kąpiele

czyli jak postępować z papugą

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

nuttella
Ptaki które hoduję: mam nimfę

kąpiele

Post autor: nuttella » pt maja 14, 2021 12:16

hej, mam nimfę od prawie 2 tygodni i raz w tygodniu na 2/3 dni zamieszczam jej basenik w klatce (woda codziennie jest wymieniana) (daję jej na tak długo dlatego żeby się z tym oswoiła itp) tylko problem w tym że on nie chce się tam kąpać i tam wchodzić, dodam że basen zamieszczam na spodzie klatki, jak zachęcić papugę do umycia się? czy może korzystać z jakiegoś innego sposobu?
Załączniki
IMG_20210514_121558.jpg

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » pt maja 14, 2021 12:47

zostaw na stałe, zabieraj tylko na wymianę wody... o powieś w połowie wysokości klatki lub wyżej.... wkładaj dłoń do basenu i pluskaj wodą, może się przekona ;)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt maja 14, 2021 13:02

Ptaki mają to do siebie, ze jeżeli zechcą się kąpać to same zadecydują kiedy to mają zrobić. Więc basen z wodą trzymaj w klatce przez cały czas. Spróbuj dla zachęty delikatnie spryskać ptaka zraszaczem do kwiatów. Jeżeli ptak będzie się nadstawiał pod prysznic to będzie ok, jeżeli nie to nie rób nic na siłę i czekaj aż papużka sama wybierze moment do kąpieli.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Oswajanie-zabawy-socjalizacjia papug-”