Problem z Amazonką
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Problem z Amazonką
Witam. Od miesiąca jest z nami Amazonka Białoczelna. Jest to młody ptak, w tym momencie ma ok 5 miesięcy. Od samego początku towarzyszy nam jednak pewien problem - Amazonka jest strasznie głośna i uniemożliwia to normalne funkcjonowanie. Pracuję zdalnie wiec większość czasu spędzam w domu. Ptak bardzo lubi przebywać w naszym towarzystwie, przylatuje na rękę a wieczorami daje się drapać i głaskać, natomiast jak tylko znikamy z pola widzenia zaczyna przeraźliwie krzyczeć. Jak wychodzimy z domu i "paput" zostaje sam, to siedzi cicho. Jak jest wyniesiony do innego pokoju i zamknięty, to również siedzi cicho. Problem występuje w momencie jak siedzi w salonie a ja przemieszczam się po mieszkaniu i wychodzę do innego pomieszczenia. Rozmawiałam z weterynarzem i zalecił wynoszenie klatki do innego pomieszczenia aż ptak się uspokoi... Wszędzie gdzie szukam informacji zaleca się również ignorowanie krzyków. Staram się stosować do wszystkich zaleceń, jednak nie przynoszą one żadnego skutku a wręcz mam wrażenie że jest jeszcze gorzej. Dodatkowo nie lubi "szumiących" dźwięków, więc gotowanie wody, odkurzanie, odkręcanie wody w kranie, pranie czy po prostu branie prysznica wiąże się z krzykiem... Jak ktoś przychodzi w odwiedziny, to również musimy wynieść klatkę do innego pokoju, bo ptak uniemożliwia normalne porozmawianie. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i wie jak go rozwiązać? Dodam że ptak nie zachowuje się jakby był przestraszony a jeżeli puszcza się wodę przy nim jak znajduje się na ręce, to nie jest to dla niego aż tak problematyczne. Bardzo proszę o pomoc bo brak mi pomysłu co dalej robić.
- Raffy
- Ptaki które hoduję: Mała australia
Papugi są stadne z natury, 5miesięczna amazonka na wolności przebywa jeszcze z rodzeństwem i rodzicami. Tu zostaje sama i dlatego wrzeszczy, widzi Was i chce się do Was dostać. To jeszcze papuzie dziecko i nie wie co się dzieje.
Nagradzaj ją jak siedzi cicho, z samotną papugą trzeba pracować i być z nią sporo czasu.
Albo pomyśl o drugiej
Nagradzaj ją jak siedzi cicho, z samotną papugą trzeba pracować i być z nią sporo czasu.
Albo pomyśl o drugiej
Trochę tego jest ;)