Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Mogę się spytać co tu masz na myśli?
To jest prawdziwe (o ile nie bardziej niebieskie) ale czy to odpowiedni styl w tym miejscu?Jej czoło i policzki są turkuskowe, pomiędzy turkuskiem jest żółty.
Mi się wydaje, że to chyba tylko kwestia podgatunku, nie płci. Z ciekawości spojrzałam co jest napisane na stronie organizacji World Parrot Trust to tam twierdzą, że niby samica ma nieco mniej żółtego. Ale ta ilość żółtego i niebieskiego jest tak różna, że chyba lepiej się nie sugerować. Mam z amazonkami zero doświadczenia ale z tego co się orientuję to bez badań nie ma pewności.Samica różni się od samca brakiem żółtej barwy na skrzydłach
Dla porównania przed:Amazonka niebieskoczelna ma prawie cały wierzch ciała zielony z ciemniejszymi skrzydłami. Jej czoło i policzki są niebieskie, wokół oczu żółty, lecz ilość tych kolorów jest różna i jest cechą osobniczą. Dziób jest czarny, w środku bardziej brązowe. Tęczówki są brązowe. Zgięcie skrzydeł jest czerwone (podgatunek nominatywny) lub żółte (amazonki żółtoskrzydłe). Nogi są szare. Ogon ma barwę skrzydeł, ale ma czerwone plamy i jasnozielony pasek na końcu. Samiec i samica wyglądają podobnie, różnią się nieznacznie budową głowy, lecz nie daje to pewności w ich odróżnieniu.
Zmieniłam też sekcje: "Zachowanie" i "pożywienie", pozostałych prawie nie ruszyłam. Póki moja wersja nie jest przejrzana to łatwo można sobie porównać - jak się wchodzi (https://pl.wikipedia.org/w/index.php?ti ... a&stable=1) jest starsza wersja a na górze strony jest zakładka "oczekuje na przejrzenie" - to ta nowsza wersja. Według mnie to jeszcze wymaga edycji ale nie chciałam wszystkiego edytować. W tej chwili moim zdaniem najgorszej napisana jest sekcja "Podstawowe wymagania". Zastanawiałam się nad edycją ale w ogóle nie ruszyłam i pozostawiłam jak było.Samica różni się od samca brakiem żółtej barwy na skrzydłach. Amazonka niebieskoczelna ma prawie cały wierzch ciała zielony z ciemniejszymi skrzydłami. Jej czoło i policzki są turkuskowe, pomiędzy turkuskiem jest żółty. Dziób jest czarny, w środku bardziej brązowe. Tęczówki są brązowe. U samca w zgięciu skrzydeł jest żółta plama z czerwoną wewnątrz, u samicy brak żółtego. Nogi są szare. Ogon ma barwę skrzydeł, ale ma czerwone plamy i jasnozielony pasek na końcu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości