie?? No bo nie wiem jedni mówią że dobre jedni mówią ze złe
dobre z tej strony ze bede wiedział z którego roku bedzie paput a złe ze mogą sobie zrobić krzywde tą obraczką

- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Jeżeli kupiłeś obrączki z dobrego źródła to nie ma się, czego bać. Większość hodowców obrączkuje swoje odchowy obrączkami rodowymi (to te, które posiadają sygnum- nr przydzielony konkretnemu hodowcy przez federację)
Z reguły obrączki dla papug są trwałe i są tak zrobione żeby papuga nie zacisła sobie obrączki na nodze. Zdarzają się przypadki, że ptak powiesi się za obrączkę na siatce, ale to jest wtedy nieszczęśliwy wypadek , więc nie musisz się obawiać że papuga zrobi sobie krzywdę z powodu obrączki.

Z reguły obrączki dla papug są trwałe i są tak zrobione żeby papuga nie zacisła sobie obrączki na nodze. Zdarzają się przypadki, że ptak powiesi się za obrączkę na siatce, ale to jest wtedy nieszczęśliwy wypadek , więc nie musisz się obawiać że papuga zrobi sobie krzywdę z powodu obrączki.