Kiedy wpuścić papugi do wolier zewnętrznych?

-pomieszczenia -czyli klatki, woliery itp.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Kiedy wpuścić papugi do wolier zewnętrznych?

Post autor: glizda177 » ndz mar 21, 2010 17:38

Witam przez moją nadopiekuńczość w zimie zabrałam ptaki do nie ogrzewanej piwnicy gdzie miały 9-11 stopni .Teraz pytanie kiedy mogę wpuścić papugi do woliery? woliera jest osłonięta teraz poliwęglanem więc wiatru tam nie ma ale obawiam się żeby sie nie przeziębiły, a chce jeszcze zdążyć je przenieść przez lęgami a zapowiada się już na powiększenie rodziny papug . pozdrawiam

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » ndz mar 21, 2010 18:15

Ja bym je przeniosła na koniec kwietnia przy założeniu,że idzie wiosna i jest coraz cieplej i że w nocy temperatura by już nie spadała poniżej zera.Niestety nie wiem jak to się ma do zbliżających się lęgów ale napewno jakiś hodowca doradzi :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz mar 21, 2010 18:16

osobiście robie to jednak po 15 maja po zimnej zośce kiedy nie powinno już być ujemnych temperatur w nocy to samo dotyczy roślin

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz mar 21, 2010 18:20

Wczoraj przeniosłam barabandy i kozy do wolier zew.Woliery są osłonięte od wiatru i w środku jest w dzień cieplej niż w pomieszczeniu w którym zimowały.
Egzotyka jeszcze zostaje w domu do chwili,aż minie niebezpieczenstwo przymrozków.

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » ndz mar 21, 2010 18:37

no właśnie mam problem z tym bo z chęciom bym je już wyprowadziła ale boje sie żeby nie przesadzić ..bo mi piwnice juz roznoszą nimfy tokują nierozłączki w budkach , aleksandretty i rozele też już dziwacznie sie zachowują a no i codziennie kąpiele urządzają w miskach na wode..
pozdrawiam ja i moje wesołe stado:)
http://www.garnek.pl/agi77/a

Małgosia
Ptaki które hoduję: Faliste

Post autor: Małgosia » ndz mar 21, 2010 18:39

Mam podobny problem z papugami falistymi....robią mi nie zły bałaganik w domku :mrgreen: ale i tak je kocham :!: Zastanawiam się kiedy mogę je przeniesc do klatki lotnej zbudowanej w garazu tzn osłoniętej z wszystkich stron.Chciałam jeszcze przed świętami je wyeksmitować ale wolę zapytać o radę...
Załączniki
klateczka.jpg
Małgosia

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz mar 21, 2010 18:46

Małgosia, Do garażu możesz przenieś bez problemu

glizda177, Nimfy i rozelle oraz aleksy już ludzie przenoszą, tylko nierozłączki jeszcze chyba lepiej zostawić. Choć jak przeniosłam moje 2 lata temu na początku kwietnia a potem przyszło dosyć duże ochłodzenie, tak że siedziały w budkach w osłoniętej wolierze to miałam najlepsze lęgi :mrgreen:

pysia34

Post autor: pysia34 » ndz mar 21, 2010 19:45

moje piecuchowate ptaszki niestety muszą jeszcze poszkudzić w salonie bo raz że z ciepełka nie da rady dwa że wolierka się jeszcze buduje :(
znajomy rozele zimujące w budynku wystawił na dwór już dwa tygodnie temu
ja jednak poczekam

sajga
Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne

Post autor: sajga » ndz mar 21, 2010 20:20

Ja swoje ptaki przeniosłem do wolier zewnętrznych 4 dni temu. Oprócz papug również gołębie egzotyczne.Jestem przekonany że mają lepiej jak w zamknięciu.
sajga

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn mar 22, 2010 16:17

Rozelle nimfy aleksandretty jak najbardziej możesz już przenieść im mały spadek temperatury nic nie zrobi .Ja za tydzień przenoszę młode rozelle (tegoroczny odchów) do woliery zewnętrznej.Gdyby nie to że są jeszcze dokarmiane przez ojca(matki powtórnie siedzą na jajkach) poszły by już dziś na dwór :-)
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » pn mar 22, 2010 17:39

Ja "wiosnę" czyli nowy sezon lęgowy liczę od Świąt Wielkanocnych - nie ważne kiedy one są :-D

Michallip
Kontakt:

Post autor: Michallip » czw mar 25, 2010 15:47

Mnie czeka wymiana siatki bo po trzech latach jest juz poniszczona i objedzona.
Papugi wyeksmituję na dwór około 10 kwietnia. W domu zostaną tylko ptaki, które odchowują młode.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Małgosia
Ptaki które hoduję: Faliste

Post autor: Małgosia » czw mar 25, 2010 20:00

Moje są od wczoraj w klatce pierwszą noc zniosły dobrze a dziś popołudniu zauważyłam że jedna ze samiczek weszła do budki ale zaraz wyszła...Będzie dobrze..tak myślę... :mrgreen: Może jakieś jajo na wielkanoc sie zniesie... :-D
Małgosia

Martin
Ptaki które hoduję: świergotki

Post autor: Martin » ndz kwie 12, 2015 17:01

Witam kiedy moge przeniesc papugi do woliery zewnetrznej czy juz jest na to czas? prosze o odp

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz kwie 12, 2015 17:10

Jak najbardziej możesz je już przenieść.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Martin
Ptaki które hoduję: świergotki

Post autor: Martin » ndz kwie 12, 2015 18:04

Dzieki za informacje dzis wlasnie przenioslem w poludnie ale sa jakies zgeziale nie jest im za zimno sa za wiatrem i w ogole lecz one cala zime w mieszkaniu przebywaly w temp pokojowej jedynie od okolo 2 tyg przyzwyczajalem je i w pokoju mialy otwarte okno lecz na noc zamykane.

Awatar użytkownika
seder
Ptaki które hoduję: Świergoty, Faliste, Nimfy, Zeberki, Kozy, Nierozłączki,Rozelle,Bergi

Post autor: seder » pn kwie 13, 2015 00:03

Muszą sie przyzwyczaić poprostu

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pomieszczenia dla papug”