Prosze o pomoc w rozpoznaniu gatunku

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Drozdi-86
Ptaki które hoduję: nic nie hoduję
Kontakt:

Prosze o pomoc w rozpoznaniu gatunku

Post autor: Drozdi-86 » pt paź 24, 2008 11:22

Witam wszystkich, mam mały problem :D otóż wczoraj wieczorem do mojego pokoju wleciała sobie przez otwarty balkon zielona papużka i nijak nie mogę dopasować jej do żadnej rasy :) podejrzewam że może być to aleksandretta ale co i jak to nie wiem :D. Postanowiłem ja zatrzymać i dlatego to właśnie zwracam się do was drodzy forumowicze o pomoc przy rozszyfrowaniu gatunku i jakieś dodatkowe informacje które mogą byc przydatne w jej hodowli :) poniżej zamieszczam jej zdjęcia :) - Z góry dziękuję i pozdrawiam - Piotrek
Załączniki
papugas1.JPG
Moja papużka
papugas2.JPG
papugas3.JPG
In memory of those who died that we may live.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt paź 24, 2008 12:10

Drozdi-86, to jest samiczka księżniczki tarczowej, inaczej zwanej barabandy. Mam taką parkę.
Zanim ją zatrzymasz porozwieszaj w okolicy ogłoszenia bo na pewno ktoś jej rozpaczliwie szuka. W ogłoszeniu napisz że to barabanda, nie podawaj płci.
Poza tym ten gatunek papug wymaga rejestracji. Możesz o tym sobie poczytać tu : http://www.aleksandretta.pl/forum/viewf ... e6dd5117b1
Jeśli jeszcze jakieś pytania, pisz śmiało

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt paź 24, 2008 12:23

Ja bym nie pisała, że to barabanda. w końcu nie codziennie barabandy uciekają - jak ktoś szuka to jest to tylko jedna osoba. Napisła bym ze śrenia papuga. Nawet nie podawała bym koloru.
Jak sie poda gatunek to chetny na damowego ptaka powie, ze nie wie jakiej płci była bo sie nie zna. Albo trafi - bo mozliwość trafienia jest 50/50 %

sajga
Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne

Post autor: sajga » pt paź 24, 2008 15:22

Zgadzam się z Tobą haaszek. I porozmawiaj z ewentualnym właścicielem, może ma dokument rejestracyjny. Ale od tego nie uzależniaj oddanie ptaka. Dużo ludzi ma nierejestrowane ptaszki.
sajga

Drozdi-86
Kontakt:

Post autor: Drozdi-86 » pt paź 24, 2008 19:36

myślę że z pisaniem informacji o znalezieniu poczekam po prostu zacznę monitorować czy w pobliżu nikt nie zawiesił ogłoszenia o zaginięciu takiej papugi jednak chyba postanowię ja zatrzymać jeśli nikt takowego ogłoszenia nie wywiesi , z tego co się dowiadywałem o cites'ie papugę taką znalezioną można trzymać aczkolwiek prawnie zabronione jest jej sprzedaż lub inne formy handlu nią, co mi nawet przez myśl nie przeszło :) myślę że po zimie jak juz się zrobi cieplej zbuduję dla niej odpowiedniej wielkości wolierę aby miała odpowiednie warunki dla siebie :) a puki co jak tylko sie oswoi na tyle żeby sama wracała do klatki będzie sobie latała po mieszkaniu :) trzeba będzie tylko poczytac trochę na temat hodowania takiej papugi no i przede wszystkim przyzwyczaić się do jej nocnego buszowania po klatce :D bo strasznie uwielbia chodzić po suficie do góry nogami :D

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt paź 24, 2008 19:53

Drozdi-86, ktos może nie być swiadomy, że może szukac papugi przez ogłoszenia. Rozwieś ogłoszenia. Pomyśl jak bys się czuł, gdybyś to ty stracił papugę? Moze ktoś jest z nią uczuciowo związany? Ja mam tylko dwie faliste, ale stratę kazdej przeżyła bym jak stratę co najmniej kakadu.
Drozdi-86 pisze:z tego co się dowiadywałem o cites'ie papugę taką znalezioną można trzymać aczkolwiek prawnie zabronione jest jej sprzedaż lub inne formy handlu nią,
żebyś się nie zdziwił... Chyba źle się dowiadywałeś - nawet na papugę tylko trzymaną w domu też musisz mieć papiery.

sajga
Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne

Post autor: sajga » pt paź 24, 2008 20:21

Drozdi-86. Ten gatunek nie jest tak popularny jak np. faliste. W związku z tym poprzedni właściciel bardzo ją chciał mieć. Pomyśl o tym i wejdź w jego sytuację. Ja uważam że osoba ta bardzo o niej myśli i rozpacza.
sajga

Drozdi-86
Kontakt:

Post autor: Drozdi-86 » pt paź 24, 2008 21:00

a no może i napisze to ogłoszenie ... aczkolwiek już sam zaczynam się do niej przyzwyczajać :) aczkolwiek wątpię żeby ktos się po nią zgłosił ... ciekaw jestem jak daleko przeleciała zanim trafiła do mnie ...

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » sob paź 25, 2008 05:12

Drozdi-86, przypadek tylko sprawił, że papużka wleciała do Ciebie do domu, chciałbyś ją zatrzymać ale nie licz proszę na ,,drapane" i porozwieszaj te ogłoszenia. Może gdzieś czeka na nią jej samczyk, może gdzieś są jej pisklęta do wykarmienia.
Nawet dla swojego spokojnego sumienia powinieneś te ogłoszenia ( i to nie jedno) porozwieszać.
Piszesz, ze wątpisz by się ktoś po nią zglosił - bo podświadomie masz takie swoje życzenie. Kosztująca 250 zł lub więcej papuga za darmo ......
Mogła przelecieć i długi dystans, a mogła też być w Twoim sąsiedztwie.

Ten gatunek papug jest gatunkiem bardzo spokojnym, wymagającym większej przestrzeni do lotów, nie może byc non stop zamknięty w klatce, potrzebuje dużo owoców i zielenin oprócz mieszanki ziaren. Kąpiel też musi byc zapewniona.
Ty masz aleksę a barabanda i aleksa ze względu na różnicę zachowań i charakterów nie nadają się do wspólnego zamieszkania w wolierze czy klatce. Aleksa wcześniej czy później zrobi krzywdę barabandzie.

Drozdi-86
Kontakt:

Post autor: Drozdi-86 » ndz paź 26, 2008 08:25

po 1 niemam aleksandsretty poprostu niewiedziałem zakłądając konto co to jest za papuga,
po 2 to chyba w gestii właściciela jest porozwieszanie ogłoszeń a skoro on tego nie robi to znaczy chyba tylko że nic go to nie obchodzi . - ja na jego miejscu juz dawno bym porozwieszał ogłoszenia albo chociaż jedno na głównej tablicy osiedla.
po 3 zeby porozwieszać ogłoszenia trzeba mieć na to czas a jak narazie u mnie jest go za mało .
po 4 nigdy mnie nie obchodziło ile może kosztowac taka papuga bo co jak co ale o pieniądze martwić się nie muszę i spokojnie mógłbym sobie kupić jeszcze kilka, więc prosze nie sugeruj że trzymam ja tylko dlatego że jest dużo warta bo to nie prawda
po 5 skoro wszyscy tyle wiedzą o barabandach to dlaczego w czesci poświęconej im na forum niema prawie żadnej przydatnej informacji ? może skoro posiadacie aż tak wielką wiedze napiszecie tam jakiś poradnik dla mniej zaawansowanych hodowców?

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » ndz paź 26, 2008 10:56

Złodzieje ukradli i porzucili pod twoim domem Mercedesa. Też uważasz, że nie inrtersuje cię ile kosztuje i nie należy szukać właściciela tylko go sobie zatrzymać? A z samochodem człowiek nie jest tak emocjonalnie związany jak ze zwierzeciem...
Właściciel może mieszkać daleko, mogłeś nie zauważyć ogłoszeń bo chodzisz innymi ulicami.
Daj ogłoszenia w sklepach zoologicznych i szkołach. W jakiej dzielnicy mieszkasz?

Drozdi-86
Kontakt:

Post autor: Drozdi-86 » ndz paź 26, 2008 11:11

nie porównuj mi papugi do mercedesa bo mercedes nie zginie jak sie go wypuści na wolność tylko bedzie stał i czekał aż go na cześci rozkradną i tak właściwie to bym go zostawił i nawet nie ruszał a co do papugi mówiłem że ogłoszenie w najczesciej uczeszczanym miejscu zostawie a nie uwazasz że troche przesadzasz ? jeśli nie zgineła nikomu z okolicy papuga to trudno niebede ganiał kilometrami i pytał każdego napotkanego przechodnia - " przepraszam a niezgineła przyadkiem panu/pani papuga ??? bez przesady może dać ogłoszenie w telewizji jeszcze co ?

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » ndz paź 26, 2008 11:19

Twoja sprawa - ja napisałam, jakie jest moje zdanie. Ogłoszenia daje się w sklepach, szkołach, na przystankach. Tak to praktykujemy.
Powiedz w jakiej mieszkasz dzielnicy, żebym mogła to napisać w ogłoszeniu na Forum Papużki.

Drozdi-86
Kontakt:

Post autor: Drozdi-86 » ndz paź 26, 2008 18:44

mieszkam w wawrze aczkolwiek wiedz że nie oddam papużki byle komu osoba która sie po nią zgłosi będzie musiała pokazać mi dokumenty jej rejestracji w cites może komus sie to nie podobać ale inaczej nie mam zamiaru postępować z resztą to niejestem wogóle zobligowany szukac jej właściciela a że rozwiesiłem ogłoszenie to tylko i wyłącznie akt mojej dobrej woli

Drozdi-86
Kontakt:

Post autor: Drozdi-86 » ndz paź 26, 2008 18:58

myślę że główny wątek postu został już wyczerpany , dlatego tez możemy go zamknąc
pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi na temat.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące gatunku barrabanda”