Hodowla ptaków egzotycznych
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Hodowla ptaków egzotycznych
Witam, nazywam się Tomek. Jako dziecko byłem posiadaczem licznej grupki papużek, które hodowałem wraz z rodzicami. Po jakimś czasie musieliśmy się ich pozbyć i oddaliśmy wszystkie pewnemu hodowcy. Teraz, będąc dorosłym człowiekiem, sentyment do papug wciąż siedzi w mym sercu i od dłuższego czasu planuję zająć się ponowną hodowlą papug, teraz już na poważnie, profesjonalnie :).
Przygotowałem już nawet pomieszczenie, które jesienią mam zamiar ocieplić, wytynkować, podzielić na woliery itd.
Od dłuższego czasu szukam w internecie dokładnego opisu w jaki sposób mogę założyć całkowicie legalną w świetle prawa hodowlę. Niestety różne źródła różnie podają, więc postanowiłem poszukać pomocy właśnie na tym forum ( wydało mi się najbardziej kompetentne ).
Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli mógłby ktoś mi KROK po KROKU, bez zmieszania z błotem, że mogłem googlować,było to wałkowane itd itp.. , wytłumaczyć co muszę zrobić żeby ów hodowlę założyć, a w przyszłości mógł ptaszki sprzedawać.
Dajmy na to wszystko mam gotowe, woliery czekają na przyjęcie papug i przychodzi ten dzień w którym muszę je kupić. Więc.. Jak i gdzie mam je kupić żeby były legalne, czy każdego poszczególnego ptaka muszę rejestrować i opłacać, co zrobić w przypadku rozmnożenia papug, lub nie daj Boże śmierci któregoś ze zwierząt i docelowo jak legalnie sprzedać nowego członka stada :). Liczę na kompetentną odpowiedź, jak widać jestem zielony z dobrymi intencjami . Pozdrawiam i czekam
Przygotowałem już nawet pomieszczenie, które jesienią mam zamiar ocieplić, wytynkować, podzielić na woliery itd.
Od dłuższego czasu szukam w internecie dokładnego opisu w jaki sposób mogę założyć całkowicie legalną w świetle prawa hodowlę. Niestety różne źródła różnie podają, więc postanowiłem poszukać pomocy właśnie na tym forum ( wydało mi się najbardziej kompetentne ).
Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli mógłby ktoś mi KROK po KROKU, bez zmieszania z błotem, że mogłem googlować,było to wałkowane itd itp.. , wytłumaczyć co muszę zrobić żeby ów hodowlę założyć, a w przyszłości mógł ptaszki sprzedawać.
Dajmy na to wszystko mam gotowe, woliery czekają na przyjęcie papug i przychodzi ten dzień w którym muszę je kupić. Więc.. Jak i gdzie mam je kupić żeby były legalne, czy każdego poszczególnego ptaka muszę rejestrować i opłacać, co zrobić w przypadku rozmnożenia papug, lub nie daj Boże śmierci któregoś ze zwierząt i docelowo jak legalnie sprzedać nowego członka stada :). Liczę na kompetentną odpowiedź, jak widać jestem zielony z dobrymi intencjami . Pozdrawiam i czekam
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
tw92 pisze:Więc.. Jak i gdzie mam je kupić żeby były legalne, czy każdego poszczególnego ptaka muszę rejestrować i opłacać, co zrobić w przypadku rozmnożenia papug, lub nie daj Boże śmierci któregoś ze zwierząt i docelowo jak legalnie sprzedać nowego członka stada :). Liczę na kompetentną odpowiedź
W pPolsce jest tak że co urząd to inne wytyczne dotyczące przepisów rejestracyjnych dlatego na samym początku musiałbyś pójść do urzędu w twoim miejscu zamieszkania i dowiedzieć się co oni(urzad) wymagają od ciebie a nastepnie...ptaki możesz kupić gdzie tylko ci się podoba giełda,hodowca itp ale najlepiej u hodowcy dlaczego

Jeśli chodzi ci o odchowy i ich rejestrację to baaaaaardzo dokładnie opisane na forum (sorki ale dużo pisania a jak poszukasz napewno znajdziesz bo to nie jest skomplikowane to dowiesz sie wszystkiego krok po kroku

Czy odpowiedź kompetentna

Tak, dziękuję. Zdążyłem się już jedna dokopać do pewnych informacji. Nie rozumiem natomiast jak w chwili obecnej jest z tymi załącznikami I, II oraz III. Nie mogę nigdzie znaleźć po polsku żadnej listy gatunków. Jeśli dobrze zrozumiałem na dzień dzisiejszy jedynymi papugami którę mogę kupić gdzie chcę, hodować jak i gdzie chcę oraz sprzedawać jak i gdzie chcę bez żadnych dokumentów,wychodzenia z domu itd są faliste, nimfy, oraz jeden podgatunek nierozłączek?
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Co rozumiesz pod postacią legalna ? ma to być działalność gospodarcza której będziesz się utrzymywać, płacić podatki i ZUS ?,
Tak tylko te możesz miec bez dokumentów i nie jeden podgatunek tylko gatunek - nierozłączka czerwonoczelna oraz bez dokumentów aleksandrety obrożne
Tak tylko te możesz miec bez dokumentów i nie jeden podgatunek tylko gatunek - nierozłączka czerwonoczelna oraz bez dokumentów aleksandrety obrożne
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
na temat rejestracji hodowli
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... ead#unread
w tym temacie w linkach masz wykaz ptaków
w tym temacie w linkach masz wykaz ptaków
Właśnie dlatego założyłem ten temat, żeby dowiedzieć się czy mogę hodować i sprzedawać papugi, bez działalności zusu i podatków, czy też nie. Bo wątpię, że każdy z Was ( hodowców ), takie dzłalności ma zgłoszone i płaci to 1000 zł + podatki miesięcznie..
Mam nadzieję, że wystarczy jedynie ta rejestracja , obrączki i sprawy związane z powiatowym lekarzem wet., po czym można ptaszki sprzedawać bez łamania przpeisów.
Mam nadzieję, że wystarczy jedynie ta rejestracja , obrączki i sprawy związane z powiatowym lekarzem wet., po czym można ptaszki sprzedawać bez łamania przpeisów.
- Al
- Kontakt:
Nie ma w POlsce czegoś takiego jak hodowla ptaków egzotycznych jako działalność gospodarcza, jak masz to musisz "podpiąć się" pod coś innego nap. handel,
Mam ok. 50 papug i z 50 egzotyki jak chcesz zarabiać to nie licz ze zarobisz na falistych czy nimfach , to dosyć drogie hobby, jak policzysz amortyzację wolier, pokarm, oswietlenie to przy pospolitych ptakach zysk niewielki,
wystarczy ze masz ptaki które tego wymagają zarejestrowane w Starostwie, obrączki na ptaki z załącznika B nie są wymagane tylko na A i X a pow. wet. w większości wypadków nie robi trudności i przyjeżdża gdy się go o to prosi
Mam ok. 50 papug i z 50 egzotyki jak chcesz zarabiać to nie licz ze zarobisz na falistych czy nimfach , to dosyć drogie hobby, jak policzysz amortyzację wolier, pokarm, oswietlenie to przy pospolitych ptakach zysk niewielki,
wystarczy ze masz ptaki które tego wymagają zarejestrowane w Starostwie, obrączki na ptaki z załącznika B nie są wymagane tylko na A i X a pow. wet. w większości wypadków nie robi trudności i przyjeżdża gdy się go o to prosi
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
tw92 pisze:Dajmy na to wszystko mam gotowe, woliery czekają na przyjęcie papug i przychodzi ten dzień w którym muszę je kupić. Więc.. Jak i gdzie mam je kupić żeby były legalne, czy każdego poszczególnego ptaka muszę rejestrować i opłacać, co zrobić w przypadku rozmnożenia papug, lub nie daj Boże śmierci któregoś ze zwierząt i docelowo jak legalnie sprzedać nowego członka stada :). Liczę na kompetentną odpowiedź, jak widać jestem zielony z dobrymi intencjami . Pozdrawiam i czekam
Jak napisał Arek, ptaki najlepiej kupić u hodowcy. Rejestracji nie wymagają Aleksandretty Obrożne, Nimfy, Papużki Faliste i Nierozłączki Czerwonoczelne.
Od daty zakupu masz 14 dni na zgłoszenie ptaków do urzędu (U mnie jest to Wydział Rolnictwa i Ochrony Środowiska w Starostwie Powiatowym) z: świadectwem urodzenia w niewoli i papierami rejestracyjnymi(ewentualnie umową kupna-sprzedaży, ale u mnie wystarczy, że na poprzednich dokumentach sprzedawca napisze z datą:
"Przekazano do dalszej hodowli szt -2-
imię nazwisko kupującego zam.
miejscowość
kod pocztowy poczta" i to podpisze.
Na wniosku możesz zgłosić kilka papug (w obrębie jednego gatunku-tak jest u mnie, nie wiem jak u innych, być może można zgłosić kilka różnych gatunków na jednym wniosku w zależności od urzędu).
Po złożeniu wniosku musisz uiścić opłatę skarbową(w Kasie w urzędzie albo w banku na odpowiedni rachunek)-opłata skarbowa za wniosek wynosi 26 zł. Dowód ten zanosisz do urzędu tam gdzie wniosek złożyłeś, ewentualnie możesz opłacić przed złożeniem wniosku i od razu go umieścić-wszystko powie Ci urzędujący urzędnik/urzędniczka.
W przypadku rozmnożenia papug zawiadamiasz Powiatowego Lekarza Weterynarii i umawiasz się z nim na kontrolę, on wystawia zaświadczenie, że pisklęta wykluły się u Ciebie. Odbierasz je i zgłaszasz do urzędu tak samo jak nowo zakupione.
W przypadku śmierci idziesz do urzędu składasz wniosek o wypisanie z rejestru (jest bezpłatny o ile dobrze pamiętam).
Sprzedając ptaki przekazujesz odpowiednie dokumenty - Zaświadczenie o wykluciu w niewoli, dokumenty rejestracyjne i ewentualnie umowę kupna-sprzedaży.
Nie wiem jak to się ma jeśli chodzi o rozliczenie z Urzędem Skarbowym-tutaj już sam musisz zapytać.

W załączniku plik z przykładowym wnioskiem (ja właśnie na ten wniosek rejestruje ptaki u Siebie w urzędzie)
- Załączniki
-
- os_wniosek_1.doc
- Wniosek
- (37 KiB) Pobrany 685 razy
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- Al
- Kontakt:
Za wystawienie swiadectwa o wylęgu płacimy 16 zł od gatunku, bez względu na ilość ptaków, jak je potem sprzedajesz to robisz kopię świadectwa - na nim wpisujesz ile szt z ogólnej liczby sprzedałeś
U mnie w Starostwie płaci sie od załącznika a na nim może być kilka gatunków ptaków bez limitu szt.
Przy pierwszej wizycie pow. weta u mnie płaci się dodatkowo 27 zł, za kontrolę sanitarną , dostajesz wtedy stosowny dokument o przeprowadzone kontroli, w zasadzie co roku taki dokument jest wystawiany ale płaci się tylko za pierwszym razem
U mnie w Starostwie płaci sie od załącznika a na nim może być kilka gatunków ptaków bez limitu szt.
Przy pierwszej wizycie pow. weta u mnie płaci się dodatkowo 27 zł, za kontrolę sanitarną , dostajesz wtedy stosowny dokument o przeprowadzone kontroli, w zasadzie co roku taki dokument jest wystawiany ale płaci się tylko za pierwszym razem
Dobra, już wszystko wiem, dziękuje za obszerne wyjaśnienie, na prawdę wiele mi pomogliście
. Ostatnie pytanka =). Z tego co dobrze zrozumiałem, nie trzeba działalności, więc zapewne wystarczy tylko wspomnieć o tym w PIC'ie całorocznym, jako podatek od wzbogacenia, tak? Czy w ogóle nie trzeba rozliczać się w tej kwestii ze skarbówką; jak to wygląda z handlem papugami?
No i te linki które podaliście mi z papugami z danych załączników nie działają, chyba się przedawniły i teraz przekierowują na inną stronkę (terrarystyka.pl), a chciałbym zobaczyć tą listę. Z góry dziękuję

No i te linki które podaliście mi z papugami z danych załączników nie działają, chyba się przedawniły i teraz przekierowują na inną stronkę (terrarystyka.pl), a chciałbym zobaczyć tą listę. Z góry dziękuję
- Al
- Kontakt:
Jakie wzbogacenie ? co Ty masz zamiar hodować ? jak wygląda handel - jedziesz na gieldę albo dajesz ogłoszenie
Chodzi mi tylko o to, czy jeśli sprzedam komuś jakąś papugę, czy to przez internet, giełdę, gdziekolwiek, to czy muszę się z tego rozliczać.?
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
to zależy ile zarobisz :)
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Podatkowi, o ile dobrze się orientuję, podlega sprzedaz "przedmiotu" za 1 tys. zł. Tu sa dokładnie te same zasady co przy kupnie/sprzedarzy samochodu.
Racja, tylko teraz pytanie jak to liczyć. Bo w takim razie sprzedam papugę za 1,200 zł to wtedy muszę tej podatek odliczyć. A co jeśli sprzedam w danym miesiącu 12 papug po 100 zł od sztuki? Wtedy też w jakimś okresie przekroczę 1000 zł, jednak jednorazowo będzie to 100 zł.
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
JC, niestety mylisz sie.Sprzedaż ptaków to jest kanarków,papug czy innej egzotyki jest do tego roku(trwają prace czy mają się rozpocząć nad nowymi przepisami w tym względzie na rok 2014) jest jak na razie "podpięta" pod działalność rolniczą a ta jest zwolniona z opodatkowania.
Więcej w tym temacie wraz z przykładami oraz stanowiskiem US:
http://www.pfo.info.pl/images/pdf/publi ... org_02.pdf
Więcej w tym temacie wraz z przykładami oraz stanowiskiem US:
http://www.pfo.info.pl/images/pdf/publi ... org_02.pdf
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
coco39, przeczytałem to wyjasnienie ze strony PFO i ono nic nie wyjasnia do końca
bo w uzasadnieniu urząd skarbowy pisze, że nie mozna zaliczyć tej hodowli do działów specjalnych a w tym co się kwalifikuje jako dział specjalny pisze "inne zwierzeta hodowane poza gospodarstwem rolnym"
Czyli inny urząd skarbowy może miec całkiem inną interpretację
Ja już wolę traktować ptaki jak samochody
bo tu wszystko jasne.

- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
coco39 pisze: ważne w tym momencie jest aby ptak/ptaki które kupujesz posiadały dokumenty rejestracyjne do tego umowa kupna-sprzedaży oraz zaświadczenie weta o wykluciu ptaka w niewoli.
Prawidłowo jest o wykluciu ptaka w hodowli - po urzędowo nie jest to samo o czym miałem okazję się przekonać
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...