dziwne odchody
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: AMAZONKA NIEBIESKOCZELNA
dziwne odchody
witam
od 5 lat pomieszkuje u mnie niebiezkoczelny gogo
dzis zauwazylem u niego dziwna kupe
nigdy dotad czegos takiego nie zaobserwowalem. kupka wyglada jak makaron spagetti i jest tak samo twarda. nigdy wczesniej czegos takiego nie zauwazylem i stad moj niepokoj
. dodam ze gogus nie mial zadnych zmian w diecie. jak zawsze je owoce ziarno ... itd jego dieta jest raczej bogata. czy zaobserwowaliscie cos podobnego u swoich podopiecznych?
Pozdrawiam
od 5 lat pomieszkuje u mnie niebiezkoczelny gogo
dzis zauwazylem u niego dziwna kupe
nigdy dotad czegos takiego nie zaobserwowalem. kupka wyglada jak makaron spagetti i jest tak samo twarda. nigdy wczesniej czegos takiego nie zauwazylem i stad moj niepokoj
. dodam ze gogus nie mial zadnych zmian w diecie. jak zawsze je owoce ziarno ... itd jego dieta jest raczej bogata. czy zaobserwowaliscie cos podobnego u swoich podopiecznych?
Pozdrawiam
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
malma5 pisze: ........ kupka wyglada jak makaron spagetti i jest tak samo twarda. ..........
A czy kiedykolwiek ptak był odrobaczany ?
Nie chcę Cię straszyć ale ,,to spagetti" wygląda mi na glistę ludzką http://www.bryk.pl/teksty/studia/pozost ... udzka.html lub psią http://www.zoonozy.pl/choroby-odzwierzece/6-toksokaroza poczytaj oba opisy a zwłaszcza o psiej. Ptaki mogą być żywicielami rezerwuarowymi dla glist.
Musisz koniecznie i to jak najszybciej zabrać ptaka wraz z odchodami do weta i wykonać badania w kierunku pasożytów wewnetrznych. Nie zaszkodzi też zabrać ,,ten makaron" by lekarzowi pokazać jak to wygląda.
Jeśli wynik badań okaże się pozytywny, to i Ty dla swego zdrowia musisz zgłosić się do lekarza i wykonać stosowne badania.
-
- Ptaki które hoduję: AMAZONKA NIEBIESKOCZELNA
A wiec z uschnietym "makaronem" pomaszerowalismy do weta. Okazalo sie, ze jednak to robal - glista
Jednak wet kazal sie nie stresowac. Gogo dostal lekarstwa, za dwa tygodnie kolejny raz i ma byc jak nowy
Podobno trzeba byc przygotowanym na takie ewentualnosci i przede wszystkim regularnie odrobaczac zwierzeta. My tu sie troche zaniedbalismy bo ostatnie odrobaczenie bylo 8 miesiecy temu. Teraz mamy nauczke.
Jednak wet kazal sie nie stresowac. Gogo dostal lekarstwa, za dwa tygodnie kolejny raz i ma byc jak nowy
Podobno trzeba byc przygotowanym na takie ewentualnosci i przede wszystkim regularnie odrobaczac zwierzeta. My tu sie troche zaniedbalismy bo ostatnie odrobaczenie bylo 8 miesiecy temu. Teraz mamy nauczke.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
A tak chciałam się mylić w swych podejrzeniach ......... tylko skąd glista u amazonki skoro u ptaków najczęstsze pasożyty wewnętrzne to wiciowce należące do grupy pierwotniaków, Trichomonas columbaeto, Kryptosporidia, nicienie z rodzajuAscaridia (Ascaridia hemafrodita) a mające od 1 do 4 cm długości ???
Czy masz psa lub kota ? - jeśli tak, to badania konieczne.
No i dla świętego spokoju Ty wraz z rodziną musicie się sami przebadać bo mogło nastąpić zakażenie czego serdecznie nikomu nie życzę.
Koniecznie zdezynfekować klatkę , miski, zabawki i wszystko z czym się stykała amazonka.
Mam tylko prośbę byś po zakończeniu leczenia amazonki i przeprowadzeniu powtórnych badań wykluczających już pasożyta napisał jak się Gogo miewa i jak zniósł to leczenie.
Powodzenia i cierpliwości życzę
Czy masz psa lub kota ? - jeśli tak, to badania konieczne.
No i dla świętego spokoju Ty wraz z rodziną musicie się sami przebadać bo mogło nastąpić zakażenie czego serdecznie nikomu nie życzę.
Koniecznie zdezynfekować klatkę , miski, zabawki i wszystko z czym się stykała amazonka.
Mam tylko prośbę byś po zakończeniu leczenia amazonki i przeprowadzeniu powtórnych badań wykluczających już pasożyta napisał jak się Gogo miewa i jak zniósł to leczenie.
Powodzenia i cierpliwości życzę
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Takie odchody są po zjedzeniu sałaty i kapusty. Zamiast tego podawaj im liście z mleczu. Kapusty się nie podaje, chyba ze ''pekińską'' i to w śladowych ilościach. Z sałatą też bym nie przesadzał, chyba że jest nie pryskana i z swojego ogródka.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Tymczasowo żadne
A co jeżeli ( mam nimfy) nigdy w życiu nie jadły kapusty,a na sałatę( z własnego ogródka) nawet nie spojrzą? Od czasu do czasu jedna z moich ma takie odchody. Czy to ich też się tyczy?
Chciałam usunąć tamten post,bo zamiast zacytować napisałam,ale niestety chyba jestem za głupia i nie wiem,gdzie to zrobić.