BUDKI Z INNYM PRZEZNACZENIEM

Poidła, karmidła, zabawki i inne niezbędne ptakom rzeczy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

boYka
Ptaki które hoduję: papugi, ptaszki ozdobne, gołębie
Kontakt:

BUDKI Z INNYM PRZEZNACZENIEM

Post autor: boYka » ndz lut 22, 2009 17:21

witam
dostałem kilka fajnych budek, miały być przeznaczone do rozell białolicych ale niestety (dla mnie stety ;-) ) osoba od której je dostałem kupiła większe papugi, i moje takie pytanie czy mogę je zastosować do rozmnażania nimf, u swoich białolicych mam naturalne pnie więc nie ma sensu wymieniać, a tak się zastanawiałem czy nimfy w takich nie będą dobrze lęgły, budki mają wumiar w podstawie około 25cm x 25 cm wys 35-40 cm, wyposażone są drabinkę
z góry dzięki za odpowiedź
pozdrawiam
boYka

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz lut 22, 2009 17:38

U mnie nimfy włażą do wszystkich budek jakie wiszą nawet do takich dla aleksandret i tam składają , wysiadują jajka i opiekują się młodymi. Jednak dla nimf mam mniejsze budki.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

boYka
Ptaki które hoduję: papugi, ptaszki ozdobne, gołębie
Kontakt:

Post autor: boYka » ndz lut 22, 2009 17:49

Wojtku ale jak mają jaka, a później młode w tych budkach większych np. aleksandrett to jaki jest efekt wychowu, lepszy, gorszy czy bez różnicy :?: :?:
pozdrawiam
boYka

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz lut 22, 2009 18:16

boYka, Bez różnicy,u mnie ostatnio nimfa miała młode w budce dla baraband wys.60 cm a druga w zwykłej dla nimf,młode wyszły jednocześnie z obu budek

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz lut 22, 2009 18:18

Miałem tylko jeden taki przypadek , po prostu kiedyś odsadziłem jedną parę nimf do klatki aleksandrett z dużą budką. Wychów był normalny bez żadnych niespodzianek. Nie tak dawno miałem też odsadzone nimfy ( kilka sztuk) w tych samych warunkach ptaki złożyły jajka i je wysiadywały , jednak wyrzuciłem jajka i dobrane pary przesadziłem już do innych klatek. Po prostu czekałem aż pary podobierają się same.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn lut 23, 2009 21:00

boYka, Powiem tak jak nimfy miały młode w mniejszej budce to jak przystąpiły do ponownego lęgu a młode były jeszcze w budce to strasznie je skubały nawet tak że miały zakrwawione skrzydła.Problem znikł gdy zmieniłem im budkę na dużo większą(z powodzeniem mogła by być dla rozell).
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
Karolina_PNGR
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste

Post autor: Karolina_PNGR » pn lut 23, 2009 21:19

Sądzę że nawet lepiej jest jak budka jest większa. Pisklęta wtedy mają więcej miejsca i się nie przygniatają. Gorzej jakby była mniejsza.
Myślę że nie ma się czym martwić i spokojnie w tej budce nimfy mogą mieć lęgi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Akcesoria pomocnicze dla papug-”