Rudosterka Fred

-każdy nowy temat to nowa galeria jednego utzestnika forum-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Bercicki
Ptaki które hoduję: Rudosterki

Re: Rudosterka Fred

Post autor: Bercicki » ndz lip 14, 2019 18:01

Rozalka hah, no jest cudny. Ale Frania to chyba jednak Franek... Gdyż kilka razy juz deptala teosia...

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » pn lip 15, 2019 08:36

Bercicki pisze:
ndz lip 14, 2019 18:01
Ale Frania to chyba jednak Franek... Gdyż kilka razy juz deptala teosia...
No to by było niedobrze, bo dwa samce w przyszłości mogą oznaczać kłopoty. Kiedyś bardzo doświadczony hodowca mi powiedział, że trzymać razem można, albo dwie samiczki, albo parkę nigdy dwa samce, bo często się to kończy śmiercią jednego z nich.
Radziła bym Ci zrobić badania DNA.

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » pn lip 15, 2019 13:50

Gratulacje !! a gdzie zdjęcia tej parki ?? i czemu tak mało zdjęć w ogóle :)

Bercicki

Post autor: Bercicki » pn lip 15, 2019 14:13

Figa, tak będę robić badania DNA za niedługo.
Agatka dzięki wielkie, mało zdjęc bo czasu nie mam hah
IMG_20190715_111151.jpg

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » pn lip 15, 2019 14:52

Figa, mnie zastanawia, ale ten hodowca ogólnie tak o papugach mówił? Bo mi w to nie chce się wierzyć, że dwóch samców nie można razem trzymać <co> Może to było o amazonkach? Wtedy bym szybciej w to uwierzyła bo tak to byłabym w stanie wskazać osoby które normalnie mają dwa samce papug

Awatar użytkownika
Figa

Post autor: Figa » pn lip 15, 2019 16:47

Rozalka:) pisze:
pn lip 15, 2019 14:52
Figa, mnie zastanawia, ale ten hodowca ogólnie tak o papugach mówił? Bo mi w to nie chce się wierzyć, że dwóch samców nie można razem trzymać <co> Może to było o amazonkach? Wtedy bym szybciej w to uwierzyła bo tak to byłabym w stanie wskazać osoby które normalnie mają dwa samce papug
Tak ja osobiście pytałam o Amazonkę, ale to się tyczyło wszystkich dużych papug, prędzej czy później dochodzi do bójek, pewnie, że zdarzają się wyjątki, ale ja bym nie ryzykowała.
Może wypowiedzą się w tej kwestii hodowcy ? Chętnie się dowiem czy to czego ja sie dowiedziałam to prawda.

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » pn lip 15, 2019 16:53

Figa pisze:
pn lip 15, 2019 16:47

Tak ja osobiście pytałam o Amazonkę, ale to się tyczyło wszystkich dużych papug, prędzej czy później dochodzi do bójek, pewnie, że zdarzają się wyjątki, ale ja bym nie ryzykowała.
Rudosterka nie jest dużą tylko średnią papugą

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » pn lip 15, 2019 17:38

No ja właśnie też miałam pytać - raczej pewnie chodzi o duże, bardziej agresywne gatunki. Rudosterki są mega potulne - jak patrzę na ludzi, którzy prędzej czy później decydują się na drugą, to jest mega miłość od pierwszej minuty - niezależnie od płci. Pewnie walki też się zdarzają, ale takie w formie zabawy :) Ja , jesli kiedyś zdecyduję się na drugą, to na samca również :)

Bercicki

Post autor: Bercicki » pn lip 15, 2019 19:56

Mój hodowca mówił że to nie ma znaczenia. U mnie płeć zresztą też nie potrzebuje parki bo nie chce ich rozmnażać. Agatka mam nadzieję że się zdecydujesz, bo to dla ciebie lepsza frajda i dla samych papug tak samo.

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » pn lis 11, 2019 22:46

Moja ciekawość nie wytrzyma - co się stało z Twoimi rudosterkami? Bo w temacie o aleksandretcie bym nie mogła o to spytać, to piszę tu

Bercicki

Post autor: Bercicki » wt lis 12, 2019 08:22

Rozalka:) ehhh aż szkoda mówić, ale w wrześniu o ok 5:00 usłyszałem trzepot skrzydeł, patrzę na klatkę a Teos leży na dnie klatki wygięty i lekko sztywny.... Wziełem go w koc i po dosłownie chwili odszedł. Potem o około 8 Frania coś dziwnie leżała w pokoju na łóżku, Wziełem ja do rąk i była bez sił, i nagle ja zgieło... opatulilem ja w koc i płakałem nad nią. Na koniec Frania przed śmiercią zaczęła się puszyc jak do głaskania, chwilę ja po glaskalem i zgieło ja i padła :(( nie wiem co się stało, nie zachowaly się inaczej, były żywe, jadły normalnie, kupy w normie... Tak nagle bez żadnych objawów... :( :( słyszałem że dużo papug zdechło w ten sam sposób...

Awatar użytkownika
Figa

Post autor: Figa » wt lis 12, 2019 10:00

Bercicki pisze:
wt lis 12, 2019 08:22
Rozalka:) ehhh aż szkoda mówić, ale w wrześniu o ok 5:00 usłyszałem trzepot skrzydeł, patrzę na klatkę a Teos leży na dnie klatki wygięty i lekko sztywny.... Wziełem go w koc i po dosłownie chwili odszedł. Potem o około 8 Frania coś dziwnie leżała w pokoju na łóżku, Wziełem ja do rąk i była bez sił, i nagle ja zgieło... opatulilem ja w koc i płakałem nad nią. Na koniec Frania przed śmiercią zaczęła się puszyc jak do głaskania, chwilę ja po glaskalem i zgieło ja i padła :(( nie wiem co się stało, nie zachowaly się inaczej, były żywe, jadły normalnie, kupy w normie... Tak nagle bez żadnych objawów... :( :( słyszałem że dużo papug zdechło w ten sam sposób...
I dopiero teraz nam o tym piszesz ? Cały temat miałeś o swoich rodosterkach i nic o takiej tragedii nie wspomniałeś ? Powiem Ci, że jest dziwne Twoje zachowanie i to co piszesz. Dlaczego nie zrobiłeś sekcji ? Rozumiem gdyby chorowały wcześniej, albo gdybyś miał jedną papugę, jak ja, to bym się nie zdziwiła, że sekcji nie robisz, ale taka sytuacja jaką tu widzę, to nie jest normalne.

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » wt lis 12, 2019 16:14

popieram Figę - szkoda, że dopiero teraz o tym mówisz i nic z tym nie zrobiłeś, tym bardziej, że chcesz mieć kolejną papugę. Biorąc pod uwagę, że odeszły dwie dosłownie tego samego dnia to coś musiało się poważnego stać. Teraz już niemal nie ma żadnych szans byś poznał przyczynę, a nie wiadomo czy akurat coś podobnego może się stać z kolejnym pupilem. Uczymy się na błędach, jeżeli przykładowo u kogoś papuga najadłaby się czegoś trującego to na następny raz ta osoba jest (albo powinna być, bo to różnie bywa) już bardziej ostrożna w tej kwestii

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » wt lis 12, 2019 17:15

Bercicki pisze:
wt lis 12, 2019 08:22
Zatrucie...

Bercicki

Post autor: Bercicki » wt lis 12, 2019 18:09

Dlatego nie chciałem się zbytnio tym dzielić... Już jed gadanie czemu nie zrobiłem tego, czemu tamtego i już jakieś teorie... Naprawdę nie wiem co się stało, wszytko było jak zawsze.... Temperatura taka sama, karma też, warzywa owoce dokładnie umyte, zachowanie w normie... Szczęśliwe, pełne energi- ADHD... Analizowalem to bardzo długo... A swoim papuga z woliery dawałem to samo i żadna nie zdechła :( i proszę czytajcie że zrozumieniem w ten dzień nie miałem jak jechać do weta, a sekcję zwłok robi się tego samego dnia... A jeśli chodzi o nową Papuge mam dużo czasu, Papuge będę najprawdopodobniej kupować w kwietniu, o ile wogole kupię... Klatkę, zerdzie, miski, zabawki będzie miała nowe...

Bercicki

Post autor: Bercicki » pn lis 25, 2024 20:38

.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Nasze prywatne galerie-”