Oduczenie dziobania

czyli jak postępować z papugą

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

tylko
Ptaki które hoduję: konura

Oduczenie dziobania

Post autor: tylko » śr mar 06, 2013 19:42

Witam, chciałbym prosić o radę, moja konura słoneczna strasznie dziobie, tzn ma straszna chęć posiadania czegoś w dziobie, ciągle tylko wyjdzie z klatki, i od razu zabiera się za robotę, bierze palec, łańcuszek, ucho cokolwiek do dzioba i niestety ściska tak mocno że pozostają bardzo nieprzyjemne ślady jak i odczucia (bardzo boli ;()
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=koCfECEIFXw[/youtube]

Awatar użytkownika
LUKA
Ptaki które hoduję: Patagonki Aleksandrety Rozelle Królewskie Barnardy i inne...
Kontakt:

Post autor: LUKA » śr mar 06, 2013 20:11

A masz w klatce coś na czym mogła by sobie papuga dzioba potrenować, jeśli nie to musisz jakieś zabawki drewniane kupić lub jakieś gałęzie, musi coś obgryzać
W wolnych chwilach zapraszam na www.CentrumEgzotyki.pl

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr mar 06, 2013 20:25

Poczytaj w dziale o senegalkach, znajdziesz tam o dziobaniu i jak sobie z tym radzić.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

tylko

Post autor: tylko » śr mar 06, 2013 20:36

Pan wybaczy, ale nie mogę znaleźć :(

Awatar użytkownika
LUKA
Ptaki które hoduję: Patagonki Aleksandrety Rozelle Królewskie Barnardy i inne...
Kontakt:

Post autor: LUKA » śr mar 06, 2013 20:43

tam powinno byc coś ciekawego co by mogło pomóc
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=2999

tylko

Post autor: tylko » śr mar 06, 2013 20:57

Dziękuję Luka za linka, powiem szczerze że nie znalazłem konkretniej odpowiedzi :( moja ani nie jest agresywna, ani też stara, ani też nie wkładam jej rąk do klatki jak to widać na filmiku nie jestem w stosunku do niej agresywny, i ona dla mnie tez nie (chyba) ale za to kocha swój dziób.. robi z niego MASAKRĘ z moimi częściami ciała :(

Awatar użytkownika
LUKA
Kontakt:

Post autor: LUKA » śr mar 06, 2013 21:17

Ja tez tak miałem z Aleksa wieksza czy z lorami one po prostu uwielbiały podgryzać ale udało się je oduczyć od tego teraz tez łapie palec dziobem lub ucho ale robią to tak delikatnie że nic nie czuć, tak okazywały uczucia chyba, nie wiem może dlatego ze młodziutkie były i tak jeszcze nie do końca wiedziały ile mogą ścisnąć a ile nie.

tylko

Post autor: tylko » śr mar 06, 2013 21:26

a w jaki sposób je oduczyłeś? samo minęło ?

Awatar użytkownika
LUKA
Kontakt:

Post autor: LUKA » śr mar 06, 2013 21:32

Zawsze jak próbowały ciachnąć to mówiłem Eee nie za głośno tak zwyczajniej i podnosiłem palec wskazujący w kierunku papugi jak siedziała na ręce albo na ramieniu, nie wiem czy to pomagało czy po prostu im przeszło.

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » śr mar 06, 2013 23:32

Tak sobie oglądnąłem powyższy filmik do połowy szczerze mówiąc i moje odczucie jest następujące : pozwalasz ptaku na dziobanie i szczypanie jakiejkolwiek części ciała nie reagując w ogóle na to i na ból który Ci zadaje-skąd ta ptaszyna ma wiedzieć,że robi źle?
Posiadam 4ro letnią senegalkę,której to właściciel powiedział mi,że lubi mocno dziobnąć,a głaskać daje się gdy tego chce. Jeżeli dziobnie to nie mam jej pstrykać po dziobie tylko walnąć ręką :shock: Pomyślałem,że to zbyt drastyczne aby walnąć ptaka dłonią. Ptaszek jest wykarmiony ręcznie przez samego Wojtka z naszego forum,więc przyzwyczajony jest do ludzi i nie boi się niczego. Po trzech dniach pobytu u nas zauważyłem,że Gucia przylatując do żony miała częste wręcz odruchy udziobania (żona miała lepszy refleks),aż pewnego dnia usiadła żonie na ramieniu i dziobnęła ją prawie w oko (miejsce gdzie oko schodzi się z nosem). Zdałem sobie sprawę,że mogła to oko stracić :cry:
Obserwowałem więc ptaka,jego zachowanie,czy stara się słuchać co się do niego mówi i patrzałem na reakcję i mowę ciała. Gucia sobie siadała na wolierę Aleks Większych co powodowało ich rozwścieczenie... nie pozwalałem na to mówiąc głośno "nie wolno". Gucia nic sobie z tego nie robiła i z powrotem siadała na ich wolierce. Podszedłem wyciągając do niej rękę i mówiąc "Gucia nie wolno,chodź,chodź" a tu nagle atak dziobem na moją dłoń... powiedziałem koniec tego dobrego !!! Pstryknąłem ją po dziobie,a ona atak,znów pstryknąłem w dziób,ale ją to bardziej pobudzało do ataku. Więc walnąłem ją dłonią w dziób,raz,drugi,trzeci... oczywiście mówiąc nie wolno i podnosząc palec wskazujący do góry... Od tej chwili papużka jest nie do poznania. Nie zdarzyło się jej nawet ziewnąć dziobem (tzw. chwila zapomnienia,a nóż zapomniał) w mojej obecności... gdy robi coś czego nie wolno podnoszę palec wskazujący do góry mówiąc "nie wolno",a ona podkłada grzecznie główkę do głaskania. Wiem,wiem... niektórzy pomyślą sobie "co za gość,uderzył ptaszka,ojeju",ale po tym zdarzeniu Gucia wie kto tu jest "panem" i z agresywnego ptaka stała się maskotką... mogę ją głaskać pod włos-bardzo to lubi- i pod skrzydłami,przyciąć na spokojnie pazurki,chwycić do ręki i położyć na kolanach itp.
Jeśli pozwalamy ptaku rządzić to on zaczyna nas wychowywać,a nie my jego oswajać, tak,tak... jeżeli dojdzie do tragedii,dopiero oczy nam się otworzą,ale będzie już za późno.
Nie namawiam do spuszczania lania naszym ptaszkom,proszę mnie źle nie zrozumieć.
Przykład Pyśki i fotki które zamieściła w innym temacie same mówią za siebie.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw mar 07, 2013 05:11

sqrczybyk pisze:Jeśli pozwalamy ptaku rządzić to on zaczyna nas wychowywać,a nie my jego oswajać, tak,tak... jeżeli dojdzie do tragedii,dopiero oczy nam się otworzą,ale będzie już za późno.

Wielokrotnie o tym pisałem. Nie pozwólmy papudze dać się zdominować. Nie czytajcie bzdur na innych forach, żeby nie reagować na dziobanie. Tylko natychmiastowa reakcja z Naszej strony oduczy tego.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » czw mar 07, 2013 08:02

u mnie dziobanie skończyło się po kilku pstryczkach w dziób, Paput szybko zrozumiał, że tak nie wolno i tego nie lubię i .... znalazł inny sposób perswazji :mrgreen:

tylko

Post autor: tylko » czw mar 07, 2013 08:17

Niestety, muszę przyznać że sam raz mialem taka sytuacje w ktorej papuga dziobnela mnie w oko, wtedy zaczalem mysle juz o pomocy na forum, pomysle o tym, jest naprawde fajnym ptakie, chociaz bardzo mlodym, ale nie chcialbym byc zmuszony do tego by ciagle byla w klatce, bo to przeciez nie ma sensu, ale jej wypuszczenie wiaze sie z tym ze ciagle dziobie, ale zaczne odpowiednio reagowac. Bede pisal na bierzaco o efektach

tylko

Post autor: tylko » czw mar 07, 2013 10:50

Na pewno przemyśle te rady które otrzymałem od Państwa ponieważ jak już tu zostało napisane, czasami może być niebezpiecznie - dziobnięcie w oko

Dziękuję za odpowiedzi

niko
Ptaki które hoduję: aleksandretta wieksza

Post autor: niko » pn lip 29, 2013 07:29

u mnie trz jedynym problemem z ptakiem jest to ze lubi udziobac , z tym ze na poczatku robila to mocno teraz chwyta palec w dziu bardzo delikatnie chwile pomietoli i wycofuje sie zdezorientowana;) wyprobuje Wasze rady:)

procent
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
Kontakt:

Post autor: procent » sob sie 03, 2013 21:10

Mojemu ptaszkowi ręka kojarzy się z jedzeniem - je przez kratki.
Gdy po raz pierwszy dałem mu rękę dziobnął delikatnie - spróbował, a za chwilę już do krwi. Za drugim i trzecim razem.
Mam ptaka od niedawna. Od razu mam go walić po dziobie i mówić "nie wolno"?
Czy to właściwe? Kiedy dostał pstryczka zaczął się bać mojej ręki, która daje mu przecież owoce.
Moja ulubiona palarnia kawy :)

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » ndz sie 04, 2013 12:04

moja Kaśka też lubi dziobnąć rękę jak trzymam w niej jedzenie i chcę ją karmić, wtedy zabieram rękę i jedzenie na dwie trzy minuty i czekam, po czym ponowonie karmię, drugiego aktaku już nie ma...w jej przypadku ten sposób skutkuje i ilość prób dziobnięć systmatycznie spada :)

Czereśnia
Ptaki które hoduję: Nierozłączka czerwonoczelna

Post autor: Czereśnia » wt sie 13, 2013 02:20

A u mnie jest taki problem, że papug gryzie dalej. Nawet jak go pstryknę czy pacnę ręką ;/ Nic nie pomaga. Nie wiem co już robić. Każde pacnięcie czy pstryknięcie wywołuje taką falę agresji, że to głowa mała ;/
Ma może ktoś jakieś porady?
Papug uwielbia siadać na ramionach i gryźć po szyi ;/ Nie pomaga strzepywanie go, bo zaraz błyskawicznie podleci i użre i równie szybko ucieknie ;/

boss
Ptaki które hoduję: konura słoneczna

Post autor: boss » wt sie 13, 2013 11:10

Spróbuj zdominowac ją inaczej po takim ataku jesli się da to złap ją i przyduś delikatnie do podłoża może dziobac więc możesz to zrobic w rękawiczce i puścić ja dopiero kiedy sie uspokoi.
Jesli chodzi o dziobanie w szyje może to robić aby zwrócić na siebie uwage moja konura jeśli długo jest sama w domu to potem też mnie tak poszczypuje, to jej taka forma pieszczot wtedy staram sie ja głaskać i smyrać a ona siedzi na ramieniu. Kiedy jestem z nią cały dzień w domu nie robi tego bo nie jest stęskniona, więc może zamiast karać poświęć więcej uwagi papudze.
alik

Czereśnia
Ptaki które hoduję: Nierozłączka czerwonoczelna

Post autor: Czereśnia » wt sie 13, 2013 12:41

No uwagi to on ma dostatek akurat ;d Cały czas coś do niego gadam, podsuwam zabaweczki, zaczepiamy się wzajemnie. Wszystko jest super aż w pewnym momencie nie ubzdura sobie, że mnie użre ;/
Papug jest oswojony, bo podchodzi bardzo chętnie do ludzi, ale problemem jest to, że za chiny ludowe nie da się dotknąć, bo od razu leci z dziobem na człowieka :/ A nawet jak się go nie dotyka to często sam atakuje ni z tego ni z owego.
Nie mam już pojęcia co robić. Papug nie daje się złapać, bo jest bardzo zwinny i szybki :c
A tak trzymać go tylko w klatce to też lipa ;/

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Oswajanie-zabawy-socjalizacjia papug-”