Ara Chloroptera

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Ara Chloroptera

Post autor: Adrian1 » czw paź 02, 2014 11:53

Nie no jeszcze jak nie lata na jakies tam odleglosci to wagi nie zrzuca.. cwiczy skrzydelka ok fajnie ale to nie jest zrzucanie wagi w takim tempie jak liszesz.. kolejna sprawa to mega malo karmisz.. ja moja kakadu karmilem 2 razy dziennie i jadla po 90ml takze duuuzo wiecej niz Ty karmisz are.. wydaje mi sie ze Twoja 100ml lekko powinna wciagnac na jeden posilek..

Dawid_Ara
Ptaki które hoduję: Ara Chloroptera, Nimfa

Post autor: Dawid_Ara » czw paź 02, 2014 14:10

Pysia34 co o tym myslisz? Karmię Ją 3 razy dziennie po łyżce dużej Kaytee, do tego granulat. ma zawsze " bak z przodu" duży więc głodna nie jest, nie wiem skąd waga 900g :( musze inną wagę dzis kupić i sprawdzić.
Wysokokaloryczne to np włoskie, laskowe tak ? a nasiona słonecznik, dynia? Te nasiona z mieszanek są dobre? ( sam bedę łuskał ). Orzechy włoskie mam w domu.
"Zrób pierwszy krok- Drugi zrobimy razem."

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw paź 02, 2014 16:13

Nie kupuj orzechów łuskanych, bo są silnie pryskane.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Dawid_Ara

Post autor: Dawid_Ara » czw paź 02, 2014 16:36

Nie kupuje orzechów łuskanych, jak juz to zamknięte w skorupce. Chodziło Mi że mam swoje drzewo w domu, jesli chodzi o orzechy włoskie. A ziarno slonecznika i dyni wybiore z mieszanki którą kupilem na hodowlapapug.pl.

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » czw paź 02, 2014 18:48

Wysokokaloryczne orzechy : piniowe, macadamia , brazylijskie, pekane. Najmniej wartościowe włoskie, laskowe i nie polecane ziemne!
Moim zdaniem powinna zjadać 70-100ml na jeden posiłek :( ale wagę już moze gubić na usamodzielnianiu , niezależnie od lotów.

Dawid_Ara

Post autor: Dawid_Ara » pt paź 03, 2014 06:32

Witam. Będę podawał to co napisalas. Bilka wczoraj po jedzonku i dzis rano z pustym "zbiornikiem" :) ważyła 1kg :) czyli dobrała 100g. Widocznie idziemy w dobrą stronę. Wczoraj jadła łuskane słoneczniki i dynie :) strasznie Jej smakowały. A ten olejek i hepatiale to lepiej podawac do jedzenia? czy można łyżką do dziobka bezposrednio ? jest jeszcze jeden problem z którym walczymy. Bilka zjada granulat, sloneczniki, bananka itp ale tylko jak dostawie Jej miskę lub postawię Ją koło miski. W klatce nie podchodzi do misek? jak na to zaradzić? Tzn jak podstawię w klatcę Ją pod miski to zaczyna jeść, ale Sama nie podejdzie. To kwestia czasu ? czy musze jakoś Jej pokazywać i karmic tylko w klatce?

Postawiłem jedzenie w innym miejscu. Okazało się że w innym miejscu trochę zjadła. Mam w domu pomarańcze, co myslicie o podaniu ? umyje dobrzę skórkę, obiore i dam Sam środek ( bez tej białej skórki). Nie zaszkodzi to Jej w wieku 4 miesiecy?

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » sob paź 04, 2014 12:29

Moze lepiej sie wstrzymaj... cytrusy wyplukuja wapn ktora teraz jest potrzebna przy rosnieciu papugi..

Dawid_Ara

Post autor: Dawid_Ara » sob paź 04, 2014 12:35

To jakie owoce mogę podawać na chwilę obecną? Daję już bananki i jabłka.

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » sob paź 04, 2014 14:02

Marchew mozesz podac
Pozdrawiam

Dawid_Ara

Post autor: Dawid_Ara » sob paź 04, 2014 14:11

To też już podaję. Chodzi Mi o owoce.

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » sob paź 04, 2014 16:55

Mango,papaje, melona, kiwi, opuncje , fige, z tym pomarańczem nie trzeba sie szczypać skoro mu wapń suplementujesz :)

Awatar użytkownika
Raffy
Ptaki które hoduję: Mała australia

Post autor: Raffy » ndz paź 05, 2014 13:23

Granat też jest dobry :)

Dawid, z jakiej okolicy Gdańska jesteś? Mam naturalnego ZuuPrema, moje dwie ary (4letnie, przygarnięte ze złych warunków) przerzuciły się bardzo szybko na ten granulat, do kolorowych nie mogły sie przekonać :)
Trochę tego jest ;)

Dawid_Ara

Post autor: Dawid_Ara » ndz paź 05, 2014 18:19

Tak z okolic Gdańska, Tczew dokladnie. A jakie warzywa polecacie podawac ? ( na dzien dzisiejszy )

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » pn paź 06, 2014 08:12

Brokuł , kalafior, marchew,burak (nie za dużo), batat(słodki ziemniak), seler naciowy, cykoria,brukselka, kukurydza gotowana na parze, rukola, papryka łągodna i ostra i całą masę innych :) ale te na początek wystarczą :)

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pn paź 06, 2014 14:06

Trochę uporządkowałem temat. W postach, w których po części było odnośnie początkowej niezgody, a po części na temat wyciąłem niepotrzebne części. Prośba do użytkownika Dawid_Ara - staraj sie nie pisać post za postem. Napisz wszystko od razu, bo nie potrzebnie z tematu robi się tasiemiec. Powodzenia w wychowywaniu Ary :-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Dawid_Ara

Post autor: Dawid_Ara » pn paź 06, 2014 18:13

Okey :) postaram sie pytac wszystko w jednym temacie :) ale to jest tak zawsze ze coś wyleci z głowy i trzeba dopytać :) Dzięki pysia34. Co do Bilki to waga wzrosła do 1100g :) przybrała 200g :) Pysia34 karmic jeszcze 3 razy dziennie kaytee? czy zejść do dwóch razy? Co myslisz na temat wagi ? :) robiłem wszystko aby jadła :) chyba sie udało :) teraz tylko aby nauczyła sie jesc w klatce :) Bilka wspina sie po klatce, ciagle sie bawi :) jest energiczna :) miedzy czasie zrobi drzemke :) i dalej szaleje :) bardzo często trzepocze skrzydełkami :) no i wydaje Mi się czasem, że chce nasladowac odgłosy :) no i kocha ogladac bajki ;p wtedy jest taka cisza jakby Jej nie było :) mam dostęp do drzewa z brzozy :) troche sprzętu :) mogę Jej z tego zrobic zabawki ? czy jak zje lub troche obgryzie nic Jej nie bedzie? :) narazie ma łyżki drewniane i inne kuchenne rzeczy z drewana ( głownie rzeczy do robienia obiadów, takie z których można jeść ). Podaję orzeszki :) walczy z Nimi powoli :) ważne że się interesuje.

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » pn paź 06, 2014 18:49

Zejdź z karmieniem do 2 razy na dobę przyda jej się troszkę ciała jeszcze jak zacznie latać. Zgubić zawsze zdąży :) Ważne żeby karmić ją o różnych przypadkowych zupełnie godzinach. Jedno możesz dawać jeszcze cyklicznie, drugie zupełnie chaotycznie żeby ptak nie jadł o tej samej porze. Tak aby samodzielnie jadła nie czekając na porę karmienia. Brzoza jest jak najbardziej bezpieczna na zabawki bardziej niż te kuchenne akcesoria. W biedronce było sporo zabawek dla psów i kotów ja używam często , również grzechotek dla dzieci piłeczek, łańcuchów grubych, lin grubych , dużych nakrętek , butelek plastikowych itp. Zwracaj jedynie uwagę na to , aby nie jadła tego co sztuczne. Jeśli będzie jakieś plastiki próbowała pochłaniać(nie rozdrabniać bo to będzie robić zawsze ale zjadać) to wtedy odstaw daną "zabawkę" Często bawią się rolkami papieru kasowego nawleczonymi na gruby drut tak aby się obracała rolka odwijając serpentyny. Młode bawią się chętnie. Co do bajek to polecam programy dla 2-3 latków moje uwielbiają piosenki dla dzieci i mogą bajek i nagrań słuchać ciągle. Niektóre je nawet śpiewają :)

Dawid_Ara

Post autor: Dawid_Ara » pn paź 06, 2014 21:05

Jutro biorę się za budowę zabawek :) co do żerdzi to mam narazie nisko :) widze ze stabilnie się trzyma, bo spi na jednej nodze :) więc raczej czuje sie stabilnie :) ale z podnoszeniem ich wyzej to poczekam :) Mam ładne grube patyki dla Niej :) No i wspina sie wysoko czasem po klatce, pilnuje aby nie spadła :) chociaz mam poduszke w klatce z naturalnej wełny :) czasem spi sobie tam :) mam Jej takie "gniazdo" zrobione :)

Dawid_Ara

Post autor: Dawid_Ara » czw paź 16, 2014 09:57

Witam wszystkich po sporym czasie :) Bilka nadal waży 1 kg. Mam kilka pytań, napiszę to w jednym temacie:

1. Bilce robi się czarny dziób od dołu, ale zauważyłem z przodu czarną plamkę ( ostatnio tez to miała i zeszło, zdaje Mi się że to od wariowania po klatce ). Wstawiam fotki:
IMG_1840.JPG
plamka 1
IMG_1841.JPG
plamka 2
IMG_1842.JPG
plamka 3

2. Bilka robi dużo kupek, tak Mi się wydaje bynajmniej, często robi małe kupki ( sprawdzam, jest robak, białe i woda ). Wstawiam zdjęcie kupek od godz. 19 do 8 rana. Trochę są pomieszane z ziarnami bo z rana wysypała ale jest ich sporo, czy to normalne że tyle ich jest? Robi tez w ciągu dnia sporo małych, rano jak przychodzę to robi jedną dużą, jak się budzi. Wstawiam fotkę :
IMG_1843.JPG
kupka

3. Pióra się pofalowane, rozmawialiśmy już o tym ale mam pytanie czy te piórka zmienią się po pierzeniu czy będą się regenerować na bieżąco ? Wstawiam fotki:
IMG_1832.JPG
piórka 1
IMG_1833.JPG
piórka 2
IMG_1834.JPG
piórka 3
IMG_1835.JPG
piórka 4
IMG_1836.JPG
piórka 5
IMG_1837.JPG
piórka 6

boss
Ptaki które hoduję: konura słoneczna

Post autor: boss » czw paź 16, 2014 18:24

Ze robi rano jedna duza kupę to normalne, bo przez sen tego nie robi w dzień papugi tez dosyc często robią kupli, tylko niepokoji mnie to twoje stwierdzenie, sprawdzam i jest robak. Czy ona ma pasozyty jeśli tak, to trzeba do lekarza?
alik

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zywienie-zdrowie-hodowla- Ary”