Zenek i inne nasze papugi
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
Re: Zenek i inne nasze papugi
Natalia na FB pojawiła się nowa grupa Konury- papugi z charakterem. Zapraszam
Będziesz tam mogła wstawiać fotki Zenka i filmiki :)

- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Haha! Żeby było lepiej - to był świeżo położony papier, jeszcze dobrze piasku nie rozsypałam a ten przyszedł go skubać i to jeszcze nie swój

Dzięki za zaproszenie, zobaczę co to za grupa, ale od razu mówię, że na fb raczej zdjęć i filmików nie stawiam (ale nic nie wiadomo czy nie zrobię wyjątku)
To wyjaśnię lepiej, bo znam Zenka lepiej: on w ogóle nie był zainteresowany Rozalką. On tylko szukał czegoś innego, np takie bujanie góra-dół oznacza, że szykuje się do lotu, prawdopodobnie chciał na ścianie wylądować bo mam poprzylepiane różne zdjęcia papug (raz już to zrobił). Akurat na filmiku zrezygnował i nie wiem dokładnie co próbował potem robić, ale lilianki ogółem go nie ciekawią. Czasem zdarzy się wyjątek, np jak Fela usiadła na jego klatce to podszedł (bo to jego klatkaAgata82 pisze: ↑pt lut 15, 2019 16:29Rozalka...ja tu chcę komentować filmiki, a tu się nie da :( buuuuu....... Chciałam napisać po pierwsze, że Zenek wygląda na strasznie podekscytowanego lilianką.... a po drugie, że ma przepiękne piórka! jejku jak mu błyszczą piórka, idealne po prostu
ps. weszlam jeszcze raz i się da komentować, chyba jakiś błąd był :)

Co do błysku - to i ja zauważyłam jak oglądałam i się sama zastanawiałam jak to się stało, że na tym filmiku jego pióra tak błyszczą
ps u ciebie też coś takiego widziałam, że nie mogłam komentować niektórych filmików, nie patrzyłam czy nadal nie mogę. Tylko się wyświetlało, że opcja komentowania jest wyłączona. (edit: właśnie sprawdzilam, już sie da

Rozalka znam to hahaha... Tylko zawsze się kończy to tym że papuga tak mi przeszkadza, że daje ja na klatke a ta z nerwami przylatuje i gryzie mi książki.
Ja chciałam liliankom powiesić proso a Zenek najzwyczajniej poszedł podkraść mi z ręki zanim im jeszcze powiesiłam
a jak już im powiesiłam, to postanowił pozbierać ziarnka, co naśmiecił
a jak już im powiesiłam, to postanowił pozbierać ziarnka, co naśmiecił

Takie małe wiadomości z paru ostatnich dni:
Jakiś tydzień temu powiesiliśmy budki dla Jasia i Feli oraz Angeli i Romka. Fela widzę, że zaczyna tokować lecz budką jeszcze zero zainteresowania. Tylko tyle co dzisiaj przypadkiem se Jaś na niej posiedział (na zdjęciu)
Z Angelą jest odwrotnie - zero tokowania natomiast już wchodzi do budki. Romek towarzyszy na zewnątrz, siedzi na żerdzi koło budki. Dzisiaj tak mocno się pochylił w dól do budki, że aż spadł
Jak gdzieś będą jajka to dam znać
Fela i Jaś już wcześniej mieli młode dlatego zgaduję, że szybciej jajko będzie u nich (pod warunkiem, że w ogóle jakieś będą
)
Jakiś tydzień temu powiesiliśmy budki dla Jasia i Feli oraz Angeli i Romka. Fela widzę, że zaczyna tokować lecz budką jeszcze zero zainteresowania. Tylko tyle co dzisiaj przypadkiem se Jaś na niej posiedział (na zdjęciu)
Z Angelą jest odwrotnie - zero tokowania natomiast już wchodzi do budki. Romek towarzyszy na zewnątrz, siedzi na żerdzi koło budki. Dzisiaj tak mocno się pochylił w dól do budki, że aż spadł

Jak gdzieś będą jajka to dam znać

Zenek taką dzisiaj frajdę znalazł - przełażenie między poduszkami![youtube] https://www.youtube.com/watch?v=_pYmMZQlaNU [/youtube]Nie wiem czy widać, że jedną dziurą wchodził a drugą wychodził. Robiłam pauzy bo nie wiedziałam którą stroną wyjdzie i jak długo mu to zajmie (filmowanie przez pół minuty samych poduszek i czekanie aż wyjdzie byłoby nudne
)
A na zdjęciu wlazł na regał z książkami/segregatorami

A na zdjęciu wlazł na regał z książkami/segregatorami

Przeglądałam stare posty i zobaczyłam, że ktoś normalnie tutaj wstawił filmik
ciekawa jestem czy to działa [youtube]www.youtube.com/watch?v=ExE8AlKVNKg[/youtube]
Czemu to nie działa

Czemu to nie działa

Myślałam, że trochę inaczej wyjdzie ale zawsze dobre coś
Często jak pukam i jest bardziej "rozgadany" to sam też puka i mówi "puk puk! Kto to? Tak! Kto to!" Niestety z tego wyszło samo "kto to" może następnym razem się uda
W filmiku zrobiłam napisy, co dokładnie mówi, tylko trzeba je włączyć (i tak mówi na nim bardzo mało, większość bez nich da się zrozumieć)

Często jak pukam i jest bardziej "rozgadany" to sam też puka i mówi "puk puk! Kto to? Tak! Kto to!" Niestety z tego wyszło samo "kto to" może następnym razem się uda

- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
bo to są takie wredne stworzenia
my wczoraj chcieliśmy zrealizować plan z telefonem obok klatki, gasimy światło a tu..... cisza jak makiem zasiał - ani darcia, ani gadania.... coś tam parę razy powiedział i echoo....:D

Cóż... Ja już przed tym wczorajszym filmikiem miałam kilka prób nagrania jak gada. Na przykład zobaczyłam jak zaczął pukać w biurko, to i ja zapukałam co go trochę "podkręciło" lecz jak zaczęłam kręcić i powtórzyłam to uznał, że zajmie się już czym innym
Jak napisałaś o "wrednych stworzeniach" to przypomniała mi się również sytuacja z Jasiem - on nie gada ale samce liliankek pięknie śpiewają. Kilka razy była podjęta próba nagrania głosu - nigdy się nie udało
a z czasem co raz mniej śpiewał aż w końcu przestał i w tej chwili już nie zbyt pamiętam jak śpiewał mimo że cały czas jest z nami
Na za to wczoraj Ruffi zrobił Wam miłą niespodziankę

Jak napisałaś o "wrednych stworzeniach" to przypomniała mi się również sytuacja z Jasiem - on nie gada ale samce liliankek pięknie śpiewają. Kilka razy była podjęta próba nagrania głosu - nigdy się nie udało

Na za to wczoraj Ruffi zrobił Wam miłą niespodziankę

Chyba będę nadrabiała i nagrywała różne słowa co Zenek mówi
Tak jest za każdym razem kiedy ktoś wychodzi z domu (tym razem był to tata): Już za nim nauczył się mówić "pa pa" wydawał smutne dźwięki jak ktoś wychodził, więc uznałam, że nauczenie tego będzie bardzo proste i się udało
Od momentu jak się nauczył to na zmianę mówi "pa pa" i wydaje te swoje, smutne dźwięki