Moja twórczość

Dotyczące zwierząt... Reszta tematów to offtopic

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Moja twórczość

Post autor: Rozalka:) » pn maja 06, 2019 17:17

Zastanawiałam się czy pisać, czy nie, może nie wyjdę na dziwną osobę <hmmm> Jakiś czas temu "przyszalałam" i założyłam konto na Wikipedii <wysmiewacz> Mocno aktywną osobą nie zamierzam być, od dziecka mam coś takiego, że raz na jakiś czas muszę zrobić coś związanego z papugami (poza tym, że je mam ;-) ; np. w podstawówce często je rysowałam) Niedługo będę miała wakacje, to pewnie znowu będę miała to uczucie <wysmiewacz> więc właśnie głównie po to je założyłam, że jak będzie mi się chciało to będę próbowała tworzyć tam nowe strony o nich. W wolnym czasie już zaczęłam pierwszą tworzyć w brudnopisie na spróbowanie jak w ogóle to działa. Już jest niemal gotowe lecz jeszcze nie mogę przenieść do nowego hasła. Wątpię ale może będziecie mieć jakieś sugestie co do treści? (po opublikowaniu pewnie będzie jeszcze sprawdzony przez lepszą ode mnie osobę) Możecie się przyczepić dosłownie do wszystkiego: literówki, bardziej coś rozwinąć, połączyć akapity itp. itd.... w końcu pierwszy raz i się na nic nie pogniewam <mruga> Może akurat ktoś ma bergi i może się z czymś nie zgadza, ja mam z nimi zero doświadczenia, wszystko musiałam wyczytać. Napisałam wszystko bardzo krótko bo jak próbowałam coś bardziej rozwinąć to często głupiałam jak (w szczególności przy opisie <wysmiewacz> ) ale zawsze mogę się podjąć drugiej próby, bo trochę odpoczęłam od tego główkowania jak <mruga> Tutaj link: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedys ... /brudnopis

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » pn maja 06, 2019 19:21

uhuhu.... profeska :) Fajny pomysł, popieram !! Pisz, bo masz wiedzę, a ja często gęsto na wikipedii odnośnie papug zderzam się ze ścianą. Jak dla mnie napisane super :)

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » pn maja 06, 2019 19:48

Dzięki Agata, w sumie artykuł (jeśli mogę tak nazwać) to nie pokazuje mojej wiedzy bo wszystko jest na podstawie książek i Internetu ;) (chociaż pisząc się też uczę bo muszę "ubierać" w inne zdania) Już mam te uprawnienia do przeniesienia co we wcześniejszym poście nie miałam, to pewnie jutro przeniosę na "czysto"
Agata82 pisze:
pn maja 06, 2019 19:21
ja często gęsto na wikipedii odnośnie papug zderzam się ze ścianą.
Mogę się spytać co tu masz na myśli?

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » wt maja 07, 2019 06:53

no właśnie to, że wpisuję gatunek i "nic nie znaleziono" :)

Wiesz, spisane z książek czy nie, mówiłaś kiedyś, że czytasz też te anglojęzyczne... ja jestem antytalent obcojęzyczny - uczyłam się 9 lat niemieckiego i 9 lat angielskiego i nie umiem gadać w żadnym :)

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » wt maja 07, 2019 13:30

Ja nic nie mówiłam, że czytam książki anglojęzyczne - mam jedną o konurach co wtedy na grupie dałam ale nic więcej. Są dwie opcje: albo szukałaś gatunku którego tam jeszcze nie ma, albo użyłaś nazwy potocznej, której nie ma podanej w Wikipedii. Jakiego gatunku szukałaś?

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » śr maja 08, 2019 08:16

Rozelka gratuluję, bardzo dobra robota.

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » śr maja 08, 2019 19:20

Dziękuję. Wczoraj już przeniosłam do artykułów, dzisiaj z ciekawości zajrzałam i widzę, że już przeszło przejrzenie :-) Na to wygląda, że chyba spełnia warunek encyklopedyczności <mruga>

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » pn maja 20, 2019 19:52

Rozpoczęłam pisanie o drugim gatunku i trochę zacięłam się przy środowisku w jakim żyje... Wydaje mi się, że raczej nikt nie pomoże ale napiszę. Na stronie https://www.parrots.org/encyclopedia/red-fronted-conure jest taki tekst po angielsku:
Found from 350-2800m (1148-9184 ft) in moist and humid forest including cloud forest and secondary growth mainly in upper tropical and lower subtropical zones, with occasional forays into the subtemperate zone. In Peru this species has been reported from semi-arid cloud forest. May also be found in humid plantations, cornfields and cactus scrub.

Dla mnie wystarczy jak napiszę bardziej ogólnikowo, tylko nie wszystko ogarniam :-/ Używałam tłumacza google to "moist and humid forest" jest przetłumaczony jako "wilgotny i wilgotny las" :-/ (czyli zapewne jakieś synonimy) Jedynie dla "cloud forest" udało mi się znaleźć polski odpowiednik - las mglisty. Na razie pozostawiłam tak i nie jestem pewna czy to do końca prawda:
Zamieszkuje tereny od 350 do 2800 m n.p.m, przeważnie lasy mgliste.

Przez moment się już zastanawiałam czy całkowicie nie zrezygnować ze środowiska, chociaż patrzyłam, że na ogół w innych artykułach jest chociaż trochę napisane

Edit: Zerknęłam też na anglojęzyczną wikipedię to jeszcze oprócz tego jest tam coś takiego co na polski jest przetłumaczone jako las kserofityczny (inaczej suchy)

PeZet27
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna

Post autor: PeZet27 » pn maja 20, 2019 20:10

Most and humid forest możesz przetłumaczyć jako lasy o terenach podmokłych lub z dużą wilgotnością. Pamiętaj że nie wszystko można tłumaczyć dosłownie.

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » pn maja 20, 2019 20:22

Dzięki. Tak, wiem, że nie wszystko można przetłumaczyć dosłownie tylko to akurat są dla mnie nowe słowa <mruga> Może jakoś tak napiszę: Zamieszkuje tereny od 350 do 2800 m n.p.m, przeważnie lasy równikowe typu górskiego i suche

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » śr lip 17, 2019 18:57

Troszeczkę zmienię tematykę:
W pierwszym poście w którymś zdaniu wspomniałam, że w podstawówce rysowałam papugi - szczerze mówiąc specjalnie taki dobrałam tytuł tego tematu ("Moja twórczość"), że być może jak będzie mi się chciało to wyjmę rysunki i bym mogła tu ewentualnie coś dodać. Dzisiaj mi się zechciało, troszkę z nich się pośmiałam ale i załamałam... Stwierdziłam, że jednak wolę ich nie pokazywać lecz już jeden dla przykładu dam - czy to przypomina Wam rudosterkę zielonolicą? <wysmiewacz>
Załączniki
rudosterka.jpg

Awatar użytkownika
Agata82

Post autor: Agata82 » śr lip 17, 2019 22:18

no jak nie jak tak ?? Jesteś zbyt krytyczna w obec siebie :)

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » czw lip 18, 2019 10:48

Tu jeszcze widać podobiznę ale żeby nie podpis to nie wiem czy bym rozpoznała... śmiało można powiedzieć, że widziałam dużo gorsze rysunki

Awatar użytkownika
Agata82

Post autor: Agata82 » czw lip 18, 2019 11:49

To ja Ci coś pokażę :) Ostatnio ( a z 1,5 tygodnia temu) moje dzieciaki kolorowały kolorowanki. Nagle Jagoda zerwała się i poleciała na górę. Wraca i mówi, że była się przyjrzeć Ruffiemu.... po chwili pokazała mi to..... przerobiła jakiegoś ptaszka w kolorowance na rudosterkę żółtobrzuchą :) hihi... no ja jestem pod wrażeniem mojej 8 latki ;)
Załączniki
67234864_343040809955606_4949041981402644480_n.jpg

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » czw lip 18, 2019 12:22

O, jak ładnie !! Ja to zawsze miałam problemy z kolorowaniem - bardzo często szkic mi dobrze wychodził ale kolorowanie niszczyło :/ pomysłowo z tym przekolorowaniem ptaszka <okok>

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » pt wrz 13, 2019 17:28

Spojrzałam się na artykuł w Wikipedii o amazonce niebieskoczelnej. W pierwszej chwili zobaczyłam, że w niektórych miejscach nieco dziwnie sformułowane. W szczególności to zdanie:
Jej czoło i policzki są turkuskowe, pomiędzy turkuskiem jest żółty.
To jest prawdziwe (o ile nie bardziej niebieskie) ale czy to odpowiedni styl w tym miejscu?
Tym bardziej się przyglądałam, to zauważałam co raz więcej rzeczy które mi nie za bardzo się podobały. Dokładniej przeczytałam opis a tam na początku chyba najwyraźniej bzdura
Samica różni się od samca brakiem żółtej barwy na skrzydłach
Mi się wydaje, że to chyba tylko kwestia podgatunku, nie płci. Z ciekawości spojrzałam co jest napisane na stronie organizacji World Parrot Trust to tam twierdzą, że niby samica ma nieco mniej żółtego. Ale ta ilość żółtego i niebieskiego jest tak różna, że chyba lepiej się nie sugerować. Mam z amazonkami zero doświadczenia ale z tego co się orientuję to bez badań nie ma pewności.

Figa, może coś napiszesz na ten temat? Tutaj cały artykuł https://pl.wikipedia.org/wiki/Amazonka_niebieskoczelna Albo na przykład czy faktycznie słabo latają? Równie dobrze mogłabym napisać tam w dyskusji ale wolałam Wam pokazać co jest wypisane <haha> Potem pewnie poprawię najbardziej rażące błędy i dopiszę jakieś drobiazgi jak będę miała czas

Awatar użytkownika
Figa

Post autor: Figa » sob wrz 14, 2019 10:45

Rozelka, masz racje, styl pisowni wskazuje, że chyba to pisało dziecko, z tymi szczegółami też bym się nie zgodziła, bo to kwestia osobnicza, np. ja mam amazonkę samiczkę potwierdzoną badaniami, i moja koleżanka również ma samiczkę od tego samego hodowcy i one są zupełnie inne, jej niema wcale tego niebieskiego na głowie, za to ma w tym miejscu więcej żółtego, obie mają żółte plamy na skrzydłach, a tęczówki są zółto-bursztynowe, a nie brązowe. Są hodowcy tacy jak np. pan Henryk Biskup, którzy potrafią na podstawie budowy głowy ocenić, czy to samiec, czy samica.

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » sob wrz 14, 2019 19:48

Nawet na podstawie moich skromnych obserwacji w papugarniach zauważyłam, że to różne - raz przez moment się zastanawiałam czy na pewno to ten gatunek <haha> Nie wiem czemu mam odruch do patrzenia kto edytuje, kto tworzy strony - w tamtym momencie faktycznie było to dziecko (wpisany jest rok urodzenia) ale już minęło 9 lat (widocznie artykuł był niewiele edytowany) i teraz ta sama osoba widzę, że pisze artykuły głównie o ptakach często "na medal" (bo jest coś takiego). Może jutro poprawię, dzisiaj cały dzień miałam zajęty ;) Większość rzeczy pozostawię, jeszcze zobaczę ile ale na pewno poprawię tą płeć bo to najbardziej razi w oczy ;)

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » ndz wrz 15, 2019 19:11

Ze względu, że przy edytowaniu potrzebne są źródła patrzyłam w książkach jak opisane są różnice samca i samicy i w jednej z nich faktycznie jest napisane o tej żółtej plamie <surprised> Biorąc pod uwagę, że już jest nieco stara - może kiedyś był taki mit? <bezradny>

Podczas edytowania miałam momentami wrażenie jakbym ja sama wraz pisała nieco dziecięcym stylem <wysmiewacz> Opis po mojej edycji jest taki:
Amazonka niebieskoczelna ma prawie cały wierzch ciała zielony z ciemniejszymi skrzydłami. Jej czoło i policzki są niebieskie, wokół oczu żółty, lecz ilość tych kolorów jest różna i jest cechą osobniczą. Dziób jest czarny, w środku bardziej brązowe. Tęczówki są brązowe. Zgięcie skrzydeł jest czerwone (podgatunek nominatywny) lub żółte (amazonki żółtoskrzydłe). Nogi są szare. Ogon ma barwę skrzydeł, ale ma czerwone plamy i jasnozielony pasek na końcu. Samiec i samica wyglądają podobnie, różnią się nieznacznie budową głowy, lecz nie daje to pewności w ich odróżnieniu.
Dla porównania przed:
Samica różni się od samca brakiem żółtej barwy na skrzydłach. Amazonka niebieskoczelna ma prawie cały wierzch ciała zielony z ciemniejszymi skrzydłami. Jej czoło i policzki są turkuskowe, pomiędzy turkuskiem jest żółty. Dziób jest czarny, w środku bardziej brązowe. Tęczówki są brązowe. U samca w zgięciu skrzydeł jest żółta plama z czerwoną wewnątrz, u samicy brak żółtego. Nogi są szare. Ogon ma barwę skrzydeł, ale ma czerwone plamy i jasnozielony pasek na końcu.
Zmieniłam też sekcje: "Zachowanie" i "pożywienie", pozostałych prawie nie ruszyłam. Póki moja wersja nie jest przejrzana to łatwo można sobie porównać - jak się wchodzi (https://pl.wikipedia.org/w/index.php?ti ... a&stable=1) jest starsza wersja a na górze strony jest zakładka "oczekuje na przejrzenie" - to ta nowsza wersja. Według mnie to jeszcze wymaga edycji ale nie chciałam wszystkiego edytować. W tej chwili moim zdaniem najgorszej napisana jest sekcja "Podstawowe wymagania". Zastanawiałam się nad edycją ale w ogóle nie ruszyłam i pozostawiłam jak było.

Ps. Ominęłam w opisie tą niższą czewoną plamę na skrzydle bo nie wiedziałam jak napisać <bezradny>

Awatar użytkownika
Figa

Post autor: Figa » pn wrz 16, 2019 08:57

No i teraz jest lepiej <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Różne INNE tematy-”