W końcu jest!!! Aleksandretta Wielka Nepalska Samiczka

-każdy nowy temat to nowa galeria jednego utzestnika forum-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Adrian1
Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
Kontakt:

Wypadałoby w końcu się pochwalić :P:P

Post autor: Adrian1 » śr lut 01, 2012 15:26

Zdjęcia mojego Lucjana, i nawet ja się na niektórych załapałem :P

Na jednym z nich jest mój braciszek który kiedyś się bał papug a teraz to cały czas mnie prosi "Aduś kup jakąś nową papużkę bo ja chce się z nia bawić.."

Zdjęcia są na garnku proszę link:
http://www.garnek.pl/aadrian

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pn kwie 30, 2012 18:48

W końcu udało mi się kupić samiczke stu procentową :D:D samiczka została Zakupiona z Hodowli Pana Sobczyka z Granowa koło poznania. Papużka w tej chwili poznaje się z samcem A ja wrzucam na garnek fotki i zapraszam do oglądania :)
Ostatnio zmieniony pn kwie 30, 2012 19:01 przez Adrian1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pt sie 03, 2012 10:48

Pstryknij parę ładnych fotek Twoim ptasiorkom,zawsze miło popatrzeć. Uchwyć też klatkę,może podpatrzę rozmieszczenie żerdzi i coś zmienię moim.

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pt sie 03, 2012 13:08

Na ta chwile moge powiedziec ze zdjecia ktore dodales to mnie po prostu rozbrajaja hehe swietne masz te aleksandretty na maksa mi sie podobaja hehe no i oczywiscie jestem baaardzo ciekawy czy polacza sie w parke i dadza jakies mlode ;p

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pt sie 03, 2012 13:17

Olek dzikus wolierowy wylatany na maxa, Buźka zaczyna raczej pierwsze w jej życiu loty,no i idzie jej całkiem dobrze,pomijając fakt,iż leci gdzie tylko jej się podoba-łazienka,pokoik syna,korytarz... Była strasznie otłuszczona,pióra miała jak po zrzuconym napalmie,ale teraz odmłodniała i za niedługo wystartuje w konkursie na miss mokrego podkoszulka ;-) jest kochana :->

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pt sie 03, 2012 14:16

O nie hehe... moja samiczka niestety ma podciete lotki w prawym skrzydle i nie lata... czekam az jej odrosna i tez bedzie odbywac swoje pierwsze loty w zyciu... Za to Lucjan to diabel wcielony hehe nie mozna jesc przy nim bo od razu tak sie drze "daaaaaj" ze az jesc odechciewa hehe

empty.
Ptaki które hoduję: Aleksandretta

Post autor: empty. » wt lut 05, 2013 10:48

pewnie to i stary post, ale że mam możliwość kupna wielkiej nepalskiej zapytam się czy nadal ją posiadasz?

czy one faktycznie są większe od aleksandretty wielkiej?
i jeśli można spytać za ile ją kupiłeś? ;-)

mirek40
Ptaki które hoduję: kanarki,papugi,kury ozdobne
Kontakt:

Post autor: mirek40 » wt lut 05, 2013 12:46

ja mam takie pytanie bo spotkałem sie ze jest aleksa wielka i większa, czy to jest to samo czy jest jakaś różnica?

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt lut 05, 2013 13:10

mirek40, nie ma nazwy aleksandretta wielka. Występuje jedynie nazwa aleksandretta większa
Psittacula eupatria. eupatria - Aleksandretta większa i jej podgatunki :
Psittacula e. nipalensis (Hodgson 1836) - Aleksandretta większa nepalska
Psittacula e. magnirostris (Ball 1872)
Psittacula e. avensis (Kloss 1917)
Psittacula e. siamensis (Kloss 1917)

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » śr lut 06, 2013 20:13

empty., Tak nadal ją posiadam, cały czas od momentu jej kupienia :)

Na ta chwilę nie mogę stwierdzić czy jest większa bo pomiędzy samcem a samiczką jest ponad rok różnicy ale porównując zdjęcia samca jak był w wieku samiczki to wydaje mi się że są takie same. Jedyne co ich różni "na oko" to to, że samiczka jest naprawde bardziej zielona, taka zywsza ta zielen jest.
Kupiełm ją z hodowli tak jak napisałem ze wszestkimi dokumentami itd za 700zł (po znajomości :P)

Mam znajomego ktory ma samiczkę nepalską do sprzedania akurat ją oswaja ;) w ogóle ma kilka fajnych papug ładnych i jest z Gdańska ;) ale więcej wiadomości na priv żeby nie pisać nie na temat :D

mirek40
Kontakt:

Post autor: mirek40 » czw lut 07, 2013 12:09

fajnie ze masz parke , bedzie gdzie kupić młode czego życze, pewno nie były karmione recznie to jak ich zachowanie do domowników nie boją sie ?

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » czw lut 07, 2013 13:12

mirek40, Mam obie ręcznie karmione kupione w rożnych hodowlach. Papugi są spokojne trochę głośne :P samiczka najbardziej samiec nie "skrzeczy" tylko gwizda sobie nauczone melodie i powtarza kilka słów ;) "łobuzie, kuku, Lucjan, daj, chodź " i uczę go "cześć" :) Świetne papugi i polecam jak najbardziej i do hodowli i do domku jako pupile.

Pomimo ręcznego karmienia papugi mimo wszystko przejawiaja wobec siebie wielką sympatię ;) Teraz jest ich pierwszy sezon lęgowy razem :P (oczywiście wiadomo że budki im nie dałem, bo są za młode ;) samiec bedzie miał w maju 2 lata a samiczka w marcu rok) Zauważyłem że samiec codziennie tańczy obok samiczki rozkładając skrzydła :P wykonuje różne fajne skołony i samica domaga się karmienia :P chodzi za nim i nie odpuści do puki samiec jej nie nakarmi ;) Także mimo ręcznego karmienia wydaje mi się że może z mojej parki coś będzie :P

A miał byc tylko samiec kiedyś :P A tu co? Parka hehe kto to widział że tak będzie ;)

Co do domowników a najbardziej do mojego najmlodszego braciszka to Zobacz sobie moją galerię na stronie www.garnek.pl/aadrian

mirek40
Kontakt:

Post autor: mirek40 » czw lut 07, 2013 20:29

fajnie, tylko samczyk jak sie zakocha, zeby nie zapomniał czego sie nauczył, a miałeś moze wcześniej obrożne? jak one sie zachowują bo to niby ten sam gatunek tylko mniejszy, tez samiec gwizda ? bo mam obrozna 10 mies , ale tylko skrzeczy i sie czasem niemilosiernie drze ale na szczęście żadko

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » czw lut 07, 2013 21:11

Miałem obrożne i to 10 par ktore regularnie miały młode ;) Na spokojnie jeżeli masz jedna papugę to spokojnie ;) ma dopiero 10 miesięcy ;) Jak będziecie do niej mówić gwizdać przy niej itd to napewno się nauczy czegoś. Moja są siadka ma obrożną i gada dziad jeden jak nie wiem co :) warunek był taki że papuga była ręcznie karmiona i stała w takim miejscu żeby caly czas słyszała jak ktoś rozmawia tak było w przypadku mojej sąsaiadki i jej aleksy ;)
tu masz linka ;)

http://www.youtube.com/watch?v=Bk8hrncUGF8

i kilka innych filmików w jej galerii ;)

Wielkie jednak mają bardziej wyraźny głos ;)

mirek40
Kontakt:

Post autor: mirek40 » pt lut 08, 2013 20:07

no niestety ale moja jest z woliery i jest strasznie dzika, 4 mies ja mam i reki do klatki nieda wlozyc by dac jej jesc , a o nauczeniu czegos to pewno musze zapomnieć, przymierzam sie do kupna aleksy większej takiej co niedawno opuściła budkę i zaczyna samodzielne życie , ale nie wiem czy taka da sie oswoic czy moze juz za późno, a na karmiona ręcznie od pisklaka to zarazie nie mam funduszy na taką.

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pt lut 08, 2013 21:42

Czas czas i jeszcze raz czas ;) wszystko na spokojnie. Trzeba sie starac i probowac ;)
Poczytaj o oswajaniu papug moze jakies inne czynniki wplywaja na to ze Twoja papuga sie boi..

wielkich niedlugo bedzie duzo bo sezon maja legowy i zaraz duzo bedzie papug do kupienia ;)

mirek40
Kontakt:

Post autor: mirek40 » sob lut 09, 2013 08:20

jakie masz prety w klatce? bo przegladalem to klatki maja prety o grubosci 2 lub 4mm czy np 2mm to nie slabe dla duzych aleks,?

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » sob lut 09, 2013 11:52

ja mam 4mm kupowalem swoja klatke z mysla o zako jednak nie wypalilo. Jak bedziesz dawal im caly czas swierze galazki do skubania to spokojnie ;) niszczeniem klatki sie nie beda zajmowac ;)

Adrian1
Kontakt:

Post autor: Adrian1 » pn kwie 22, 2013 10:10

Dzien dobry :P Wypadałoby coś tu napisać ale jak zaczać? :P o już wiem :)

Dawno dawno temu :P nie no żart ;)

Jakiś czas temu kiedy zaczynałem swoją przygodę z "garnkiem" Odnalazłem pewnego Pana który posiadał Pięknego samczka aleksandretty większej. W tym czasie ja uż miałem swojego Lucjana ;) Zdjęcia tego Pana podziwiałem i zawsze się zastanawiałem szkurde.. kiedy i mój będzie tak pięknie wybarwiony.. Czas leciał do przodu i u tego Pana znalazła się samiczka. sliczna, madra kochana ;) znowu dodał zdjęcia na garnek a ja oczywiście podziwiałem. Sytuacja w pracy (awans) zmusił mnie do tego żebym i ja musiał znaleśc samiczkę dla Lucka bo nie mogłem poświęcić mu już tyle czasu co mogłem wcześniej. Znalazłem samiczkę u Pana Leszka którego polecam :) zresztą pisałem już o nim ;)

Pewnie kilka osób domyśla się o kim piszę ale historii ciąg dalszy ;)

Pewnego dnia na forum widziałem że Pan od Aleks był u Pana leszka i chwalił jego amazonki;) postanowiłem wykorzystać sytuację i "zagadać" do niego;) Co się okazało? Że Pan ten to super gościu "noralny" zabawny z wielką pasją i zamiłowaniem do papug. Duo pisaliśmy na forum garnku i sms :P Razem jesteśmy zdania e marzenia trzeba spełniać ze wszystkich sił. Bo one odrywają nas od codzienności, problemów..

Czas leciał znajomość się nie urywała. Rozmawialiśmy o wszystkim ;) nie tylko o papugach ;) nie no dobra papugi to głowny temat :P a jak z niego zeszliśmy to i tak od razu wracaliśmy na właściwy tor ;)

Pewnego dnia Pan od aleks napisał mi wiadomość.. czytałem ją miliard razy nie wierzyłem.. złożył mi propozycję zostania nowym właścicielem dla jego większych.. nie wierzyłem.. myślałem kurde ptaki które codziennie oglądałem na garnku.. podziwiałem i "słodziłem" im w komentarzach miałyby być moje?

zawsze pisałem w wiadomościach do tego Pana "kurde kiedy moje aleksy bedą tak pieknie wybarwione jak Twoje." co mi odpisywał? "chłopie Twoje też takie będą ;) cierpliwości." no ok.. (wiem niecierpliwy jestem)
Jaka była moja decyzja na propozycje? pewnie że się zgodziłem. Bez zastanowienia. I tak to już jest wczoraj w nocy wróciłem z parką większych i ich wolierką.

Jadąc do Pana od aleks stresowałem się trochę :P myślę se kurde a jak po rozmowie mu się odwidzi i wrócę bez papug? Trudno co będzie to będzie. Dotarłem na miejsce. Wsedłem do mieszkania co widzę.. Papuzi pokój :P 3 wolierki wszystkie świetnie umeblowane 2 zajęte ;) jedna wolna ;) Ptaki w zajętych zadbane aż miło się patrzy wszędzie czysto ładnie zadbane byłem, ba estem cały czas pod wielkim wrażeniem ptaków i ich warunków. (a myślałem że tylko ja mam taką banie na punkcie papug :P:P )

Dobra czas powiedzieć o kogo chodzi. Aleksy mam od naszego kolegi z forum :) Daniela. Znanego wszystkim jako Sqrczybyk lub na garnku Pta5ior. Super gość ;) Śmiesny, z dużą wiedzą na temat papug i ich pielęgnacji, "normalny" gość ;)
Zresztą cała rodzinka fajna ;) Zonka siedziała i śmiała się z nas i pewnie sobie myślała Boże jakie Łby się spotkały :P hehehe A właśnie byłbym zapomniał ;) Żona Daniela robi najlepsze na świecie kotleciki z Piersi masakra jakie soczyste aż mi ślinka teraz cieknie jak sobie przypomną :P Jakbyście kiedyś mieli spotkać się z Danielem poproście jego żeby żonka zrobiła kotleciki :P Lepszych nigdy nie jadłem. Niebo w gębie :D To w sumie byłoby na tyle ;) Zaraz zabieram się do dodawania zdjęć na garnek z pierwszego spotkania i nie tylko ;)

teraz kilka słów do Ciebie Danielu. Wielkie dzięki za gościnę, i pomoc w dojechaniu ;) (jeszcze dzięki dla jednej babci która pokierowała mnie na dobrą drogę bo błądziłem :P) a największe podziękowanie za zaufanie, i wybranie mnie na nowego właściciela swoich papug. Wiem ile znaczy dla Ciebie to że już ich nie ma.. Ale zaufaj mi że będą miały u mnie jak u Ciebie albo i o ile się da jeszcze lepiej ;) A za jakiś czas marzenie się spełni Twoje i pustkę wypełni no :P bedziesz chciał to powiesz sam. Wielkie podziękowanie za kolacje dla żony, całuję rączki :D oraz pozdrowienia ze "starej" soli :P

zapraszam na garnek.

deasy
Miłośnik ptaków
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne, żako :D
Kontakt:

Post autor: deasy » pn kwie 22, 2013 10:18

Super gratuluję :mrgreen: czekam na zdjęcia ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Nasze prywatne galerie-”