Kupno papugi powyżej 1000 zł - podatek do zapłacenia

Gdzie i jak kupować ptaki.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Kupno papugi powyżej 1000 zł - podatek do zapłacenia

Post autor: Al » pn maja 02, 2011 18:39

Dyskusja wyodrębniona z tematu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... sc&start=0

JC, Czy na ten gatunek senegalki należy żadać w Czechach potwierdzenia ur. w niewoli ?
Ostatnio zmieniony śr maja 04, 2011 06:45 przez Al, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn maja 02, 2011 19:58

JC pisze: ptak kosztował ponad 1000 zł czyli czy zapłaciłeś podatek [wykroczenie]

Jerzy ale czy ja jako kupujący muszę ujścić podatek :?: wiem że jako sprzedający powyżej tej kwoty jestem zobligowany do zapłacenia podatku.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

K9BU
Ptaki które hoduję: Psy użytkowe, konura czarnogłowa, rudosterki, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: K9BU » wt maja 03, 2011 08:41

coco39 pisze:
JC pisze: ptak kosztował ponad 1000 zł czyli czy zapłaciłeś podatek [wykroczenie]

Jerzy ale czy ja jako kupujący muszę ujścić podatek :?: wiem że jako sprzedający powyżej tej kwoty jestem zobligowany do zapłacenia podatku.

Jeśli ptaka czy obojętnie co innego np samochód sprzedaje firma , to podatek w formie VAT płaci sprzedający z kwoty zapłaconej mu faktury, osoby fizyczne robią to na zasadzie ustalenia stron w umowie kupna sprzedaży, jeśli tego nie ustalono podatek 2% płaci kupujący ( do kwoty 1000zł podatku się nie płaci ).
Z tego co się dowiedziałem ja już takie poświadczenie musi być tylko w przypadku ptaka urodzonego w Polsce, nasze przepisy krajowe wymagają tego ciągle, w przypadku ptaka z UE należy przetłumaczyć umowę kupna sprzedaży i zarejestrować ptaka w gminie w ciągu 14 dni. Świadectwo zdrowia potrzebujemy na czas podróży z ptakiem przez granicę do domu.
MĄDRY POLAK PO SZKODZIE !!! :-(

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt maja 03, 2011 09:46

W Polsce podatek płaci kupujący, chyba, że w umowie "kupna-sprzedarzy" sprzedający się zobowiąże do jego zapłacenia. Oczywiście to dotyczy operacji gdy sprzedajacym jest osoba fizyczna. Tu są takie same zasady jak w przypadku kupna samochodu.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt maja 03, 2011 09:57

Al pisze:JC, Czy na ten gatunek senegalki należy żadać w Czechach potwierdzenia ur. w niewoli ?

Raczej nie, ale w ostatnio coś się czeskim prawie zmieniło i muszą prowadzić jakieś "księgi". Niestety moja znajomość języka czeskiego nie pozwala na zrozumienie zapisów prawnych. trzeba by popgadać z jakimś Polskim Czechem umiejącym czytać i czytającym Novą Exotę. Myślę, że o takiego na Śląsku (po obu stronach granicy) nie trudno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zakup ptaków-”