Ptak od polskiego hodowcy czy import?

Gdzie i jak kupować ptaki.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Natalia88
Ptaki które hoduję: nie mam ptaków

Ptak od polskiego hodowcy czy import?

Post autor: Natalia88 » czw lis 29, 2012 09:01

Witam!
To znowu ja z moimi problemami ;-)
Na gatunek papugi się jeszcze nie zdecydowałam, ale już niedługo czeka mnie wizyta w dwóch dużych hodowlach z Wielkopolski i mam nadzieję, że mnie tam oświeci :-).

Dziś jednak postanowiłam założyć temat o samym kupnie papugi.
Otóż przeglądając różne ogłoszenia, czytając to forum, strony hodowli i rozmawiając z kilkoma osobami przez prywatne wiadomości dochodzą do mnie dziwne informacje.
Otóż ujmując to najprościej: w Polsce są słabe ptaki i lepiej kupić takiego za granicą, ale raczej z Europy Zachodniej niż od naszych czeskich czy słowackich sąsiadów.
Czy mogę prosić o przybliżenie mi tego problemu?
Ktoś zaufany sam mając żako w hodowli powiedział mi, że lepiej będzie jak sprowadzę z Danii, Holandii czy Niemczech tego ptaka, niż kupię w Polsce. Bo w Polsce mamy "słabe" ptaki, a za granicą są te "lepsze".
Ale ja nie mam pojęcia co to znaczy że ptak jest lepszy bądź gorszy. Czy chodzi o jego wygląd, charakter?
Czy ktoś z was patrząc na (dajmy za przykład) dwie ary araruany - jedną z polskiej hodowli a jedną z zagranicznej byłby w stanie jakoś poznać, że ta jedna jest z Polski, bo jest w jakiś sposób "gorsza"?
U psów rasowych dużo zależy od linii z której psiak pochodzi, nie od kraju w któym się urodził. Np wiadomo że w Skandynawii są psy dobrej jakości interesującej mnie rasy, ale ponieważ kilku hodowców importowało do Polski z tamtąd szczenięta, to i u nas można dostać psy z interesującej mnie linii.
A czy w hodowlii papug też jest coś takiego jak dane linie, czy przywiązuje się wagę do tego jaki ptak po jakich rodzicach jest i jakie cechy ci dani rodzice przenoszą?

Nie chciałabym tym tematem obrazić polskich hodowców ptaków. Jeśli chodzi o psy to też się mówi, że w Polsce nie ma dobrych psów, że są przeciętne, ale ja wiem że to duże uogólnienie, bo przy masie całkiem przeciętnych a wręcz marnych miotów, w każdej rasie będzie kilka hodowli robiących bardzo dobre krycia, z których wyjdą psy wysokiej jakości względem danej cechy.

To jak to w końcu jest, warto kupić ptaka w Polsce czy nie?
Zapraszam na nasz kanał YT:
http://www.youtube.com/user/TheOriBC/vi ... rid&view=0
Poświęcony mojemu kochanemu psiakowi Oriemu! :-)

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » czw lis 29, 2012 10:22

Przeciętnej jakości ptaki (chodzi głównie o papugi) są zdecydowanie tańsze na zachodzie niz u nas. Głównie z uwagi na ogromną nadprodukcję. U nas płacisz za gatunek, a tam cena zalezy nie tylko od gatunku ale od jakości ptaka. A o jakości decydują szczegóły, jak: wielkość, typ, postawa, ubarwienie i upierzenie, wady itp

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw lis 29, 2012 11:12

Zacytuję słowa z wiersza Stanisława Jachowicza pt. ,,Wieś" :
"Cudze chwalicie, swego nie znacie, Sami nie wiecie, co posiadacie "
Natalia88 pisze: ... To jak to w końcu jest, warto kupić ptaka w Polsce czy nie?

Jak najbardziej warto. W naszym kraju jest parę hodowli z prawdziwego zdarzenia, gdzie ptaki są jak najbardziej wartościowe, trzymane w godziwych warunkach, odpowiednio zdrowo karmione, itd, a hodowcą jest pasjonat, który hodowlę traktuje jako hobby a nie sposób na życie. Na dodatek odpowie na każde, nawet naiwne pytanie, doradzi czy dany gatunek nadaje się dla kupującego w zależności od jego miejsca (dom, mieszkanie w bloku, itp) od jego miejsca zamieszkania, nie bedzie się starał ,,wcisnąć kitu". Doradzi czym i jak żywić ......., da wyprawkę dla ptaka .....
Ale taką hodowlę trzeba poznać osobiście, porozmawiać z hodowcą, obejrzeć ptaki, .... a nie kupować poprzez ogłoszenia czy allegro, gdzie można dostać przysłowiowego kota w worku a o ewqentualnej reklamacji zapomnij.
Oczywiście, jest masa pseudohodowców, a raczej zwykłych handlarzy, którzy tylko naciągają ludzi na kasę.
No i liczy się koszt zakupu ptaka. Czy po jedną papużkę pojedziesz za granicę ? Z kim pogadasz wypytując o to i owo ? A jeśli zechcesz kupić poprzez zamówienie, to czy byłabyś pewna że otrzymasz pełnowartościowego ptaka ?
JC pisze:..... U nas płacisz za gatunek, a tam cena zalezy nie tylko od gatunku ale od jakości ptaka. A o jakości decydują szczegóły, jak: wielkość, typ, postawa, ubarwienie i upierzenie, wady itp

Natalio88 - Czy TY, jako laik, zdołałabyś wychwycić te szczególy ?
Zapraszam do przeczytania całego tematu http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=2446 Może wyrobisz sobie jakieś zdanie :-D

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » czw lis 29, 2012 20:47

W ciągu kilku ostatnich miesięcy jeden z weterynarzy przebadał w ramach umowy między instytutami tysiące próbek holenderskich ptaków, ale jedynie u kilku % były wirusy. W podobnej próbce z Polski tych wirusów są kilkukrotnie większe ilości. Prosta sprawa na zachodzie nie ma tylu niezbadanych ptaków. Ogłoszenia niemieckie ,holenderskie czy belgijskie od razu w treści mają ze ptak posiada komplet badań. W Polsce mało który hodowca (handlarze często to jednak robią) bada ptaki na wirusy. Zawężona pula genetyczna związana z kilkudziesięcioletnią izolacją też zrobiła swoje.

Natalia88

Post autor: Natalia88 » pt lis 30, 2012 08:07

Bardzo wam dziękuję za pierwsze odpowiedzi! :-)

JC, twoja odpowiedź zwłaszcza mnie zainteresowała. Gdzie mogę poczytać lub dowiedzieć się więcej jakie są różnice u papug w wymienionych przez ciebie parametrach, tj. "wielkość, typ, postawa, upierzenie, ubarwienie, wady"? Może na forum macie jakiś poglądowy temat ze zdjęciami lub rysunkami, które przedstawiałyby te różnice?
Niestety jak wiecie jestem laikiem, który patrząc na papugę sam nie potrafi tego określić, musiałabym się najpierw dowiedzieć jak to wszystko oceniać.

Krysia, przeczytałam podany przez ciebie temat, wszystkie strony z uwagą, jednak nie widzę tam odpowiedzi na moje pytania. Jedyne co, to ostrzeżenie o nieuczciwych ludziach podających się za hodowców, no i wspominki jak to było z hodowlą ptaków w latach 80-tych... Mnie jednak nie tak łatwo nabrać na takie zagrywki. Poczytałam trochę tematów na tym forum jak ludzie lamentują że kupili skądś ptaka i się okazało że hodowca nieuczciwy a ptak chory lub z zaburzeniami... brzydko to zabrzmi, ale dziwi mnie pochopność i naiwność takich ludzi, nie trzeba być przecież Szerlokiem Holmsem aby się domyślić że kupowanie ptaka od kogoś kto mówi, że dośle papiery później, że nie pokaże rodziców, że ptak zgubił obrączkę czy coś w tym stylu to zwykłe przekręty.

Jak kupię papugę chcę mieć pewność kto jest jej rodzicami i od ilu pokoleń są to papugi urodzone w hodowli a nie z odłowu!

Znowu wrócę do psów (pewnie was to już trochę męczy heh :roll: ), ale takie same przekręty jak ptasi handlarze, robią też handlarze i pseudohodowcy psów i kotów, te wszystkie zagrywki są mi doskonale znane, opisane nie raz i nie dwa.

Także nie pytam o to, na co uważać kupując ptaka, ale DLACZEGO mówi się, że ptaki w Polsce są gorszego pokroju i co to konkretnie oznacza? Czy polscy hodowcy w ogóle nie osiągają żadnego postępu hodowlanego? No i DLACZEGO na zachodzie Europy są te lepsze ptaki? Czemu nie może być ich u nas?

No i czy ktoś może mi odpowiedzieć jeszcze na to:
A czy w hodowlii papug też jest coś takiego jak dane linie, czy przywiązuje się wagę do tego jaki ptak po jakich rodzicach jest i jakie cechy ci dani rodzice przenoszą?

???

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pt lis 30, 2012 16:45

pysia34 pisze:handlarze często to jednak robią) bada ptaki na wirusy

I tutaj droga pysia34, walnęłaś gafę :!: Handlarze nie robią badań bo oni w większości kupują "duże" papugi ( bo generalnie o tych ptakach teraz rozmawiamy) zaopatrują sie głównie w Czechach a tam większość ptaków ma zrobione badania.Dlatego handlarze posiadają wyniki testów dla sprzedawanych ptaków.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pt lis 30, 2012 17:19

Natalia88, odpowiedż na to pytanie jest proste, jak juz masz zaspokojone podstwowe potrzeby życiowe (czyli nie martwisz się o rachunki, o kase na wymianę samochodu, bo wiadomo, że co 3 lata trzeba kupic nowy itp) to mozesz się zająć doskonaleniem hodowli ptaków dla swoich celów hobbystycznych. Wtedy walczysz, żeby Twoje ptaki uzyskały na Mistrzostwach Swiata 93 punkty a nie 91 i wydajesz kasę na 1 papuzkę falistą 1000 czy 5000 euro licząc, że młode po nich będa też coś warte. Najczęściej nie osiągasz tego celu i sprzedajesz odchowy Polakom po 100 euro :lol: lub młodym poczatkującym hodowcom, których w kazdym zachodnim państwie jest kilkadziesiat tysięcy. Własnie ta skala (ogromna liczba hodowców) chcących dorównać "lokomotywom" (mistrzom w hodowli) powoduje ciagły jakościowy wzrost poziomu hodowli zachodnich.
A jeśli chodzi o pytanie o to gdzie mozna poczytać o "typie, postawie itp", to w Polsce własciwie nigdzie, w sieci też się raczej nic nie znajdzie. U nas trochę mozna znaleść w Nowej Exocie, natomiast innej literatury nie ma, bo wydawać się nie opłaca. Pozostaje tylko zachodnia literatura.

Natalia88

Post autor: Natalia88 » sob gru 01, 2012 08:15

Dziwnie to brzmi. Wszyscy wiedzą że w Polsce są słabe ptaki ale nikt nie chce powiedzieć lub być może nawet nie wie, na czym to polega, bo nie ma tego opisanego w żadnej literaturze.

A w jaki sposób mogę sprawdzić w których numerach Exoty są interesujące mnie tematy? Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » sob gru 01, 2012 10:32

Natalia88, to stwierdzenie "wszyscy wiedzą, że w Polsce sa słabe ptaki" jest nieprawdziwe lub tak samo prawdziwe jak stwierdzenie "wszyscy wiedzą że w Holandii są słabe ptaki". Prawdą natomiast jest, że w Polsce jest bardzo mało hodowców, szczególnie hodowców zrzeszonych. Najwiekszy polski "zwiazek" PFO liczy około 700 członków. Tylu zrzeszonych członków to powinno byc w samym Poznaniu :-? Nasi hodowcy nie biorą udziału w wystawach (więc nawet nie wiadomo jakie maja ptaki, oni sami tego tez nie wiedzą :lol: ). Szczególnie u młodych ludzi jest to widoczne, którzy najczęściej są tylko "hodowcami internetowymi". A dlaczego tak jest? dlatego bo to jest najtańsze i wymaga niewiele wysiłku.
Jeśli chodzi o zawartość Nowych Exot, to szybko i bez nakładów finansowych można dowiedziec sie tylko tyle: http://www.nowaexota.eu/czasopismo/starsze-numery/

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » ndz gru 02, 2012 17:30

JC jestem zdania że faktycznie masz trochę racji. Niestety w Polsce stare skostniałe struktury związkowe zabijają w młodych chęć do brania udziału w takich związkach.Trochę lepiej mają się chyba stowarzyszenia. Co do wystaw powiem jedno nigdy przenigdy nie będę narażała swoich ptakóna kontakt z innymi nieprzebadanymi ptakami.... Prosta sprawa kolega kupił nieważne jaki gatunek papug ale jakiś czas po wystawie gwałtownie zaczęły gubić pióra i okazało się że to PBFD. Dobrze że to były jedyne papugi jakie posiadał... Wśród hodowców panuje przekonanie "MAM ZDROWE PTAKI" a ile z nich jest nosicielami? Ilu hodowców bada ptak? ilu hodowców robi sekcję swoimptakom? Znam wielu którzy stwierdzają uderzył sie nic mu nie było przecież kiedy ptak pada martwy. Macha ręką kupuje następnego bo straty w hodowli rzecz normalna.

Coco masz racje popełniłam błąd stwierdzając to wyżej... Oni kupują pisklaki z badaniami. Hm powiem więcej co któregoś zazwyczaj.... Bo często na jeden papier sprzedaje się kilka ptaków i jest git bo kupujący tego nie weryfikuje bo nie jest najczęściej w stanie.... Podobnie jest z DNA :)

sajga
Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne

Post autor: sajga » pn gru 10, 2012 15:25

Natalia88 jeżeli jestes z Poznania i zdecydujesz się na ptaki krajowe to napisz mi na PW , dam Ci adres poważnego hodowcy u którego może coś znajdziesz.. Jednak do niego najlepiej wybrać się wiosną.Naprawdę warto zarezerwować sobie na ten cel jedną sobotę np kwietnia lub maja. Ma ogromną hodowlę papug .Jest co ogądać i wybrać,.
sajga

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zakup ptaków-”