Papuga na pupila

Gdzie i jak kupować ptaki.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » pn lip 01, 2013 06:40

Dzięki Gabi za słówko w sprawie :) W tym rzecz że młody człowiek skacze z tematu na temat chce i to i tamto i widać ze jest ukierunkowany i nie dociera do niego jak piszę że to sprawa osobnicza :) Naczytał się że samice są wredne, gdy tym czasem bardzo wiele zależy od zachowania. Samica barwnicy siejąca postrach przed samcami do mnie jest najłagodniejszym ptakiem w stadzie jakie mam. Tak została wychowana. Dzika samiczka którą kupiłam 2-letnią niczym się nie wyróżnia wśród innych moich oswojonych ptaków , chociaż jak pojechała na wakacje do Wojtka to jego ciągle cięła po paluchach :) a mnie nigdy nic nie zrobiła i jest oazą spokoju. Za to Wojtka młoda samica teraz dwuletnia zawsze prawie zostawia mi jakąś pamiątkę :) Nic nie jest regułą jak sobie zapracujesz tak masz u barwnic. Kwestia cierpliwości i przywiązania do papugi, opieki nad nią i serca jakie się w to wkłada.W odróżnieniu od żako lory nie mają w sobie dużo agresji. U dużych papug utarło się że mówią lepiej samczyki. Fakt u mnie się to potwierdziło u lor i u żako, ale już u ar dwie samiczki mówią a samce wogóle.

rafi98
Ptaki które hoduję: nimfy

Post autor: rafi98 » pn lip 01, 2013 08:09

Pytam o dane hodowców,ponieważ do każdego z nich dzwonię/piszę o info dotyczące ich ptaków.Zastanawiam się już tylko nad lorami i amazonkami(kurika,niebieskoczelna).Dzwoniąc do nich z wyprzedzeniem już wiem jaki jest charakter ptaków ;-)

Awatar użytkownika
gabiryna
Ptaki które hoduję: żako

Post autor: gabiryna » pn lip 01, 2013 09:44

Rafi a czy brałeś pod uwagę jakiś mniejszy gatunek np. senegalka? Od hodowców niewiele się dowiesz na temat charakteru ptaków, hodowca zazwyczaj ma ptaki w wolierach a w takim wypadku ciężko oceniać charakter poszczególnych papug. Oczywiście są wyjątki, np nasz Wojtek, hoduje senegalki, które wykarmia ręcznie co wiąże się z większym przywiązaniem papugi do człowieka. Piszemy ci ,że charakter papugi to zazwyczaj cechy osobnicze i wychowanie młodego ptaka. Są gatunki cięższe w hodowli i oswajaniu, a są też łagodniejsze. Barwnice należą do tych "łagodniejszych" w porównaniu do żako czy amazonek. Ale to na jakiego ptaka trafisz to czysta loteria.
Po drugie na forum istnieje wyszukiwarka, nie trzeba za każdym razem pytać o kontakt do hodowców, wystarczy troszkę poszukać. Tu masz temat polecanych hodowców i namiary do nich http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=3276
Od nas uzyskasz informacje bardziej praktyczne, o warunkach trzymania danego gatunku, żywienia itp...
Wstawiłam linka do strony o hodowcach
Ostatnio zmieniony pn lip 01, 2013 10:29 przez gabiryna, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zakup ptaków-”