Ara dla osób , które nigdy takiej papugi nie posiadały

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-

marlenach90
Ptaki które hoduję: Ara

Ara dla osób , które nigdy takiej papugi nie posiadały

Post autor: marlenach90 » ndz sty 10, 2021 21:02

Dzień dobry ,
Cieszę się , ze trafiłam na to forum , bo mam ogromną nadzieję , że tu znajdę wiele odpowiedzi na moje pytania :)
Mój mąż marzy o papudze od wielu, wielu lat aby taką Arę Posiadać. U niego w domu rodzinnym od zawsze papuga była , ale mała typu Nimfa . Pojawia się problem jeśli chodzi o mnie , bo to ja nigdy papugi nie miałam tylko psy i dlatego u nas w domu są dwa buldogi francuskie , No i moj mąż cały czas mówi o tej papudze .
Podchodzę zawsze odpowiedzialnie do zakupu zwierząt i mam wiele obaw przed zakupem ptaka , który prawdopodobnie ze mną będzie mieszkac do końca mojego życia :))
Przez to , ze mamy te psy , które traktujemy jak członków rodziny , tez chciałabym aby taka papuga miała jak najlepiej i nie chce zrobić jej krzywdy przez przypadek .Wiadomo jak to jest z psami rasowymi , szuka się zawsze hodowli gdzie zwierzak będzie bez chorób genetycznych i z rodowodem
, jak to jest z hodowlami papug ? Gdzie szukać takiej hodowli , która nie oszuka i nie okaże się być pseudohodowla i kupi się zdrowa papugę ?
Czy taka papuga może w klatce siedzieć jak najmniej , a tak to chodzić po domu ? No i oczywiście , czy można taka papugę nauczyć aby załatwiała swoje potrzeby w klatce , a nie gdzie popadnie ?:))))
W każdy weekend wyjeżdżamy na wieś , bo mamy drugi dom i czy z papuga można często podróżować w specjalnym transporterze dla papug i czy one w ogóle lubią takie zmiany miejsc ? Nie chce jej zostawiać na weekend samej w domu i oczywiście tam tez miałaby swoją klatkę jakby co .
Mamy tez dwójkę dzieci (3 i 10 lat ) jak takie papugi zachowują się do dzieci ? Czy jak upatrzą sobie jedna osobę , która będzie dla niej ta najważniejsza , to czy dzieciom może robić krzywdę jeśli będą w jej pobliżu ? Pytam się , bo mojej teściowej papuga jak przychodzimy , to dzieci jak zbliżają się do papugi , to syczy i chce je dziobać .
Bardzo będę wdzięczna za odpowiedzi i przepraszam jeśli zadałam głupie lub śmieszne pytania .

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zywienie-zdrowie-hodowla- Ary”