Problem z rejestracją w powiatowym inspektoracie weterynarii

Prawo a ptaki egzotyczne.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt gru 15, 2009 20:32

Michallip pisze:gotowe zaświadczenie wydrukowane wcześniej, podpisane i opieczetowane

U mnie ze strony salamandry ściąga gotowca i wypełnia.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » wt gru 15, 2009 20:48

U mnie jest to druk z PIW. Jutro wkleję skan dzisiaj cos mi szfankuje komputer.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt gru 15, 2009 21:56

Michallip pisze:
Zapytałem też czy musze rejestrować hodwlę w PIW a ona na to, że jesli to nie jest świnia lub krowa oznakowana oznaczeniami unijnymi to nawet nie wie pod jaki paragraf ma to podciągnąć. .

U mnie własnie podobnie twierdzą, z tym, że mi pokazywali 2 wykluczające się pisma z "centrali", więc nie dokonali rejestracji hodowli, ale na wszelki wypadek, dali mi "papier", że chciałem zarejestrować swoją hodowlę. Kto wie, czy w czeluści rządowych szuflad, nie ma gdzieś jednak jakiegoś rozporządzenia nakazującego rejestrować hodowlę :?: :lol:

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » śr gru 16, 2009 13:26

Uważam że powinno być. Wtedy przynajmniej nie byłoby tylu problemów z zaświadczeniami...
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » śr gru 16, 2009 13:43

U mnie jest podobnie jak u Michała (Michallip, ) z tym że nie piszę maila nic nie wysyłam żadnych zdjęć tylko dzwonie do PLW i mówie ile jaj jest u danego gatunku a on już u siebie ma ksero wszystkich ptaków które mam u siebie(dok.rejestracyjne) a jeśli nie ma bo akurat coś nabyłem to jak przyjeżdża to aktualizuje papiery z mojej hodowli.Jak przyjeżdża to ma już wypisane wszystko podbite,sprawdza jeśli jest to możliwe(wgląd do budki) i to wszystko.Nastepna jego wizyta jest jak ptaki są już na patyku(jest na tyle wyrozumiały że wie czym grozi zaglądanie do budki w czasie odchowu piskląt).Wtedy płacę w UM 17 zł za wydanie zaświadczenia o urodzeniu w niewoli on wystawia owo zaświadczenie i to wszystko z jego strony dodam iż owo zaświadczenie ważne jest 2 tygodnie od daty wystawienia czyli tyle ile wynosi okres na zarejestrowanie w Wydziale Ochrony Środowiska UM.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr gru 16, 2009 17:57

coco39 pisze:Wtedy płacę w UM 17 zł za wydanie zaświadczenia o urodzeniu

I ja tez tyle płacę. Dwa razy do roku przyjeżdża tak tylko na kontrolę, albo jak jest sprawdzić młode. Pisze wtedy protokół ile i jakie mam ptaki, czym karmieone itp

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » śr gru 23, 2009 21:10

Powiatowy lekarz weterynarii w Siedlcach w związku z Pana wnioskiem o objęcie nadzorem i wydanie numeru identyfikacyji weterynaryjnej, uprzejmie informuje że sprawy sprawy nadzoru oraz nadawania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego regulowane są przez przepisy ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz.U. z 2008r. Nr 213, poz 1342) oraz wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 października 2008r. w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (Dz.U. Nr 193, poz. 1193).
W art. 1 pkt 1 wskazanej wyżej ustawy wymienione są rodzaje działalności określane jako działalnością nadzorowaną. Z żadnego przepisu wskazanej wyżej ustawy nie wynika by amatorska hodowla ptaków ozdobnych była działalnością nadzorowaną.
Najbardziej zbliżoną wydaje się być działalność polegająca na utrzymywaniu lub hodowli zwierząt na potrzeby pokazów zwierząt, edukacji, ochrony i zachowania gatunków zwierząt, prowadzenia podstawowych lub stosownych badań naukowych lub hodowli zwierząt używanych do prowadzenia takich badań (art. 1 pkt 1 lit. 1). Zgodnie jenak z przepisem art. 5 ust. 1 pkt 1 cyt. ustawy podjęcie takiej działalności jest dozwolone po stwierdzeniu przez powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na przewidywane miejsce prowadzenia, w drodze decyzji, spełnienia wymagań weterynaryjnych określonych dla prowadzenia danego rodzaju działalności. Według art. 77 pkt 1 cyt. ustawy prowadzenie takiej działalności bez stwierdzenia spełnienia wymagań weterynaryjnych, zagrożone jest karą grzywny, karą ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Tej samej karze podlega osoba która prowadzi taką działalność bez zawiadomienia w wymaganym terminie o zamiarze jej rozpoczęcia.
Wskazując na powyższe proszę, by w terminie nie dłuższym niż 7 dni od doręczenia niniejszego pisma ostatecznie określił Pan prowadzoną działalność lub działalność którą zamierza Pan prowadzić z uwzględnieniem treści przepisu art. 1 pkt 1 lit. 1 ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
Dodatkowo uprzejmie informuję, że z żadnego ze wskazanych w Pana piśmie aktów prawnych a w tym także ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz.U. z 2003r. Nr1-6, poz. 1002, z późn. zm.) nie wynika obowiązek objęcia nadzorem i wydanie numeru identyfikacji weterynaryjnej.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » śr gru 23, 2009 21:54

Tak właśnie myślałem, że Ci odpisze. Natomiast Tobie chodzi o potwierdzenie wyklucia w niewoli, więc musisz wystosowac kolejne pismo, chyba, że już Ci na pismie odmówili.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw gru 24, 2009 04:52

Poczytajcie jeszcze raz to co napisałem wyżej Nie Gru 13, 2009 13:55

.....W odpowiedzi na ....... w sprawie wystawienia zaświadczenia o wykluciu się młodych papug..... informujemy że zaświadczenie tego rodzaju wydawane są w celu....Taka działalność, zgodnie z art. 1 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 11 marca 2004r o ochronie zdrowia zwierząt... (Dz. U. z 2004r Nr 69, poz 625) jest nadzorowana przez Inspekcję wetrynaryjną i dla tego typy działalności ustanowione są wymagania wet.
W związku z powyższym nie jest mozliwe wystawianie jakichkolwiek zaświadczeń dla podmiotów nie znajdujących się pod nadzorem Inspecji Weterynaryjnej ....

Czyli jeden PLW może a inny nie?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » czw gru 24, 2009 09:14

wojtek pisze:
Czyli jeden PLW może a inny nie?

Tym własnie charakteryzuje się "polskie prawo" :roll: Nie tylko w tym aspekcie. Ja pamiętam, choć już nie "w jakiej sprawie", że 2-3 lata temu Wójt Gminy Tarnów i Burmistrz Tarnowa [to sa 2 rózne osoby i różne jednostki terytorialne] wystąpili do prawnika [tego samego] o opinię prawną na ten sam temat. Opinie były całkowicie przeciwstawne :lol: Mimo, że pytanie było identyczne a opinię pisał ten sam człowiek, na podstawie tego samego prawa :-D

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » czw gru 24, 2009 10:31

http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3574 ... i_nie.html

akurat natknąłem się na przypadek doskonale ilustrujący "polskie prawo" :!:

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » czw gru 24, 2009 11:14

Jak można wydać dwie różne opinie przez jednego prawnika...dobre:-) a przypadek dziewczyny faktycznie ciężki - znam bardzo podobny z mojego otoczenia.

A jak mam się ustosunkować do tego:

Wskazując na powyższe proszę, by w terminie nie dłuższym niż 7 dni od doręczenia niniejszego pisma ostatecznie określił Pan prowadzoną działalność lub działalność którą zamierza Pan prowadzić z uwzględnieniem treści przepisu art. 1 pkt 1 lit. 1 ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw gru 24, 2009 13:01

,,amatorska hodowla ptaków ozdobnych"
O objęcie nadzorem takiej hodowli pisałeś do PLW ?

......W art. 1 pkt 1 wskazanej wyżej ustawy wymienione są rodzaje działalności określane jako działalnością nadzorowaną. Z żadnego przepisu wskazanej wyżej ustawy nie wynika by amatorska hodowla ptaków ozdobnych była działalnością nadzorowaną. ....

To po co się pytają.
Napisz , że w innych województwach właśnie z tego paragrafu są takie hodowle objęte nadzorem. Nie pisz tylko w jakich. I pisz jak mój wet radził do wojewódzkiego weta

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » sob sty 02, 2010 14:15

Wraz nie bardzo wiem co im odpisać:-(
Jurku jak możesz to prosiłbym o jakiś pomysł, codzi mi o określenie tej działalności (tzn czy muszę im określać czy poprostu nie odpowiadać?)

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » sob sty 02, 2010 16:55

Idż osobiście do PLW, ale do PLW a nie do pracowników :!: i wyjasnij mu, że Ustawa o ochronie przyrody wymaga aby PLW poswiadczał urodzenie w hodowli zwierząt które przyszły na świat u osób fizycznych. Jest to jego obowiązek ustawowy. Wcale nie musisz mieć hodowli objętej oficjalnie jego nadzorem, bo zarobkowo nie wprowadzasz ptaków na rynek.
Załatw to "po dobroci", a gdy się nie da, to dopiero pisz dalej. Ale daj sobie spokuj z "nadzorem", bo Ci to do niczego niepotrzebne, a do tego każde Twoje odwołanie, będzie oddalane - zresztą zgodnie z przepisami prawa. Tylko wyrobisz sobie u nich opinię "pieniacza" :lol:

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » ndz sty 03, 2010 17:25

Próbowałem tego sposobu wcześniej. Za każdym razem PLW nie było... próbowałem się umawiać i to również mi nie wyszło. Zobaczę jeszcze raz, mam nadzieję że się uda... Dzięki za rady, napewno napiszę jak to dalej się potoczyło.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pn maja 24, 2010 20:07

Ostatnio wylęgła mi się aleksa większa (myślałem że są 3 ale jest tylko jedna) i razem z Sebastianem poszliśmy po zaświadczenia o urodzeniu w niewoli (on dla swoich nierozłączek). Tylko tym razem popełniłem błąd w przepisywaniu "na czysto" i nie dopisałem jakiego rodzaju zaświadczenie, ale zorientowali się o co chodzi i przysłali mi taką odpowiedź:
Załączniki
powiatowy.jpg
Ostatnio zmieniony pn maja 24, 2010 20:37 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pn maja 24, 2010 20:09

A wcześniej odmówili mi rejestracji hodowli :-) jaja!!

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn maja 24, 2010 20:23

W sumie masz dokument urzędowy w który pośrednio poświadcza fakt posiadania przez ciebie 3 szt. aleksandrett. Udziesz z tym papierem do Starostwa i zgłaszasz ptaki do rejestracji i jesteś w zgodzie z prawem. Tylko weź poświadczenie że zgłosiłęś ptaki do rejestru :!:
No i zgodnie z "pouczeniem" piszesz do "województawa" :lol:

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pn maja 24, 2010 20:34

Ciekawe czy teraz w urzędzie według tego będą chcieli zgłosić... A tym powyższym pismem zaprzeczyli sami sobie, bo wcześniej pisałem do nich w sprawie rejestracji hodowli, odpowiedź poniżej
Załączniki
powiatowy1.JPG

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ustawy Prawne-”