Amazonka dobry wybór?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nierozlaczki
Amazonka dobry wybór?
Cześć od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem Amazonki niebiesoczelnej. Może ktoś mi powie czy amazonki są dobrymi pupilami jak bardzo są głośne i ogólnie jak się zachowują. Kiedy mogę kupić młodą a amazonke ręcznie karmioną? Keidy leguja?
- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
https://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=125
Głebia wiedzy zawarta jest na forum. Nic tylko zrobić sobie dobrą kawkę, usiąść i czytać :). Zapewne wszystko o co pytasz zostało opisane w różnych wątkach - a jak czegoś nie znajdziesz - to pytaj śmiało.
Głebia wiedzy zawarta jest na forum. Nic tylko zrobić sobie dobrą kawkę, usiąść i czytać :). Zapewne wszystko o co pytasz zostało opisane w różnych wątkach - a jak czegoś nie znajdziesz - to pytaj śmiało.
-
Agata82 no czytam dużo ale nie wyczytałem kiedy leguja i tak dosłownie jakimi są pupilami
- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
Ja Ci za dużo nie powiem, ale Figa ma chyba amazonkę
Ja gdzieś czytałam , że z nimi bywa różnie - często są problemy z agresją. Jeśli mam coś doradzać - ja miłośniczka papug , od 4 dni posiadam po raz pierwszy w życiu ręcznie karmioną papugę ( nie dokarmianą) z naprawdę dobrej hodowli. Jestem zachwycona - jednak jest to rudosterka, nie amazonka.
Z rozmnażaniem to jest tak, że w hodowlach jest nieco inaczej niż w naturze. W hodowlach ptaki mają zwykle lepsze warunki i przystępują do lęgów częściej. Rudosterki w naturze mają lęgi w wakacje, i młode są po wakacjach - natomiast mój Ruffi jest z połowy grudnia 2018 :)

Z rozmnażaniem to jest tak, że w hodowlach jest nieco inaczej niż w naturze. W hodowlach ptaki mają zwykle lepsze warunki i przystępują do lęgów częściej. Rudosterki w naturze mają lęgi w wakacje, i młode są po wakacjach - natomiast mój Ruffi jest z połowy grudnia 2018 :)
-
Agata82 czytałem twoje posty według twoich opowieści widzę twój paput jest wspaniały ale ja jednak chciałbym papuge duża... Mam nadzieję że ktoś mi odpowie na moje pytania
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Ja mam amazonkę, jest to moja druga amazonka i powiem tak, każda jest inna, mają swoje charaktery i upodobania i jest to nie do przewidzenia. Napewno też polecam amazonkę ręcznie dokarmianą, jeśli ma to być pupil. Oczywiście bywają amazonki głośne jak i cichutkie, taka była moja pierwsza amazonka. Z agresją jest różnie, ale generalnie wybierają sobie jednego członka rodziny, podobnie jak żako. Jak masz dużo wolnego czasu, to amazonka może być dobrym pupilem, ale jak go za dużo nie posiadasz, to raczej zapomnij o amazonce, albo kup odrazu dwie, z tym, że wtedy musisz się liczyć z tym, że potrafią być w okresie burzy hormonów agresywne, nawet dla opiekuna.
Z amazonek niebieskoczelna jest chyba jedną z cichszych, chociaż też potrafią być bardzo głośne.
Z amazonek niebieskoczelna jest chyba jedną z cichszych, chociaż też potrafią być bardzo głośne.
-
Figa dziękuję może powiesz cks jeszcze o charakterze swojej? I keidy one leguja kiedy mogę kupić młodą ręcznie karmione
- Figa
Moja się wykluła w połowie czerwca, ja ją kupiłam na początku sierpnia dokładnie 05.
Moja jest papugą zrównoważoną, przynajmniej do tej pory tak było, w czerwcu skończy 4 lata, wybrała mnie za opiekuna, ale to wszystko może się jeszcze zmienić w okresie dojrzewania, a to u nich jest około 5 roku życia, nie dziobie mnie do krwi, ale innych dziobnie ostro, jak by chciał ją ktoś dotknąć, a ona by tego nie chciała. Jest cichutka rano, nie odzywa się dopóki ja do niej nie przyjdę, mogę spać do woli, ale potem ma czas na krzyk i lubi sobie pokrzyczeć przez parę minut, tak 2-3 razy w ciągu dnia.
Moja jest papugą zrównoważoną, przynajmniej do tej pory tak było, w czerwcu skończy 4 lata, wybrała mnie za opiekuna, ale to wszystko może się jeszcze zmienić w okresie dojrzewania, a to u nich jest około 5 roku życia, nie dziobie mnie do krwi, ale innych dziobnie ostro, jak by chciał ją ktoś dotknąć, a ona by tego nie chciała. Jest cichutka rano, nie odzywa się dopóki ja do niej nie przyjdę, mogę spać do woli, ale potem ma czas na krzyk i lubi sobie pokrzyczeć przez parę minut, tak 2-3 razy w ciągu dnia.
Figa dziękuję bardzo nie wiem cz zdecydować się na Amazonki czy Ary... A powiedz mi kiedy one ogólnie leguja? Czy kupię w marcu młoda papuge?
Również przystępuje się do kupna Amazonki lub Ary ale ja do woliery a Jarek chyba chce pupila. Ja jako pupila będę mieć rudosterke zielonolice nie mogę się doczekać
Również przystępuje się do kupna Amazonki lub Ary ale ja do woliery a Jarek chyba chce pupila. Ja jako pupila będę mieć rudosterke zielonolice nie mogę się doczekać
- Figa
Niewiem kiedy one mają lęgi, ale najpewniej okolice późnej wiosny, albo lata. Do woliery to się nie nadaje, chyba, że masz w domu ogrzewane i tylko wyloty na dwór.Bercicki pisze: ↑czw lut 21, 2019 12:33Figa dziękuję bardzo nie wiem cz zdecydować się na Amazonki czy Ary... A powiedz mi kiedy one ogólnie leguja? Czy kupię w marcu młoda papuge?
Figa ja myślę nad amazonkami mogą być w wolierze cały rok
Poczytaj http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?f=96&t=164 Admin.
Poczytaj http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?f=96&t=164 Admin.
- Figa
Moim zdaniem w zwykłej wolierze takiej nie ogrzewanej być nie mogą, zresztą to nawet nie humanitarne przetrzymywać gatunki ciepłolubne w naszych warunkach atmosferycznych cały czas na dworze, gdzie wiadomo, że mamy anomalia pogodowe i zdarzały się zimy gdzie było ponad -20 st , a takich dzikusków z woliery, na parę dni nie przeniesiesz do klatki w domu. Musi być to woliera wewnętrzna ogrzewana, połączona z wylotem do woliery zewnętrznej i nikt mnie nie przekona, ze może być inaczej

Figa ja myślę że zrobię tak jak mówiłaś ogrzewana woliere i wylot na dwór :)
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Lęgi amazonek przypadają na okres marzec do czerwca to taki okres można powiedzieć już lęgowy ale stymulacja do lęgów amazonek już rozpoczyna się od miesiąca lutego.
Młode ptaki z reguły można dostać na rynku już od miesiąca lipca ale zdecydowany "wysyp" młodzieży jest sierpień wrzesień.Trzeba po prostu liczyć od momentu kiedy samica zacznie wysiadywać jaja ok 4 miesięcy ale to tez nie jest taki sztywny okres bo wiele zależy od młodych jak szybko się usamodzielnią .Dla przykładu podam z mojego doświadczenia że różnica w usamodzielnianiu się młodych amazonek czy to niebieskoczelnych czy żóltolicych (bo te jak na razie hoduję i się w mojej skromnej hodowli rozmnażają) potrafiła wynieść nawet 3 tygodnie mimo przebywania razem.
Młode ptaki z reguły można dostać na rynku już od miesiąca lipca ale zdecydowany "wysyp" młodzieży jest sierpień wrzesień.Trzeba po prostu liczyć od momentu kiedy samica zacznie wysiadywać jaja ok 4 miesięcy ale to tez nie jest taki sztywny okres bo wiele zależy od młodych jak szybko się usamodzielnią .Dla przykładu podam z mojego doświadczenia że różnica w usamodzielnianiu się młodych amazonek czy to niebieskoczelnych czy żóltolicych (bo te jak na razie hoduję i się w mojej skromnej hodowli rozmnażają) potrafiła wynieść nawet 3 tygodnie mimo przebywania razem.
- coco39
- Kontakt:
Figa nie tak do końca masz rację ty patrzysz z punktu widzenia trzymacza ja z punktu widzenia hodowli.Czasy gdy temperatury spadały u nas na dłuzej do - 15-20 st już dawno minęły i nie wrócą.Figa pisze: ↑sob lut 23, 2019 09:01Moim zdaniem w zwykłej wolierze takiej nie ogrzewanej być nie mogą, zresztą to nawet nie humanitarne przetrzymywać gatunki ciepłolubne w naszych warunkach atmosferycznych cały czas na dworze, gdzie wiadomo, że mamy anomalia pogodowe i zdarzały się zimy gdzie było ponad -20 st , a takich dzikusków z woliery, na parę dni nie przeniesiesz do klatki w domu. Musi być to woliera wewnętrzna ogrzewana, połączona z wylotem do woliery zewnętrznej i nikt mnie nie przekona, ze może być inaczej.
Ptaki z dworu można przenieść do ciepłego nie powinno się im nic stać ale na odwrót już nie da rady.Amazonki nie są znowu aż tak ciepłolubnymi ptakami jak np lorysy.Jest wręcz pożądane aby zimowały w temperaturze 5-10 st C nie mówimy tu o mrozach ale w pomieszczeniu zamkniętym raczej temperatura poniżej "0" nie spada, mówię tutaj o normalnym budynku nie o jakieś szopie z desek czy płyty wiórowej wiec woliera nie musi być ogrzewana ale jesli jest możliwość dogrzania to na pewno jest to "+" jednak gdy nie ma potrzeby to ogrzewania nie włączamy starczy temperatura ok 5 -10 stopni
- coco39
- Kontakt:
Niestety w marcu nie kupisz młodej papugi w marcu to ptaki z reguły szykują sie do lęgów co u pojedynczych hodowców to dopiero mogą się w tym miesiącu pojawić jajkaBercicki pisze: ↑czw lut 21, 2019 12:33Figa dziękuję bardzo nie wiem cz zdecydować się na Amazonki czy Ary... A powiedz mi kiedy one ogólnie leguja? Czy kupię w marcu młoda papuge?
- coco39
- Kontakt:
Jest rozwiązanie jeśli nie posiadasz odpowiedniej lokalizacji możliwości połączenia woliery wewnętrznej z wolierą zewnętrzną .
Ptaki od listopada do ok połowy marca (tutaj trzeba obserwować pogodę) umieszczasz w wolierze wewnętrznej a w marcu przenosisz do woliery zewnętrznej i tam ptaki mogą odbywać w spokoju lęgi.W niczym taka przeprowadzka nie przeszkadza.
- Figa
Jak ja ją kupowałam, to już nawet umiała fruwać po mieszkaniu, ale jeszcze była bardzo młodziutka, musiałam ją dokarmiać, bo tego wymagała, oczywiście już sama jadła, ale mało. Miała pełne upierzenie, więc może hodowca w dokumentach nie wpisał prawdziwej daty wyklucia, nie wnikam.
Co do trzymania w nieogrzewanych pomieszczeniach, to zdania nie zmienię, wiem, że hodowcy tak robią, ale ja tego nie uważam za humanitarne, np. psy rasy Cane Corso, też trzymią w boksach na dworze, a to psy ciepłolubne i chociaż nie umrą w minusowej temp. to nie powinno się tego robić.
A jeszcze co do temperatur w pomieszczeniach nie ogrzewanych, mam dom murowany, taki jednorodzinny z możliwością całorocznego zamieszkania, nie letniskowy, ale z racji, że w okresie od jesieni do wiosny tam nie mieszkamy, to jest nie ogrzewany, jeździmy tam tylko co dwa tyg. go doglądać i tam temp. spada poniżej zera, oczywiście jak na dworze się dłużej taka temperatura utrzymuje (np. - 10) , to tam też spadnie poniżej zera, oczywiście, że nie do -10, ale jednak poniżej zera, a jak na wiosnę na dworze jest już ciepło, to te grube mury jeszcze w środku oddają to zimno i często na dworze jest cieplej niż w środku.
- EKierka
- Ptaki które hoduję: 1.0.0 Amazonka Kurika ( Amazona Amazonica) 1.0.0 letniego samca Lorysy Tęczowa (Trichoglossus Moluccanus) 0.1.0 Afrykanki Senegalskiej ( Poicephalus senegalus )
Mam słabość do amazonek, w tym roku trafił do mnie samczyk z woliery czeskiej bez palców zima pozbawiła 6 z 8 palcy, Jakoś takie "bidy" ściągam jak magnez
. Woliera zewnętrzna tak, ale musi być możliwość pobytu w osłoniętym pomieszczeniu.
Wiadomo że charakter cecha osobnicza a ja nie wymagam nic od moich ptaków po prostu delektuje się będą w ich towarzystwie. Amazonki nauczone wymuszania są bardzo głośne, bywają agresywne do części domowników.

Wiadomo że charakter cecha osobnicza a ja nie wymagam nic od moich ptaków po prostu delektuje się będą w ich towarzystwie. Amazonki nauczone wymuszania są bardzo głośne, bywają agresywne do części domowników.