Dyskusja wyodrębniona z tematu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... sc&start=0
JC, Czy na ten gatunek senegalki należy żadać w Czechach potwierdzenia ur. w niewoli ?
Kupno papugi powyżej 1000 zł - podatek do zapłacenia
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Kupno papugi powyżej 1000 zł - podatek do zapłacenia
Ostatnio zmieniony śr maja 04, 2011 06:45 przez Al, łącznie zmieniany 1 raz.
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
JC pisze: ptak kosztował ponad 1000 zł czyli czy zapłaciłeś podatek [wykroczenie]
Jerzy ale czy ja jako kupujący muszę ujścić podatek

-
- Ptaki które hoduję: Psy użytkowe, konura czarnogłowa, rudosterki, drobna egzotyka
- Kontakt:
coco39 pisze:JC pisze: ptak kosztował ponad 1000 zł czyli czy zapłaciłeś podatek [wykroczenie]
Jerzy ale czy ja jako kupujący muszę ujścić podatekwiem że jako sprzedający powyżej tej kwoty jestem zobligowany do zapłacenia podatku.
Jeśli ptaka czy obojętnie co innego np samochód sprzedaje firma , to podatek w formie VAT płaci sprzedający z kwoty zapłaconej mu faktury, osoby fizyczne robią to na zasadzie ustalenia stron w umowie kupna sprzedaży, jeśli tego nie ustalono podatek 2% płaci kupujący ( do kwoty 1000zł podatku się nie płaci ).
Z tego co się dowiedziałem ja już takie poświadczenie musi być tylko w przypadku ptaka urodzonego w Polsce, nasze przepisy krajowe wymagają tego ciągle, w przypadku ptaka z UE należy przetłumaczyć umowę kupna sprzedaży i zarejestrować ptaka w gminie w ciągu 14 dni. Świadectwo zdrowia potrzebujemy na czas podróży z ptakiem przez granicę do domu.
MĄDRY POLAK PO SZKODZIE !!!

- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Al pisze:JC, Czy na ten gatunek senegalki należy żadać w Czechach potwierdzenia ur. w niewoli ?
Raczej nie, ale w ostatnio coś się czeskim prawie zmieniło i muszą prowadzić jakieś "księgi". Niestety moja znajomość języka czeskiego nie pozwala na zrozumienie zapisów prawnych. trzeba by popgadać z jakimś Polskim Czechem umiejącym czytać i czytającym Novą Exotę. Myślę, że o takiego na Śląsku (po obu stronach granicy) nie trudno.