karta praw papug

Gdzie i jak kupować ptaki.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
sidu
Ptaki które hoduję: senegalka 1
Kontakt:

karta praw papug

Post autor: sidu » pt sty 12, 2007 09:50

czy napewno chcesz miec papuge to bardzo obowiazkowe zajecie. zanim sie zdecydujesz sprawdz czy spełnisz ich warunki:

http://www.papugi.webserwer.pl/kpp.htm
Słowami ciepłymi rozpoczynam dzień każdy, by nie pozwolić smutkom zasnuć nieba.Na przekór
codzienności i szarości życia, garść promieni słońca rzucam pod nogi...

Awatar użytkownika
mbk
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: mbk » pt sty 12, 2007 11:29

No trochę pan Stewart A. Metz przsadził. Gdybym to przeczytał kilkanaście lat temu to na pewno nie zdecydowałbym się na chów papug.
Raczej powinniśmy zachęcać do chowu a nie straszyć. Oczywiście to jest moje stanowisko a rozumię tych co dmuchają na zimne. Zresztą te uwagi nie dotyczą tylko chowu papug ale ogólnie zwierząt.

Awatar użytkownika
sidu
Ptaki które hoduję: senegalka 1
Kontakt:

Post autor: sidu » pt sty 12, 2007 14:19

mbk pisze:Raczej powinniśmy zachęcać do chowu a nie straszyć

zgadzam sie z tym .Ale wielu ludzi mysli tylko zeby sie pochwalic a jak sie ptaszek znudzi to sprzedaja a przeciez takie zwierzatko sie przyzwyczaja.puzniej ptak wpada w depresje i ciezko ja z tego wyciagnac.
ja miałem takie papugi niechciane nie jest to piekny widok,gdy sie na nie patrzy jak wyskubuja sobie piurka do krwi i inne rzeczy.
ja poprostu stwierdzam zeby sie karzdy zastanowił zanim kupi sobie jakies zwierzadko czy ma na to czas i godne warunki ;-)
Słowami ciepłymi rozpoczynam dzień każdy, by nie pozwolić smutkom zasnuć nieba.Na przekór
codzienności i szarości życia, garść promieni słońca rzucam pod nogi...

Awatar użytkownika
mbk
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: mbk » pt sty 12, 2007 19:47

Oczywiście masz rację. Należy przed ewentualnym zakupem głęboko się zastanowić bo jest to zakup żywego stworzenia. Ale ten lekarz na podorędzi, czy idealne warunki zbliżone do naturalnych to przesada. Te ptaki, które my trzymamy (zdecydiwana większość) raczej nie wie jak wygląda dżungla czy sawanna.

JaAgata
Ptaki które hoduję: mała egzotyka
Kontakt:

Post autor: JaAgata » pt sty 12, 2007 21:12

W naturze fruwam po lasach i sawannach. Zrezygnowałam z tego wielkiego daru dla Twojej przyjemności

może :roll: - pozbawiono mnie tego wbrew mojej woli ;-) ;-)

Żadno pomieszczenie w naszym domu i żadna klatka nie zastąpi natury. Każdy jeden zwierzak nie jest zabawką czy to papuga czy co innego i każdy powinien dobrze przemyśleć decyzję zakupu wiele zwierzaków oddawanych z rąk do rąk popada w depresję , tęskni -bo albo przyzwyczaił się do właściciela albo do miejsca w którym przebywał. Sama wziełam nie chciane już zwierze i do końca życia nie zapomnę co to zwierze przeżywało przez 3 dni, strach w oczach, chowanie się po kątach, skakanie po ścianach i dzika agresja ze starchu......

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zakup ptaków-”