Papuga dla nietypowego ptaka... oswojonego wróbla :)
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Papuga dla nietypowego ptaka... oswojonego wróbla :)
Witam, mam nietypowy problem. Posiadam odchowanego wróbla (znaleziony jako łyse piskle). Jest w 100% oswojony, choć niezamierzenie, bo plan był taki, żeby odchować i wypuścić, niestety nie boi się ludzi, psów, kotów itd. Po konsultacji z weterynarzem stwierdziłam, że musi już u mnie zostać, bo nie ma szans żeby uchował się na wolności. Chciałabym dokupić mu papugę, jedną lub więcej, żeby miał towarzystwo (o ile można połączyć go z jakimś gatunkiem). Pytanie tylko z jakim? Myślałam o nimfach lub kanarkach. Dodam, że wróbel to na 90% samiec (jeszcze do końca się nie wypierzył, ma ok. 3 miesiące). Jeśli chodzi o warunki, to ma klatkę otwartą ok. 16h dziennie i lata po pokoju, na noc jest zamykany. Klatka ma wymiary 55x31cm, wysokość 85cm. W razie potrzeby mogę kupić większą, bo chciałabym, żeby mieszkali w jednej. W domu są psy i króliki, byłoby fajnie, gdyby papuga nie miała ochoty ich atakować :)
Czy ktoś ma pomysł co do gatunku, ilości ptaków- czy jest to w ogóle możliwe do zrealizowania?
Czy ktoś ma pomysł co do gatunku, ilości ptaków- czy jest to w ogóle możliwe do zrealizowania?
Tylko czy nie będą się krzyżować? Chyba, że kupię 1-2 samce, ale wtedy mogą być wojny... Dlaczego nie papugi? :)
- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Najlepiej, gdyby był to drugi wróbel, jednak nie słyszałam jeszcze żeby ktoś je sprzedawał... W związku z tym skoro chcesz kupić towarzysza powinien być jak najbliżej z nim spokrewniony, a papudze jest do niego daleko. Kanarkowi do wróbla jest już bliżej, więc to jest lepszy wybór. Jeżeli dokupisz mu samca nie powinno być wojny, a jak samicę to się nie powinny skrzyżować. Może ktoś jeszcze powie jaki ptak mógłby być lepszy od kanarka, bo ja tego nie wiem
Rozumiem, chyba najlepiej będzie zakupić samca kanarka, w takim razie jednego czy dwa? Ta klatka wymiarowo jest ok?
-
- Ptaki które hoduję: Kanarek harceński Amadyna diamentowa Amadyna wspaniała Piona niebieskoglowa
Zdecydowanie żadna papuga. Tak jak pisała Al najprościej dla Ciebie może to być kanarek , obojętnie jakiej rasy , może być mieszaniec . Samczyk czy samica dla wróbla bez znaczenia.
Dziękuję za informacje :) W takim razie kupię kanarka samca, choć chyba wolałabym kupić ze 2 :)
Mam jeszcze pytanie o piasek na dnie- czy wróblowi on nie zaszkodzi i będzie go jadł?
Kanarek jest już 2 tyg, samiec, wybór bardzo trafiony. Nie ma konfliktów (przynajmniej na razie), zachowania mają bardzo podobne. Dziękuję za pomoc :)
- valerian99
- Ptaki które hoduję: Na razie żadne
- Kontakt:
Jak się dalej ta przyjaźń międzygatunkowa potoczyła?
per aspera ad astra
damskie półbuty ze skóry dla eleganckich kobiet
damskie półbuty ze skóry dla eleganckich kobiet