Nimfy czy Rudosterki - dylemat

Gdzie i jak kupować ptaki.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Nimfy czy Rudosterki - dylemat

Post autor: misia458 » ndz sty 26, 2014 14:31

eriopus, powyższego posta kierujesz do mnie (przynajmniej tak to odebrałam)
czytaj proszę ze zrozumieniem
Wcześniej pisałam już że moje pochodzą od hodowcy z woliery zewnętrznej http://www.centrumhodowlane.pl
eriopus pisze:kupilem od hodowców i były to ptaki dorosłe 2- 3 letnie, trzymane w wolierkach.

i to jest zasadnicza różnica, Twoje były 2-3 letnie a moje 2-3 miesięczne...
Powinieneś też wiedzieć że rudosterki są terytorialne i nie trzyma się ich w stadach
eriopus pisze:hodowli gdzie np hodowca w jednym pomieszczeniu ma np 30par papug.

hodowca musiałby dysponować sporym hangarem ażeby mu się te rudosterki nie pozabijały

A tak swoją drogą to ciekawe że hodowca sprzedaje dorosłe (gotowe do lęgów) ptaki.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » ndz sty 26, 2014 14:55

misia458 - jak kupowałem Kaśkę, widziałem wolierę w którym byla trzymana,z innymi Rudosterkami nnapewno były tam: błękitnoszyjne i czranogłowe; rok wcześniej w tej samej hodowli widziałem kilka szutk jedego gatunku (zielonolice) trzymanych razem, osobno byla tylko para lęgowa :)

Awatar użytkownika
eriopus
Ptaki które hoduję: Primolius maracana 1.1
Pionites melaocephala 1.1
Cacatua alba 0.1

Post autor: eriopus » pn sty 27, 2014 19:42

Zrobiłem za duży skrót myslowy. Oczywiście wiem, że rudosterki są terytorialne. Hodowca może mieć w jednym pomieszczeniu kilka gatunków papug w klatkach lub wolierkach. Widziałem Także rudosterki trzymane w grupach. Jesli chodzi o czerwonobrzuche to nie wiem czy zauważyliście ale stosunkowo malo jest ofert dotyczących sprzedaży pisklat tego gatunku. Nie są one łatwe do rozmnożenia i nie każdy też ma cierpliwość czekać.
I jeszcze raz podkreślam , że nie demonizuje rudosterek i potrafię czytać ze zrozumieniem.

Madzialady85
Ptaki które hoduję: Jeszcze nie mam ptaszynki, ale bardzo bym chciała mieć

Post autor: Madzialady85 » pt sie 15, 2014 08:41

Witajcie wszyscy jeszcze nieznajomi. Mam na imię Madzia i poza moim 2 letnim synkiem najbardziej kocham rośliny i zwierzątka:)))
Mieszkam obecnie na Wyspach, bo tu mój mąż ma pracę. Pilnuję w domu dziecka i pracuję 3-4 dni w tyg. Bardzo bym chciała mieć małą słodką papużkę. Podobają mi się nimfy. Ale rudosterki też i to bardziej nawet...Dylemat duży...Ale jedyny wyznacznik to głośność......
Mieszkam w domku z teściową, a to straszna i złośliwa jędza <halas>
Ptaszyna będzie stała w pokoju od południa, słonecznym i ciepłym. Mogę z nią spędzać 3-4 dni w tyg całe. Zaś kolejne 3-4 dni po godzinie ( wówczas pracuję od 6-18 ). Nakarmię więc rano papużkę, i zajmę się nią po 12 godz jak wrócę. Wypuszczę na loty i po 1-2 godz położymy się obie spać.
Dodam, że nie mamy alergii na nic. No może poza mną, ale ja mam po prostu chroniczną alergię na teściową... <dokuczacz>

Bardzo Was proszę o pomoc. Który ptaszek będzie cichszy i dla którego mój tryb życia będzie odpowiedni?

Dodam tylko, że już mam nowiutką klatkę z otwieranym daszkiem o wymiarach 50 x 50 x 70 cm ( dł x szer x wys ). Zakupiłam mieszankę dla papug średnich z warzywami, owocami i innymi suszonymi dodatkami oraz mam już granulat dla papużek małych + kilka ślicznych zabawek dla ptaszków. Czekam teraz tylko na papużki. Mają być młoda ok 8 miesięczna rudosterka na weekend oraz kilka nimf...
Pomóżcie proszę,
Madzia

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pt sie 15, 2014 09:32

Poczytaj o tych gatunkach i sama zdecyduj-te papugi różnią się znacząco swoim zachowaniem i głośnością (rudosterka jest głośniejsza-ale ja miałam raz samca nimfy który darł się przez cały dzień i rudosterka przy nim to pikuś)co to jedzenia to też dwa różne podniebienia-nimfy to fusyty i za owocami i warzywami tak nie przepadają jak rudosterki więc nikt Ci nie da jasnej odpowiedzi.U mnie samotna rudosterka jak zostawała sama to potrafiła zająć się sobą a samotna nimfa siedziała osowiała.Poczytaj forum o tych gatunkach i w odpowiednich działach zadawaj pytania na które nie znalazłaś odpowiedzi.Pozdrawiam
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Madzialady85
Ptaki które hoduję: Jeszcze nie mam ptaszynki, ale bardzo bym chciała mieć

Post autor: Madzialady85 » pt sie 15, 2014 10:18

Witam Pani Bogusiu,
dziękuję Pani za podpowiedź. Czytałam na forum, że rudosterki ktoś miał i hałasowały bardzo a za to sąsiad miał nimfę i była bardzo cicho...Ja chcę tylko 1 szt. Będzie to młodziutki, kilkumiesięczny ptaszek. Ale raczej nie ręcznie karmiony. Chcę mu robić sałatki owocowe i w ogóle-aby ze mną nawiązał nić sympatii:)
Generalnie ma Pani te papużki, więc zależy mi tylko na tym, aby ktoś mi napisał, jak często i jak głośno rudostrka 1 szt będzie hałasowała??? Z racji, iż posiada już Pani rudosterki czy owa klatka 50 cm na 50 cm podstawa i 70 cm wysoka będzie adekwatna dla papużki?
A teraz zabawki. Kupiła jej wiele drewnianych ale sprzedawca polecał takie "łóżeczko" zawieszane jako miejsce do spania. Czy to konieczne, czy tylko trik sprzedażowy?
Mam karmę firmy Johannson&Jeff dla średnich papużek z owocami, orzeszkami itp.Czytałam wiele o żywieniu.Mam ogródek. Mam kwitnące trawy i mleczyk:) Własne jeżyny:)
Jeśli nie w tym miejscu piszę-bardzo proszę mnie przenieść:)
Dziękuję Pani za odp i zachęcam innych do rad.
Diękuję,
Madzia

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zakup ptaków-”