KLATKI DLA PAPUG.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: papugi, ptaszki ozdobne, gołębie
- Kontakt:
KLATKI DLA PAPUG.
witam
czy mógłby mi ktoś podać minimalne wymiary klatek lęgowych dla poszczególnych papug aby mogły z powodzeniem się w nich rozmnażać, pisze minimalne ponieważ na mam za wiele miejsca a par troszkę jest
papugi dla których musze zrobić klatki lęgowe:
- aleksandretty obrożne;
- rozelle białolice, królewskie i bladogłowe;
- świergotki seledynowe i wielobarwne;
- kozy;
- papuzki faliste;
- nimfy;
- nierozłączki (fishera, personata i żółtolice);
- mnichy;
- katarzynki;
- wróbliczki;
- łąkówki tukusowe i wspałniałe;
- barabandy;
papugami zajmuje się od tego roku trochę tego, jak widać wyżej, kupiłem no i na tą chwilę prawie wszystko lata w wolierze ogólnej, ale na wiosnę musze to porozdzielac do klatek no i właśnie mam broblem z wilekością klatek bo nie wiem jakie zrobić aby nie było za ciasno im i mogły się normalnie rozmnożyć, ale znowu nie moge zrobić jakiś wilekich bo nie mam za dużo miejsca, a dopiero za dwa lata wybuduje papużkarnie,
prosze o jak najszybsza poradę
pozdrawiam
michał
czy mógłby mi ktoś podać minimalne wymiary klatek lęgowych dla poszczególnych papug aby mogły z powodzeniem się w nich rozmnażać, pisze minimalne ponieważ na mam za wiele miejsca a par troszkę jest
papugi dla których musze zrobić klatki lęgowe:
- aleksandretty obrożne;
- rozelle białolice, królewskie i bladogłowe;
- świergotki seledynowe i wielobarwne;
- kozy;
- papuzki faliste;
- nimfy;
- nierozłączki (fishera, personata i żółtolice);
- mnichy;
- katarzynki;
- wróbliczki;
- łąkówki tukusowe i wspałniałe;
- barabandy;
papugami zajmuje się od tego roku trochę tego, jak widać wyżej, kupiłem no i na tą chwilę prawie wszystko lata w wolierze ogólnej, ale na wiosnę musze to porozdzielac do klatek no i właśnie mam broblem z wilekością klatek bo nie wiem jakie zrobić aby nie było za ciasno im i mogły się normalnie rozmnożyć, ale znowu nie moge zrobić jakiś wilekich bo nie mam za dużo miejsca, a dopiero za dwa lata wybuduje papużkarnie,
prosze o jak najszybsza poradę
pozdrawiam
michał
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Pierwsze słysze żeby ktoś pytał o minimalne wymiary klatek dla papug i do tego klatek lęgowych
Nie znaczy to ,że w klatkach nie mogą się rozmnażać,ale nie mogą to być warunki minimalne!Papuga do tego ,żeby się rozmnażać potrzebuje odpowiednich warunków,a zamykając je w minimalnych klatkach to rozumiem,że wtedy o lotach mogą zapomnieć.Pomyśl tylko co się stanie jak je teraz trzymasz w wolierze w grupie gdzie każdy ma swoje miejsce a potem je zapakujesz w klatki i co myślisz,że ich to nie obejdzie,że będzie im wszystko jedno?Szkoda,że wcześniej nie pomyślałeś o tym ile masz miejsca i na ile papug ono jest wystarczające by zapewnić im odpowiednie warunki.A co zrobisz jak hodowcy podadzą ci wymiary klatek odpowiednie dla każdego rodzaju papug i okaże się ,że miejsca zabraknie?kupisz mniejsze klatki czy sprzedasz część papug?

-
- Kontakt:
nie chodzi mi o to że mają to być małe dziuple w której papuga nie mogłaby nawet rozprostować skrzydeł, klatki mają być zrobione tylko na okres lęgowy resztę czasu, zresztą jak teraz, papugi mają spędzać w przestronnej wolierze, a zadałem to pytanie po to żebym nie zrobił za małych, a zadałem to pytanie aby mieć jakies rozeznanie, ale widzę że najlepiej krytykować niż pomóc komuś radą,
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
To nie była krytyka tylko uświadomienie ,że czasem warto pomyśleć wcześniej bo potem są problemy.A może tak jak napisał yoda741 chodzi Ci o zupełnie coś innego tylko żle się wyraziłeś 

-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
boYka pisze:czy mógłby mi ktoś podać minimalne wymiary klatek lęgowych dla poszczególnych papug aby mogły z powodzeniem się w nich rozmnażać, pisze minimalne ponieważ na mam za wiele miejsca a par troszkę jest
boYka pisze:ale znowu nie moge zrobić jakiś wilekich bo nie mam za dużo miejsca, a dopiero za dwa lata wybuduje papużkarnie...
boYka pisze:prosze o jak najszybsza poradę
Długo się zastanawiałam o co w tym poście chodzi... Kupiłeś w tym roku te wszystkie papugi i trzymasz je w jednej wolierze...Po co na raz tyle kupowałeś...??? Ale skoro juz kupiłeś to nie ma co rozważąć, bo jest po fakcie...
Zastanawia mnie jednak po co się tak spieszysz z rozmnażaniem...Nie lepiej teraz zainwestować, zrobić ptaszarnie z prawdziwego zdarzenia i dopiero na gotowe apartamenty ptaki poprzeprowadzać i pozakładać im budki lęgowe...???
Popytać hodowców jakie woliery, ile miejsca młode potrzebują, doedukować się, rozplanować to wszystko logicznie w międzyczasie odżywić ptaszory najlepiej jak się da, a potem dopiero cieszyć się ze zdrowego i pieknego przychówku...??? Teraz się zastanów czy masz odpowiednie warunki na zimowanie ptaków... To woliera zewnętrzna czy wewnętrzna??? Podaj wymiary tej woliery, jak prosi Haaszek...
Pozdrawiam
Iwona
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Aleksandrety, Rozelle czy Barrabanty to gatunki ptaków, które nie powinny wogóle przebywać w klatkach a co dopiero chcieć je tam rozmnażać.Te gatunki muszą mieć przestrzeń do swobodnego latania to nie kanarek, któremu starczy mała klatka.
Piszesz o chęci rozmnażania wymienionych przez ciebie gatunków ptaków, ale nie piszesz, w jakim są wieku. Musisz wiedzieć, iż nie wszystkie gatunki papug osiągają dojrzałość płciową po pierwszym roku życia. Aleksandretty powinny być dopuszczone do lęgów po ukończeniu 3-go roku życia rozelle królewskie także rozella białolica no” w porywach” po roku (ja osobiście do lęgów dopuszczam 2-letnie samice a samce roczne) Barrabandy też po 3-ch latach, więc najpierw zweryfikuj wiek swoich ptaków a następnie zbuduj dla nich odpowiednie woliery a wtedy możesz myśleć o lęgach.
Nie wiem czy wcześniej miałeś już jakieś doświadczenia z papugami, ale nie zawsze jest tak, że kupisz dużo ptaków i po roku czy nawet w krótszym okresie czasu będziesz oczekiwał na rezultaty w odchowie młodych, wiele ludzi w taki sposób się zniechęciło do ptaków,nie mówię tutaj, że to samo będzie z tobą, ale wielu hodowców zaczynało od parki czy dwóch par falistych lub nimf, a teraz posiadają piękne hodowle ptaków.
Piszesz o chęci rozmnażania wymienionych przez ciebie gatunków ptaków, ale nie piszesz, w jakim są wieku. Musisz wiedzieć, iż nie wszystkie gatunki papug osiągają dojrzałość płciową po pierwszym roku życia. Aleksandretty powinny być dopuszczone do lęgów po ukończeniu 3-go roku życia rozelle królewskie także rozella białolica no” w porywach” po roku (ja osobiście do lęgów dopuszczam 2-letnie samice a samce roczne) Barrabandy też po 3-ch latach, więc najpierw zweryfikuj wiek swoich ptaków a następnie zbuduj dla nich odpowiednie woliery a wtedy możesz myśleć o lęgach.
Nie wiem czy wcześniej miałeś już jakieś doświadczenia z papugami, ale nie zawsze jest tak, że kupisz dużo ptaków i po roku czy nawet w krótszym okresie czasu będziesz oczekiwał na rezultaty w odchowie młodych, wiele ludzi w taki sposób się zniechęciło do ptaków,nie mówię tutaj, że to samo będzie z tobą, ale wielu hodowców zaczynało od parki czy dwóch par falistych lub nimf, a teraz posiadają piękne hodowle ptaków.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Minimalne wymiary:
3 m: rozelle królewskie, świergotki wielobarwne; mnichy; barabandy;
2 m : aleksandretty obrożne; rozelle białolice i bladogłowe;
1 m: świergotki seledynowe, kozy; nimfy;
75 cm: papuzki faliste; nierozłączki (fishera, personata i żółtolice); katarzynki; wróbliczki; łąkówki tukusowe i wspałniałe;
3 m: rozelle królewskie, świergotki wielobarwne; mnichy; barabandy;
2 m : aleksandretty obrożne; rozelle białolice i bladogłowe;
1 m: świergotki seledynowe, kozy; nimfy;
75 cm: papuzki faliste; nierozłączki (fishera, personata i żółtolice); katarzynki; wróbliczki; łąkówki tukusowe i wspałniałe;
-
- Kontakt:
dziękuje Panu "EKSPERT-HODOWCA" wkońcu za konkrteną odpowiedź
odpowiedź do pytania o woliere:
woliera składa się z częście zewnętrznej i wewnętrzenej, zewnętrzna ma wymiar niecałem 10 metrów na 3,5 szerokości i 2,5 wysokości, całość jest zadaszona, odkryta jest tylko strona południowa i zachodnia, przybudówką ma prawie 16 m2 4mx4m.
mam również pytanie o ogrzewane grzędy, czy warto coś takiego montować w przybydówce, a jeżeli tka czy ma ktoś jakiś sposób na zrobienie czegoś takiego,
pozdrawiam

odpowiedź do pytania o woliere:
woliera składa się z częście zewnętrznej i wewnętrzenej, zewnętrzna ma wymiar niecałem 10 metrów na 3,5 szerokości i 2,5 wysokości, całość jest zadaszona, odkryta jest tylko strona południowa i zachodnia, przybudówką ma prawie 16 m2 4mx4m.
mam również pytanie o ogrzewane grzędy, czy warto coś takiego montować w przybydówce, a jeżeli tka czy ma ktoś jakiś sposób na zrobienie czegoś takiego,
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt lis 13, 2007 22:51 przez boYka, łącznie zmieniany 1 raz.
- coco39
- Kontakt:
Co do grzęd podgrzewanych to nie istnieje potrzeba ich montowania.Ważną rzeczą jest jednak aby żerdzie w wolierze zewnętrznej były odpowiednio grube aby nie przemarzały a co za tym idzie żeby siedzące w mroźne noce na nich ptaki nie przymarzły do nich
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
ja mam każdą pare osobno przez cały sezon tylko na zimę je chowam.A wymiary to przeważnie 2,5m 2m 2m dl sze wys, a co do budek to robiłem przeważnie dwie różne i pozwalałem żeby sobie same wybrały.Zawsze biore wymiar paputa i robie jakieś 5, 10 cm wieksze od niego ale niektóre wolą mniejsze,mam taką pare świergotek co wolą malutką budkę i po lęgach mają takie skrzywione odonki a obok jest wymiarowa budkę ale wola mniejszą
Patryk
- mbk
Wydaje mi się, że trochę Jerzy przesadził. Chyba, że chodzi mu o wymiary chowu tych papug. Natomiast na dowód, że się myli podając że tą są minimalne wymiary niezbędne do hodowli tych papug jest to że ja trzymam min. parkę rozelli białolicych w klatce 1m x 1m x 1.5m i skutecznie się rozmnażają. Podobnie w mniejszych niż są podane hoduję aleksandretty i świergotki seledynowe. Zwracam uwagę, że boYka chodziło o klatki do samych lęgów a po lęgach do wolier lub większych klatkach. Wiem, że wielu hodowców tak robi. I w cale nie jest prawdą jak pisze Boguśka, że do rozmnażania muszą być duże pomieszczenia gdzie ptak mógłby latać. Bywa wręcz przeciwnie. Dochodzi do skutecznych lęgów w małych klatkach.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Większość moich znajomych hodowców właśnie robi tak jak to opisał mbk i mają bardzo dobre wyniki w rozmnażaniu . W wolierach jakoś ich zdaniem wyniki były gorsze.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Kontakt:
Minimalne wymiary dotyczą, minimalnych wymiarów w jakich ptaki powinny przebywać, a nie w jakich najmniejszych klatkach mogą się rozmnazać. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego, lub prawie nic. U mnie też w mniejszych klatatkach, odbywały się lęgi, co nie znaczy, że takie zacząłem stosować powszechnie, np: świergoty 50 cm, białolice, aleksandretty obrozne 90 cm, a szczytem wszystkiego był widok [nie u mnie] pary nimf które wyprowadziły 6 młodych w klatce dla kanarków [ok 30 cm]. Budka była 2 x większa niż klatka, a ptaki w klatce stały na sobie.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
JC, znasz może wymiary kletek/wolier przeznaczonych dla papug a ustanowione przez Międzynarodową Federacje 

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Kontakt:
Pytanie niezbyt dokładnie sprecyzowane
, jeśli chodzi o klatki do rozmnażania to takie wymiary są w "prawie" wielu państw np w Niemczech, jeśli chodzi o "handlowe" to jest podobnie, ale ja myślę, że hodzi Ci o "wystawówki"? "Handlowe" z Czech i "wystawowe" COM gdzieś mam, może uda mi się odszukać, ale mam taki "bajzel" w "papierach" i "folderach" że niczego nie obiecuję.

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Miałem na myśli przeznaczone do hodowli.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Kontakt:
To do "hodowli" żadna federacja, bo tam jednak są fachowcy a nie urzędnicy, nie "wyznaczyła" odgórnie wymaganych wymiarów. Wg.mnie optymalne dla prawie wszystkich gatunków są 3 m [całoroczne]. Jest to długość pozwalająca "trochę fruwać" a jednoczesnie nie pozwalająca nabrać predkości która by powodowała rozbicie się ptaka na siatce. Dłuższe sa bardzo niebezpieczne dla pisklat po opuszczeniu budki.