Amazonka vs żako.

-można tu pisać o wszystkim tym o czym nie ma mowy w poprzednich forach-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Morana
Ptaki które hoduję: Nie posiadam.

Post autor: Morana » czw lis 25, 2010 16:33

Coco, pocieszyłaś mnie. Jako hodowca, powiedz mi jeszcze; jak jest z dostępnością amazonek? W internecie tak mało o tych ptakach informacji.

I jakby ktoś wiedział to jakie sa wymiary klatki dla takiego "potworka"?

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw lis 25, 2010 18:58

Morana pisze:........jakie sa wymiary klatki dla takiego "potworka"?

Powiem tak : im większe i obszerniejsze, tym lepsze , zważywszy na to, że ptak będzie dłuuuugi czas zamknięty podczas Twojej nieobecności . Pobyt w szkole narazie być może krótki ale w średniej będzie dłuższy ; wypad z koleżankami czy kolegami ....
Ptak zamknięty w klatce musi mieć możliwość rozprostowania skrzydeł i to nie na styk. Musi mieć przestrzeń do swobodnej zabawy a do tego potrzebne są różne akcesoria w klatce począwszy od huśtawki a kończąc na żerdziach i grubszych patykach do korowania. Papuga to żywa istota i musi mieć zajęcie (zwłaszcza jak jest samotna, bez partnera/rki tego samego gatunku) na czas zamykania bo w przeciwnym razie zaczną się problemy ze skubaniem sobie piór.

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » czw lis 25, 2010 20:14

Jeśli chodzi o dostępność amazonek to nie ma z tym problemu jest kilku hodowców którzy hodują te gatunki i mają odchowy.Niekiedy lepiej poczekać i dokonać zakupu bezpośrednio od hodowcy aniżeli od handlarza który niejednokrotnie nie wie z kąd ptak pochodzi niemówiąc już o jakichkolwiek badaniach.
Gdyby akurat nie było możliwości zakupu amazonki na naszym rynku możesz zakupu dokonać bezpośrednio u hodowców w Czechach.Jesteś jak widzę z Katowic więc np do Ostrawy masz ok 90 km a tam jest już kilku hodowców amazonek.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » czw lis 25, 2010 20:27

No ja czytałam sporo o amazonkach i poczytaj o burzach hormonalnych lepiej ..

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące danego gatunku"AMAZONKI"”