Aleksandretta Chińska

-jest wiele gatunków aleksandrett-omówimy w tym forum jakie są i gdzie wystepuje-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
zuzonix
Ptaki które hoduję: Aleksandretta chińska
Kontakt:

Aleksandretta Chińska

Post autor: zuzonix » ndz lut 17, 2013 19:20

Witam!
Na tym forum jestem od 10 min więc przepraszam jeżeli powtarzam jakiś częsty post.
Mam zamiar w kwietniu (dopiero wtedy będą lęgi) nabyć papugę wspomnianą w temacie postu. Chciałabym, żeby to był samiec ponieważ słyszałam że jeżeli ja jestem KOBIETĄ to on będzie mnie traktował jak swoją partnerkę i w ten sposób stworzymy wspaniały duet. Od razu powiem ze w sprawach papug nie jestem zielona ponieważ papugi mam (a właściwie miałam, ponieważ Mikado zmarł 22.XI.2013 a dwa tygodnie potem oddałam jego partnerkę znajomemu hodowcy) od 7 lat. Niestety żadna z moich poprzednich papug nie była oswojona dlatego odczuwam potwornie silną potrzebę posiadania papugi, która będzie ze mną spędzać wręcz każdą chwile.
No właśnie o Aleksandrettcie Chgińskiej pomyślałam. Słyszałam, że są to papugi hałaśliwe, a czasem nawet zbyt głośne ale to chyba nie będzie mi przeszkadzać. Ponadto w wakacje tata ma mi wybudować wolierę zewnętrzną, żeby paput miał gdzie latać.

Miałabym do Was prośbę FORUMOWICZE abyście opowiedzieli mi z własnych doświadczeń jaka ta papuga jest :)))

Awatar użytkownika
zuzonix
Kontakt:

Post autor: zuzonix » ndz lut 17, 2013 21:30

I jeszcze chciałabym przy okazji wspomnieć o pokarmie. Czy Aleksandrettcie Chińskiej podawać pokarm suchy dla średnich czy dużych papug? :mrgreen:

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » ndz lut 17, 2013 23:18

Witaj

Samiec.. nie będziesz mieć pewności co do płci papugi chyba że zrobisz badania DNA. Aleksandretty wybarwiają się jakoś w wieku 2ch lat także albo badania albo będziesz mieć jedną wielką niewiadomą. Co do tego śmiesznego duetu to dziwne to jest wiesz? Po co tak robić z papugą żeby traktował Cię jako partnerkę? Wytłumaczysz to?

Mikado zmarł czy dopiero umrze? Bo data trochę zaprzecza temu co piszesz..

Hmm jeżeli kupisz papugę ręcznie karmioną i będziesz z nią itd itd to ona napewno będzie spędzać z Tobą każdą chwilę. Ale teraz zadaj sobie ważne pytanie Czy Ty bedziesz miała tyle czasu żeby spędzać z papugą? Widzę że masz 15 lat. Szkoła, Kloleżanki, chłopak, wyjazdy itd. Chcesz stworzyc duet z papugą ale czy będziesz poświęcać jej tyle czasu żeby nie teskniła żeby nie wyrywala sobie piorek itd?

Aleksy Chinskie są głośne. Tata wybuduje Ci wolierę. Fajnie ale dla papugi która ma być Twoim pupilem sama będzie w wolierze? Przcież macie być duetem.. Dziwna sprawa.

Nie ma że "chyba nie bęzie Ci to przeszkadzało" Przy zakupie trzeba myśleć o wszystkim a nie że jakoś to będzie a jak nie podoba się coś to do woliery. Ty musisz być pewna tego ze chcesz tą papugę jesteś pewna że poświęcisz jej wystarczajcą ilość czasu że Tobie ani Twoim domownikom nie będzie przeszkadzał hałas, że papuge będziesz wypuszczać na loty po pokoju a nie cały czas w klatce.

co do pokarmu ja mieszam dla średnich i dla dużych pokarmy w jednym wiadrze i taki podaje.

Zastanów się lepiej nad tą papuga. Nad tą i nad każdą inną.

Awatar użytkownika
zuzonix
Kontakt:

Post autor: zuzonix » pn lut 18, 2013 10:41

Przepraszam co do daty to pomyliłam sie rokiem. Mikado umarł w zeszłym roku w listopadzi :( Mikado był rozellą białolica.

Co do tej "partnerki" to bardziej chodzi mi o coś w rodzaju wielkiej przyjaźni, jeśli natomiast chodzi o hałas to miałam już cztery papugi, może nie były bardzo głośne ale nigdy nie przeszkadzał mi ich skrzek czy śpiew, nigdy. Woliera.... hmmm owszem dziwnie to brzmi ale będzie ona na działce babci (najprawdopodobniej, albo u mnie w ogrodzie) i jak znam życie to babcia, w razie moich wyjazdów, będzie się nią doskonale opiekować.
A jeszcze co do woliery to na pewno będę w niej długimi godzinami przebywać :)

Jeszcze jedno co mnie martwi to koty. Mam dwa koty... Oczywiści jeszcze jak miałam papugi to izolowałam je od kotów, ale słyszałam że Aleksandretta Chińska umie intruzom pokazać ^^

A tamten hodowca ma zrobić badania dna :lol:

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pn lut 18, 2013 13:29

Ok wszystko rozumiem ale pamiętaj że przyjaźń z papugą jest bardziej wymagająca niż z człowiekiem. Człowiek zrozumie wszystko a papuga? Jak bedziesz ją miała jako przyjaciela to ta wasza przyjaźń będzie musiała być pielęgnowana cały czas. Papuga nie zrozumie ze pojedziesz z klasa na wycieczkę. A jak zacznie się skubać? Papuga to nie zabawka że jak nie bedzie Ciebie to inni będą się zajmować. Ja na początku też chciałem mieć tylko jedną papugę. Awans w pracy zmusił mnie od tego że nie mogłem poświęcać jej wystarczającej ilości czasu. I tak się u mnie wzięła druga papuga.

Co do kotów to pamiętaj że wystarczą sekundy. Koty są 2 a papuga jedna. "I Herkules dupa gdzie ludzi kupa" A co dopiero papuga przed dwoma kotami.

Awatar użytkownika
zuzonix
Kontakt:

Post autor: zuzonix » pn lut 18, 2013 13:57

Czyli mówisz, że towarzystwo inych nie zadowoli jej? Kurcze, wiem, że to poważna decyzja ale ja na prawdę czuję ze mogę :)
Mam dwie siostry bliźniaczki (9lat) więc będę się starała zaprzyjaźnić z NIM również je :mrgreen:

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pn lut 18, 2013 14:11

Wszystko jest do zrobienia. Pamietaj tylko ze jak jedna papuga oswojona ma być w domku to z braku zainteresowania może sobie zrobić różne rzeczy.

Awatar użytkownika
zuzonix
Kontakt:

Post autor: zuzonix » pn lut 18, 2013 14:33

Nie wiem czy mnie motywujesz czy raczej starasz się mi ją odradzić, ale i tak dzięki :)
Dam radę!
Dodam zdjęcia z lotów moich papug:
https://plus.google.com/u/0/photos/1022 ... 1128796161

Niestety muszę z NIM czekać do kwietnia bo dopiero wtedy są młode C: Ale jak już go będę miała to się nim pochwale C:

A jeszcze powiem, że Mikado nie miał górnej części dzioba (już go takiego kupiłam od hodowcy, który mnie (wtedy 8 letniemu dziecku) powiedział, że jeżeli ja go nie kupie to on go "spuści w kiblu") nigdy nie żałowałam, że go wtedy uratowałam. Potem dokupiłam mu koleżankę-Morellę ( w miedzy czasie miałam jeszcze parkę falistych) Więc proszę żeby nikt nie posądzał mnie o znęcanie się nad zwierzętami :D

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pn lut 18, 2013 15:01

Ja po prostu chciałbym żeby kazda papuga miała godne warunki i żeby była szczęśliwa...

Mam nadzieję że dasz sobie radę z papugą ;) teraz przygotuj się do roli właścicielki takiej papugi ;')

I jeszcze jedno :P Ja nie pomyślalem nawet o tym że znęcasz się albo będziesz to robić ;)

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pn lut 18, 2013 15:10

No no no... warunki stworzone ;-)
Pozabezpieczaj tylko drewniane elementy przed zniszczeniem i można zasiąść w fotelu delektując się :-D

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn lut 18, 2013 18:06

Woliera ok ale musi być zrobiona z elementów metalowych.Siatka musi być mocna z grubego drutu bodziób chińskiej rozprawi sie z słabą siatką w mig i będziesz swoją aleksę podziwiać w locie swobodnym....... na wolności

sqrczybyk pisze:Pozabezpieczaj tylko drewniane elementy przed zniszczeniem

Zgadzam sie w zupełności to podstawa ale hmmm czym to zabezpieczyć :?: Wiadomo dziób aleksy chińskiej to idealne narzędzie do niszczenia wszelakich elementów drewnianych a i z cienimi siatkami tez dają sobie radę.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
gienek_k
Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozele, Świergotki, Katarzynki, Nierozłączki, Lorysy, Szkarłatki , Mnichy Łąkówki ,Barnardy.
Kontakt:

Post autor: gienek_k » pn lut 18, 2013 19:19

Tak dokładnie zgadzam się z kolega Arkiem na naszej wystawie Aleksandretta Chinska rozprawiła sie z wolierka drewnią w 2 dni.

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pn lut 18, 2013 20:19

przykładowe zabezpieczenie mebli

mebelki można zabezpieczyć jak na powyższym zdjęciu kątownikiem ozdobnym... aluminiowe są bardzo tanie.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pn lut 18, 2013 21:24

Gałęzie grubości dobrej ręki wymieniam w wolierze dwa razy w roku, tylko wióry lecą, nie znam większych niszczycieli drewna od nich...
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
zuzonix
Kontakt:

Post autor: zuzonix » wt lut 19, 2013 00:00

Dobrze że mam las niedaleko domu :))

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » wt lut 19, 2013 13:52

sqrczybyk,

Nie zdaje egzaminu kątownik alu.za miękki na ich dziób.Sprawdzone :arrow: nie ochroni elementu drewnianego :!:
Pozdrawiam
ArekP

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » wt lut 19, 2013 15:21

Kurcze... u mnie Większe dały sobie spokój jak zabezpieczyłem kątownikiem. Aleksangretta Chińska nie powinna tak się zwać; tylko Papug Demolka ;-)
Ps. widziałem u hodowcy w wolierze zewnętrznej Chińskich, jak miał budki lęgowe zabezpieczone grubą blachą,a i tak już ją rozpracowywały :-/

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » wt lut 19, 2013 16:28

Nie wiem moze papuga ręcznie odchowana nie będzie miała takich zapędów ale o tym przekona sie własciciel .....po pewnym czasie :mrgreen:
Pozdrawiam
ArekP

Awatar użytkownika
gienek_k
Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozele, Świergotki, Katarzynki, Nierozłączki, Lorysy, Szkarłatki , Mnichy Łąkówki ,Barnardy.
Kontakt:

Post autor: gienek_k » wt lut 19, 2013 19:18

Z reguły papugi ręcznie karmione nie są takimi niszczycielami, jednak psychika papugi ręcznie karmionej jest zupełnie inna mogę to powiedzieć na podstawie doświadczenia z Aleksandrettą wielka i Papugą Królewską.

Awatar użytkownika
zuzonix
Kontakt:

Post autor: zuzonix » wt lut 19, 2013 19:22

To znaczy?, błagam opowiedz mi o tych różnicach :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Aleksandretty-gatunki z rodzaju (psittacula)-”