Giełda ptaków w Pszczynie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
- Kontakt:
Giełda ptaków w Pszczynie
Dzisiaj po raz pierwszy no i po raz ostatni odwiedziłem to miejsce.fakt pojechałem tylko po karmę dla paputa ale to co tam zobaczyłem to jest jakieś nieporozumienie.Tłum ludzi który przez kilka godzin gapi sie na ptaki z odległości 30 cm....masakra.Kupic takiego ptaka to chyba tylko do woliery zewnętrznej...Podejrzewam że do końca życia bedzie miał dośc ludzi.Nie wiem jak to wyglądało przy większych mrozach ale dzisiaj przy -4 stopnia dało się spotkac osoby na zewnątrz które sprzedawały papugi.Serce się kroilo jak patrzyłem na stadko zbite w kupkę ze strachu no i zimna.Masakra...
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
gmalin77, Tak to już na giełdach. Na zew. sprzedawane są ptaki z wolier zew. w pomieszczeniu egzotyka i papugi domowe
.
To nie jest wystawa i towar - czyli ptak- musi być widoczny dla potencjalnego kupującego.

To nie jest wystawa i towar - czyli ptak- musi być widoczny dla potencjalnego kupującego.
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Tak jak Al, napisała na dworze sprzedawano ptaki z wolier zewnętrznych bo gdyby je wstawiono do ogrzewanej "hali" (a taką jest "hala"gdzie sprzedaje się min.kanarki) papugi by się po prostu rozpierzyły.
Jeśli chodzi o warunki w jakich trzymane są ptaki to już nie jest problem tej konkretnej giełdy ale każdej giełdy ptaków.
Jeśli chodzi o warunki w jakich trzymane są ptaki to już nie jest problem tej konkretnej giełdy ale każdej giełdy ptaków.

- zby60
- Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
- Kontakt:
Byłem na giełdzie w Pszczynie 21 lutego 2010 i to co mnie zaskoczyło to fakt, że tym razem było więcej kupujących papugi od sprzedających. Handlarze stali przed wejściem na giełdę i od razu przed giełdą kupowali od hodowców ptaki. Pojechałem kupić samice nimfy i okazało się, że był problem. Nimf było bardzo mało i stosunkowo jak na giełdę w Pszczynie były drogie, np. szeki po 60-70 zł. Chciałem kupić ptaki bezpośrednio od hodowcy żeby się czegoś na ich temat dowiedzieć a skończyło się na jednej nimfie, którą kupiłem od handlarza. Byłem od godziny 7 - 8. Może to było zbyt wcześnie i warto na giełdę pojechać później ?
To jest ta nimfa, którą kupiłem. Niestety nie jestem przekonany czy to jest samica,

To jest ta nimfa, którą kupiłem. Niestety nie jestem przekonany czy to jest samica,

-
- Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
- Kontakt:
Wydaje mi sie,że jest to samica!Jesli dobrze widze ona ma ciemny dziób,wiec nie jest to ptak zaraz po wyjsciu z budy.Przynamniej tak mi sie wydaje.Nawet moje młode szare nimfy po wyjsciu z budek miały jasne dzioby,dopiero gdy sie przepierzyły dziób czerniał.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Też byłem w tym dniu na giełdzie ale po godz 9. Nimfy widziałem na "hali" nie było dużo ale były ale z mojego punktu widzenia wszystkie ptaki na sprzedaż tego dnia to totalne dno.
nie dałbym za te ptaki złamanego grosza.Przepraszam za moje słowa ale takie mam zdanie na jakość oferowanych ptaków.

- Robi
- Ptaki które hoduję: zako ary lorysa gorska
- Kontakt:
Zastanawiam sie dlaczego nie zabroniono sprzedazy ptakow w czasie mrozow i niskich temperatur? Wiem,ze gieldy beda istnialy ( nigdy nie bylami nie bede!! i tak samo w ZOO )
ale czy dla dobra ptakow i samych ludzi marznacych w tych niskich temperaturach nikt nie pomyslal o zmianie terminow gield?
Lidia
ale czy dla dobra ptakow i samych ludzi marznacych w tych niskich temperaturach nikt nie pomyslal o zmianie terminow gield?
Lidia
Lidia
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Robi, Ptakom z wolier zew. zimno nic nie zrobi a pozostałe są wystawiane w pomieszczeniu ogrzewanym. Giełdy mają terminy stałe i trudno je zmienić a zimą jest wielu chętnych na nowe ptaki. Ludzie zimą dobierają pary lęgowe. na giełdach takich jak Pszczyna ptaki egz. to tylkjo mała część ptakow. tam głownie handluje się drobiem, ptakami wodnymi, baząntami. Akcesoriami hodowlanymi i pokarmem.