Hodowla ptaków egzotycznych

Prawo a ptaki egzotyczne.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

tw92
Ptaki które hoduję: Żadne

Hodowla ptaków egzotycznych

Post autor: tw92 » ndz wrz 22, 2013 14:28

Witam, nazywam się Tomek. Jako dziecko byłem posiadaczem licznej grupki papużek, które hodowałem wraz z rodzicami. Po jakimś czasie musieliśmy się ich pozbyć i oddaliśmy wszystkie pewnemu hodowcy. Teraz, będąc dorosłym człowiekiem, sentyment do papug wciąż siedzi w mym sercu i od dłuższego czasu planuję zająć się ponowną hodowlą papug, teraz już na poważnie, profesjonalnie :).
Przygotowałem już nawet pomieszczenie, które jesienią mam zamiar ocieplić, wytynkować, podzielić na woliery itd.
Od dłuższego czasu szukam w internecie dokładnego opisu w jaki sposób mogę założyć całkowicie legalną w świetle prawa hodowlę. Niestety różne źródła różnie podają, więc postanowiłem poszukać pomocy właśnie na tym forum ( wydało mi się najbardziej kompetentne ).
Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli mógłby ktoś mi KROK po KROKU, bez zmieszania z błotem, że mogłem googlować,było to wałkowane itd itp.. , wytłumaczyć co muszę zrobić żeby ów hodowlę założyć, a w przyszłości mógł ptaszki sprzedawać.
Dajmy na to wszystko mam gotowe, woliery czekają na przyjęcie papug i przychodzi ten dzień w którym muszę je kupić. Więc.. Jak i gdzie mam je kupić żeby były legalne, czy każdego poszczególnego ptaka muszę rejestrować i opłacać, co zrobić w przypadku rozmnożenia papug, lub nie daj Boże śmierci któregoś ze zwierząt i docelowo jak legalnie sprzedać nowego członka stada :). Liczę na kompetentną odpowiedź, jak widać jestem zielony z dobrymi intencjami . Pozdrawiam i czekam

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz wrz 22, 2013 15:47

tw92 pisze:Więc.. Jak i gdzie mam je kupić żeby były legalne, czy każdego poszczególnego ptaka muszę rejestrować i opłacać, co zrobić w przypadku rozmnożenia papug, lub nie daj Boże śmierci któregoś ze zwierząt i docelowo jak legalnie sprzedać nowego członka stada :). Liczę na kompetentną odpowiedź

W pPolsce jest tak że co urząd to inne wytyczne dotyczące przepisów rejestracyjnych dlatego na samym początku musiałbyś pójść do urzędu w twoim miejscu zamieszkania i dowiedzieć się co oni(urzad) wymagają od ciebie a nastepnie...ptaki możesz kupić gdzie tylko ci się podoba giełda,hodowca itp ale najlepiej u hodowcy dlaczego :?: ...to już było ale niech tam...widzisz ptaka w "swoim terenie" widzisz czym ptak jest karmiony dowiesz się wszystkiego co cię interesuje itp ważne w tym momencie jest aby ptak/ptaki które kupujesz posiadały dokumenty rejestracyjne do tego umowa kupna-sprzedaży oraz zaświadczenie weta o wykluciu ptaka w niewoli.Z tymi papierami oraz wypisanym wnioskiem o rejestrację zwierząt idziesz w okresie do 14 dni do swojego urzędu zajmującego się rejestracją zwierząt i składasz te papiery a dany urząd je rejestruje jeśli wszystko gra.
Jeśli chodzi ci o odchowy i ich rejestrację to baaaaaardzo dokładnie opisane na forum (sorki ale dużo pisania a jak poszukasz napewno znajdziesz bo to nie jest skomplikowane to dowiesz sie wszystkiego krok po kroku ;)
Czy odpowiedź kompetentna ?? nie wiem ale prawdziwa <tak>
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

tw92

Post autor: tw92 » ndz wrz 22, 2013 15:53

Tak, dziękuję. Zdążyłem się już jedna dokopać do pewnych informacji. Nie rozumiem natomiast jak w chwili obecnej jest z tymi załącznikami I, II oraz III. Nie mogę nigdzie znaleźć po polsku żadnej listy gatunków. Jeśli dobrze zrozumiałem na dzień dzisiejszy jedynymi papugami którę mogę kupić gdzie chcę, hodować jak i gdzie chcę oraz sprzedawać jak i gdzie chcę bez żadnych dokumentów,wychodzenia z domu itd są faliste, nimfy, oraz jeden podgatunek nierozłączek?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz wrz 22, 2013 15:56

Co rozumiesz pod postacią legalna ? ma to być działalność gospodarcza której będziesz się utrzymywać, płacić podatki i ZUS ?,

Tak tylko te możesz miec bez dokumentów i nie jeden podgatunek tylko gatunek - nierozłączka czerwonoczelna oraz bez dokumentów aleksandrety obrożne

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz wrz 22, 2013 16:01

tw92

Post autor: tw92 » ndz wrz 22, 2013 16:11

Właśnie dlatego założyłem ten temat, żeby dowiedzieć się czy mogę hodować i sprzedawać papugi, bez działalności zusu i podatków, czy też nie. Bo wątpię, że każdy z Was ( hodowców ), takie dzłalności ma zgłoszone i płaci to 1000 zł + podatki miesięcznie..
Mam nadzieję, że wystarczy jedynie ta rejestracja , obrączki i sprawy związane z powiatowym lekarzem wet., po czym można ptaszki sprzedawać bez łamania przpeisów.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » ndz wrz 22, 2013 16:18

Nie ma w POlsce czegoś takiego jak hodowla ptaków egzotycznych jako działalność gospodarcza, jak masz to musisz "podpiąć się" pod coś innego nap. handel,
Mam ok. 50 papug i z 50 egzotyki jak chcesz zarabiać to nie licz ze zarobisz na falistych czy nimfach , to dosyć drogie hobby, jak policzysz amortyzację wolier, pokarm, oswietlenie to przy pospolitych ptakach zysk niewielki,
wystarczy ze masz ptaki które tego wymagają zarejestrowane w Starostwie, obrączki na ptaki z załącznika B nie są wymagane tylko na A i X a pow. wet. w większości wypadków nie robi trudności i przyjeżdża gdy się go o to prosi

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » ndz wrz 22, 2013 17:18

tw92 pisze:Dajmy na to wszystko mam gotowe, woliery czekają na przyjęcie papug i przychodzi ten dzień w którym muszę je kupić. Więc.. Jak i gdzie mam je kupić żeby były legalne, czy każdego poszczególnego ptaka muszę rejestrować i opłacać, co zrobić w przypadku rozmnożenia papug, lub nie daj Boże śmierci któregoś ze zwierząt i docelowo jak legalnie sprzedać nowego członka stada :). Liczę na kompetentną odpowiedź, jak widać jestem zielony z dobrymi intencjami . Pozdrawiam i czekam

Jak napisał Arek, ptaki najlepiej kupić u hodowcy. Rejestracji nie wymagają Aleksandretty Obrożne, Nimfy, Papużki Faliste i Nierozłączki Czerwonoczelne.

Od daty zakupu masz 14 dni na zgłoszenie ptaków do urzędu (U mnie jest to Wydział Rolnictwa i Ochrony Środowiska w Starostwie Powiatowym) z: świadectwem urodzenia w niewoli i papierami rejestracyjnymi(ewentualnie umową kupna-sprzedaży, ale u mnie wystarczy, że na poprzednich dokumentach sprzedawca napisze z datą:
"Przekazano do dalszej hodowli szt -2-
imię nazwisko kupującego zam.
miejscowość
kod pocztowy poczta" i to podpisze.

Na wniosku możesz zgłosić kilka papug (w obrębie jednego gatunku-tak jest u mnie, nie wiem jak u innych, być może można zgłosić kilka różnych gatunków na jednym wniosku w zależności od urzędu).
Po złożeniu wniosku musisz uiścić opłatę skarbową(w Kasie w urzędzie albo w banku na odpowiedni rachunek)-opłata skarbowa za wniosek wynosi 26 zł. Dowód ten zanosisz do urzędu tam gdzie wniosek złożyłeś, ewentualnie możesz opłacić przed złożeniem wniosku i od razu go umieścić-wszystko powie Ci urzędujący urzędnik/urzędniczka.

W przypadku rozmnożenia papug zawiadamiasz Powiatowego Lekarza Weterynarii i umawiasz się z nim na kontrolę, on wystawia zaświadczenie, że pisklęta wykluły się u Ciebie. Odbierasz je i zgłaszasz do urzędu tak samo jak nowo zakupione.

W przypadku śmierci idziesz do urzędu składasz wniosek o wypisanie z rejestru (jest bezpłatny o ile dobrze pamiętam).

Sprzedając ptaki przekazujesz odpowiednie dokumenty - Zaświadczenie o wykluciu w niewoli, dokumenty rejestracyjne i ewentualnie umowę kupna-sprzedaży.

Nie wiem jak to się ma jeśli chodzi o rozliczenie z Urzędem Skarbowym-tutaj już sam musisz zapytać. ;-) Jeśli chodzi o działalność gospodarczą to tak jak napisała Al.

W załączniku plik z przykładowym wnioskiem (ja właśnie na ten wniosek rejestruje ptaki u Siebie w urzędzie)
Załączniki
os_wniosek_1.doc
Wniosek
(37 KiB) Pobrany 685 razy
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » ndz wrz 22, 2013 18:26

Za wystawienie swiadectwa o wylęgu płacimy 16 zł od gatunku, bez względu na ilość ptaków, jak je potem sprzedajesz to robisz kopię świadectwa - na nim wpisujesz ile szt z ogólnej liczby sprzedałeś
U mnie w Starostwie płaci sie od załącznika a na nim może być kilka gatunków ptaków bez limitu szt.

Przy pierwszej wizycie pow. weta u mnie płaci się dodatkowo 27 zł, za kontrolę sanitarną , dostajesz wtedy stosowny dokument o przeprowadzone kontroli, w zasadzie co roku taki dokument jest wystawiany ale płaci się tylko za pierwszym razem

tw92

Post autor: tw92 » ndz wrz 22, 2013 19:39

Dobra, już wszystko wiem, dziękuje za obszerne wyjaśnienie, na prawdę wiele mi pomogliście <spoko>. Ostatnie pytanka =). Z tego co dobrze zrozumiałem, nie trzeba działalności, więc zapewne wystarczy tylko wspomnieć o tym w PIC'ie całorocznym, jako podatek od wzbogacenia, tak? Czy w ogóle nie trzeba rozliczać się w tej kwestii ze skarbówką; jak to wygląda z handlem papugami?

No i te linki które podaliście mi z papugami z danych załączników nie działają, chyba się przedawniły i teraz przekierowują na inną stronkę (terrarystyka.pl), a chciałbym zobaczyć tą listę. Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » ndz wrz 22, 2013 20:04

Jakie wzbogacenie ? co Ty masz zamiar hodować ? jak wygląda handel - jedziesz na gieldę albo dajesz ogłoszenie

tw92

Post autor: tw92 » ndz wrz 22, 2013 20:08

Chodzi mi tylko o to, czy jeśli sprzedam komuś jakąś papugę, czy to przez internet, giełdę, gdziekolwiek, to czy muszę się z tego rozliczać.?

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » ndz wrz 22, 2013 20:13

to zależy ile zarobisz :)

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » ndz wrz 22, 2013 20:48

po odliczeniu amortyzacji wolier, jedzenia, dokumentów o wylęgu itd.... czyli jak policzysz czysty zysk

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » pn wrz 23, 2013 23:15

Podatkowi, o ile dobrze się orientuję, podlega sprzedaz "przedmiotu" za 1 tys. zł. Tu sa dokładnie te same zasady co przy kupnie/sprzedarzy samochodu.

tw92

Post autor: tw92 » ndz wrz 29, 2013 12:32

Racja, tylko teraz pytanie jak to liczyć. Bo w takim razie sprzedam papugę za 1,200 zł to wtedy muszę tej podatek odliczyć. A co jeśli sprzedam w danym miesiącu 12 papug po 100 zł od sztuki? Wtedy też w jakimś okresie przekroczę 1000 zł, jednak jednorazowo będzie to 100 zł.

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz wrz 29, 2013 15:03

JC, niestety mylisz sie.Sprzedaż ptaków to jest kanarków,papug czy innej egzotyki jest do tego roku(trwają prace czy mają się rozpocząć nad nowymi przepisami w tym względzie na rok 2014) jest jak na razie "podpięta" pod działalność rolniczą a ta jest zwolniona z opodatkowania.

Więcej w tym temacie wraz z przykładami oraz stanowiskiem US:

http://www.pfo.info.pl/images/pdf/publi ... org_02.pdf
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » ndz wrz 29, 2013 16:36

Sama cena to nie wszystko, od ceny musisz odliczyc koszty uzyskania przychodu - tak mi się wydaje

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » ndz wrz 29, 2013 23:04

coco39, przeczytałem to wyjasnienie ze strony PFO i ono nic nie wyjasnia do końca :shock: bo w uzasadnieniu urząd skarbowy pisze, że nie mozna zaliczyć tej hodowli do działów specjalnych a w tym co się kwalifikuje jako dział specjalny pisze "inne zwierzeta hodowane poza gospodarstwem rolnym" <zdziwko> Czyli inny urząd skarbowy może miec całkiem inną interpretację :lol: Ja już wolę traktować ptaki jak samochody :lol: bo tu wszystko jasne.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pn wrz 30, 2013 12:57

coco39 pisze: ważne w tym momencie jest aby ptak/ptaki które kupujesz posiadały dokumenty rejestracyjne do tego umowa kupna-sprzedaży oraz zaświadczenie weta o wykluciu ptaka w niewoli.

Prawidłowo jest o wykluciu ptaka w hodowli - po urzędowo nie jest to samo o czym miałem okazję się przekonać
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ustawy Prawne-”