Ciasto papuga

-wszystkie przepisy fantastik-kulinaria uzytkowników naszego forum-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Pietruszkowa
Ptaki które hoduję: Modrolotki, rudosterki, nierozłączki

Ciasto papuga

Post autor: Pietruszkowa » śr sty 13, 2021 11:18

Cieszę się, że jest taka kategoria na forum jak przepisy, bo mogę się podzielić rewelacyjnym przepisem na babkę :)
znaleziony w internecie (źródło domowe wypieki) i przetestowany przeze mnie w weekend ;)
Składniki:
250g margaryny
180g cukru
5 jajek
250g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 galaretki (różne kolory) i 2 łyżki kakao lub 3 galaretki (różne kolory)

Jak przygotować
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miksując mikserem na najniższych obrotach dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto podzielić na 3 części. Do 2 części wmieszać delikatnie po jednej galaretce, do trzeciej dodać 2 łyżki kakao (lub w przypadku 3 galaretek, do każdej części dodać po galaretce).
Robiąc kleksy łyżką, wykładać na przemian różne kolory ciasta do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Dodatkowo można zrobić widelcem szlaczek. (Można użyć tortownicy o średnicy 26cm, keksówki o długości 30cm lub innej formy o podobnej pojemności).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, w zależności od formy, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
Dodatkowo ostudzone ciasto posmarowałam bardzo rzadkim lukrem i posypałam żółtym kokosem i zabarwionym na czerwono cukrem.

Zniknęło w 5 minut ;)

Klaudiona
Ptaki które hoduję: Papużki faliste, nierozłączki

Post autor: Klaudiona » pn sty 18, 2021 15:59

Przez chwilę myślałam, że to ma być przepis na ciasto dla papugi i zdębiałam :O

Pietruszkowa
Ptaki które hoduję: Modrolotki, rudosterki, nierozłączki

Post autor: Pietruszkowa » pn kwie 29, 2024 12:32

Super :) Dzięki za inspirację, zrobię takie na urodziny :)
https://light-home.pl/700-lampy-metalowe

wakor
Ptaki które hoduję: kanarek

Post autor: wakor » sob wrz 21, 2024 19:14

ostatnio koleżanka mi o tym przepisie mówiła i nie wierzyłam że rzeczywiście takie jest a tu proszę :D fajne i koniecznie muszę spróbować tego przepisu

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Przepisy kulinarne-”