ZMIANY W PRAWODAWSTWIE
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: duże papugi
- Kontakt:
ZMIANY W PRAWODAWSTWIE
Jako administrator forum aviornis zapraszam do dyskusji w temacie http://aviornis.com.pl/viewtopic.php?t=11634
obejmującym propozycję zmian w prawodawstwie dotyczącym ptaków rodzimych i egzotycznych, a mianowicie złagodzenia przepisów rejestracyjnych.
Uprzejmie proszę o aktywny udział w dyskusji ponieważ dotyczy to właśnie nas - hodowców , trzymaczy i jeśli pozwolimy decydować znów tym , którzy nie znają tej problematyki od podstaw znów potem będą pretensje , że coś jest nie tak, że prawo jest do bani czy jeszcze inne uwagi.
obejmującym propozycję zmian w prawodawstwie dotyczącym ptaków rodzimych i egzotycznych, a mianowicie złagodzenia przepisów rejestracyjnych.
Uprzejmie proszę o aktywny udział w dyskusji ponieważ dotyczy to właśnie nas - hodowców , trzymaczy i jeśli pozwolimy decydować znów tym , którzy nie znają tej problematyki od podstaw znów potem będą pretensje , że coś jest nie tak, że prawo jest do bani czy jeszcze inne uwagi.
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
pysia34, dyskutować to my sobie możemy a i tak urzędnicy mają to w dupie(sorry za dosadne określenie).Swego czasu byłem mocno zaangażowany w te sprawy ale to tak jakbyś głową w mur i to w dodatku taki żelbetonowy na którym nawet rysa ni powstanie.Przedzwoniłem mase kasy pisałem listy a to do generalnego dyrektora ochrony środowiska a to do ministerstwa ochrony srodowiska jedni odsyłali do drugich drudzy do pierwszych i co
powiedziałem sobie dość
nie ma szans. "Nasza sprawa" nie jest tematem medialnym nie jest na tapecie nikt się tym nie zainteresuje.Nasze papiery utkną w stosach biurokratycznych podan wniosków itp. Może gdyby ktoś się wspiął na szczyt pałacu kultury jeszcze przypiął łancuchami może tak ale podejrzewam że odwieźli by takiego delikwenta do szpitala w Rybniku (dla niewtajemniczonych -psychiatryk)
Poczekamy jeszcze co uda sie czy wogóle sie uda zainteresować sprawą Gienkowi K. i jego ekipie.
Ekolodzy są ważniejsi bo napiszą ze tam gdzie miasto chce remontować drogę(praktycznie budowa na nowo na starym śladzie jak to sie fachowo nazywa) to ministerstwo nie wyda zgody bo tam cyt" JEST PODEJRZENIE" że mieszka gatunek żuka i nietoperza(przykład tylko z mojej miejscowości). Nikt tam nie widział tych stworzen ale tak mozna zablokować inwestycję.A co my z naszym hobby co nam zagraża? wg ministerstwa to my jesteśmy zagrożeniem bo hodujemy ptaki egzotyczne "wyrywamy " je z ich naturalnych ekosystemów i takie rózne tam pierdoły ach szkoda gadać i tak juz za duzo napisałem

Poczekamy jeszcze co uda sie czy wogóle sie uda zainteresować sprawą Gienkowi K. i jego ekipie.
Ekolodzy są ważniejsi bo napiszą ze tam gdzie miasto chce remontować drogę(praktycznie budowa na nowo na starym śladzie jak to sie fachowo nazywa) to ministerstwo nie wyda zgody bo tam cyt" JEST PODEJRZENIE" że mieszka gatunek żuka i nietoperza(przykład tylko z mojej miejscowości). Nikt tam nie widział tych stworzen ale tak mozna zablokować inwestycję.A co my z naszym hobby co nam zagraża? wg ministerstwa to my jesteśmy zagrożeniem bo hodujemy ptaki egzotyczne "wyrywamy " je z ich naturalnych ekosystemów i takie rózne tam pierdoły ach szkoda gadać i tak juz za duzo napisałem
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
W celu przybliżenia tematu przedstawiam wątek główny z tej właśnie strony i zapraszam do dyskusji i u nas:
pysia34 pisze:Poniżej zamieszczam pismo z jakim zwróciła się do Nas Salamandra z prośbą o konsultacje i pomoc w przygotowaniu zmian w obecnym prawodawstwie.
Proszę o poważne potraktowanie tematu, ponieważ daje nam to możliwość wprowadzenia satysfakcjonujących nas zmian.
Wszelkie propozycje i zmiany do wprowadzenia w tabele proszę wpisywać w postach , a ja finalnie wprowadzę propozycje w tabelki.
W związku z przygotowywanymi na prośbę Ministerstwa Środowiska propozycjami racjonalizacji (uproszczenia) polskiego systemu rejestracji zwierząt objętych w UE ograniczeniami w handlu, a z drugiej strony – zwiększenia skuteczności ochrony gatunków szczególnie zagrożonych, uprzejmie prosimy o podzielenie się z nami wiedzą i doświadczeniem dotyczącym hodowli ptaków i przekazanie nam swoich sugestii w tym zakresie. Wszystkie uwagi i propozycje będą przez nas szczegółowo analizowane i w miarę możliwości uwzględniane w propozycji dla Ministerstwa. Z góry dziękujemy za współpracę, która może przyczynić się do ułatwienia funkcjonowania legalnych hodowli oraz zwiększenia skuteczności ochrony gatunków rzeczywiście narażonych na nielegalne pozyskiwanie i handel.
Uwagi i propozycje proszę przesyłać w formie elektronicznej, w formie wypełnionych poniższych tabelek, pod adres: borys@salamandra.org.pl, najpóźniej do 25 października br.
I. Gatunki ptaków z Aneksów A lub B do rozporządzenia Rady (WE) 338/97 [WTR] i załączników CITES, które są pospolicie hodowane w Polsce lub UE, i których odławianie z wolności jest mało prawdopodobne, ze względu np. na:
- niską cenę i łatwą dostępność okazów hodowlanych, a duże ryzyko i koszty przemytu (np. niektóre pospolite papugi z Australii),
- łatwą dostępność okazów z hodowli i praktyczną niedostępność lub bardzo małe prawdopodobieństwo przemytu okazów pochodzących z wolności,
- niewystępowanie na wolności form hodowlanych, a dana odmiana czy forma w celu utrzymania wyklucza krzyżowanie z formami dzikimi (dotyczy np. niektórych form barwnych czy odmian hodowlanych, łatwo odróżnialnych od form dzikich).
Lista ta ma na celu wskazanie gatunków lub niższych taksonów (w tym form czy odmian hodowlanych), które mogłyby być zwolnione z obowiązku rejestracji, w celu likwidacji niepotrzebnych utrudnień, nie przyczyniających się do zwiększenia skuteczności ochrony.
Gatunek lub jednoznacznie określona grupa gatunków Krótki opis powodu, dla którego nielegalny handel okazami pochodzącymi z wolności jest mało prawdopodobny i nie stanowi realnego zagrożenia dla gatunku.
TABELA 1 W ZAŁĄCZENIU
II. Wskazówki dotyczące gatunków ptaków z Aneksów WTR i CITES, w przypadku których może dochodzić do stosowania fałszywych deklaracji urodzenia i wyhodowania w niewoli.
Należy wziąć pod uwagę przede wszystkim gatunki, które stosunkowo często pojawiają się w Polsce w handlu żywymi okazami (lub mogą się pojawić w przyszłości), które:
- trudno się rozmnażają w niewoli lub
- są narażone na nielegalny import.
Dotyczy to zarówno ptaków rodzimych (np. bernikla rdzawoszyja, rożeniec, cyranka…), obcych blaszkodziobych, ozdobnych ptaków grzebiących (różnych bażantów ozdobnych…) i innych ptaków z gatunków zamieszczonych a Aneksach A lub B WTR i CITES (np. różne papugi, gwarek, ryżowce…)
Gatunek lub grupa gatunków o podobnych cechach Krótka charakterystyka potencjalnych nieprawidłowości (np. chwytanie w Polsce, przemyt – skąd, przywóz okazów pochodzących z wolności na podstawie zezwoleń wystawionych dla zwierząt pochodzących z hodowli) Cechy na które należy zwrócić uwagę przy ocenie pochodzenia zwierzęcia innego niż urodzone i wyhodowane w niewoli (np. cechy wyglądu, kondycja, pasożyty…) Ew. dodatkowe informacje, które mogą być przydatne przy potwierdzaniu pochodzenia zwierząt z hodowli (badania DNA, wskazania dot. stada hodowlanego, warunki (standardy) hodowli…) Ew. wskazówki do zmian w przepisach w zakresie potwierdzania hodowlanego pochodzenia okazów (np. regulacje dot. rodzajów znakowania, rejestracji…)
TABELA 2 W ZAŁĄCZENIU
UWAGA – będziemy wdzięczni także za przekazanie materiału zdjęciowego, ilustrującego te zagadnienia, do jego wykorzystywania w celach szkoleniowych i edukacyjnych – np. dla celników czy policjantów. W przypadku przekazania zdjęć, zasady ich wykorzystywania będą każdorazowo indywidualnie ustalane w umowie z autorem.
- Załączniki
-
- tabela 2.pdf
- (64.4 KiB) Pobrany 363 razy
-
- tabela 1.pdf
- (59.74 KiB) Pobrany 448 razy
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
-
- Kontakt:
No tak ale z takim podejściem to daleko nie zajedziemy Coco39. "Siedzę " w prawie ochrony środowiska od lat i widzę chęci do zmian. Jeszcze rok temu trudno było uzyskać pozwolenie na gatunki rodzime teraz otrzymałam je w dwa tygodnie. Więc jest klimat ku temu aby to zmieniać.
- alexa3
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrozne,Rozelle królewskie ,Rozelle białolice,Księżniczki słoneczne,Szkarłatki królewskie,Księżniczki wspaniałe ?
Moim zdaniem najlepiej było by zebrać podpisy wszystkich hodowców i pasjonatów papug tak jak kiedyś pan Robert Sobecki próbował -próbowano tylko że wtedy mało kto rejestrował papugi i nie składali podpisów bo bali się kontroli przez odpowiednie służby .Teraz myślę że więcej osób by się zgodziło na taki sposób przez internet i wydrukowanie na papier i złożenie w Ministerstwie Środowiska .Chodzi głównie że byśmy byli na równi traktowani jak inni obywatele unij na podobnych przepisach choć niech niektóre gatunki zniosą z rejestracji te najczęściej trzymane w hodowlach ?
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Można spróbować, ale wydaje mi się że nikt nie uzna podpisów w takiej formie. W formie pisemnej jest mało wykonalne:( walczyć trzeba, tylko solidarności w naszym kraju nie ma i nie będzie...
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
pysia34 pisze:.......Jeszcze rok temu trudno było uzyskać pozwolenie na gatunki rodzime teraz otrzymałam je w dwa tygodnie. Więc jest klimat ku temu aby to zmieniać.
Oj Pysia, Pysia, Ty niepoprawna fantastko, marzycielko

Jaki klimat ?! Mało grup społecznych urządza marsze, strajki, inne takie ? I co zyskują ? Zero, nul, nic ! Choćby walka o nie przedłużanie lat pracy, walka o referendum w sprawie aborcji, itd. Pochodzą, pokrzyczą, pogrożą , popalą oponki, pohałasują .... i się rozejdą a rządzący i sejm mają święty spokój.
No, chyba że tylko górnicy wywalczą co swoje bo inne zawody, grupy, mogą zapomnieć o swoich prawach pomimo krzyków i haseł podczas ulicznych przemarszów ............
Coco napisał prawdę jak to się ma w naszym kraju ............. gdzie każda inwencja społeczeństwa nijak się miewa do chęci ,,wybrańców narodu" czytaj: tych w sejmie bo to oni stanowią prawo i ja Jego zdanie podzielam w 100 %
Tylko bardzo silna grupa lobbistyczna, za którą stoją naprawdę duże pieniądze (choćby farmacja ) może w temacie coś wskórać, bo czcze gadanie nic nigdy nie dało i nie da. Jakie lobby stoi za papugami ? Żadne, lub na tyle małe, że równa się zeru, a pokrzyczeć i pomarzyć każdy może ......
Czy będąc świadoma wymogów prawa w naszym kraju zarejestrujesz złapaną papugę ?
Nie ! Najpierw musisz uzyskać zgodę odpowiednich urzędów na odłów jej ze środowiska, a uzyskanie zgody trwa ......
Zapomnij zatem o czym , marzysz

- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Zamiast jechać na pysia34 i zniechęcać do działań, które mogą nic nie przynieść (choć tym razem wydaje mi się, że coś się zmieni, nie bedę pisał na forum dlaczego tak uwazam
), to proponuję jednak uwagi merytoroczne.
Tabela nr 2, mnie nie interesuje jako hodowcy i nie jestem w stanie nic tam wpisać, bo to tabela dla osób zawodowo zajmujących się przestępstwami i omijaniem prawa. Natomiast w Tabeli nr 1, nalezy wpisac i umotywować, jakie gatunki ptaków powinny zostać dopuszczone do obrotu handlowego bez obowiązku posiadania dokumentów o pochodzeniu. Ja osobiście już poświęciłem trochę czasu i na prośbę kol. Kupczaka z PFO zrobiłem listę z motywacją papug, wróblowatych i gołębi. Akurat na tych ptakach się znam i tymi ptakami zajmuje się PFO, więc im pomogłem. Nie wiem jak do tego zagadnienia podchodzą hodowcy kuraków,kaczek i innych rzadszych grup ptaków, ale myslę że powinni zrobic takie listy gatunków z motywacją.
Przykładowo podam jak umotywowałem ryżowca - Jeden z najpopularniejszych i najtańszych przedstawicieli wróblowatych w Europie. Znaczna nadprodukcja ptaków tego gatunku w hodowlach europejskich całkowicie wyklucza jego nielegalne i legalne importy. Gatunek klasyfikowany w terminologii hodowlanej do udomowionych. Dopuszczony do obrotu bez obowiązku posiadania dokumentów świadczących o pochodzeniu w innych państwach UE.

Tabela nr 2, mnie nie interesuje jako hodowcy i nie jestem w stanie nic tam wpisać, bo to tabela dla osób zawodowo zajmujących się przestępstwami i omijaniem prawa. Natomiast w Tabeli nr 1, nalezy wpisac i umotywować, jakie gatunki ptaków powinny zostać dopuszczone do obrotu handlowego bez obowiązku posiadania dokumentów o pochodzeniu. Ja osobiście już poświęciłem trochę czasu i na prośbę kol. Kupczaka z PFO zrobiłem listę z motywacją papug, wróblowatych i gołębi. Akurat na tych ptakach się znam i tymi ptakami zajmuje się PFO, więc im pomogłem. Nie wiem jak do tego zagadnienia podchodzą hodowcy kuraków,kaczek i innych rzadszych grup ptaków, ale myslę że powinni zrobic takie listy gatunków z motywacją.
Przykładowo podam jak umotywowałem ryżowca - Jeden z najpopularniejszych i najtańszych przedstawicieli wróblowatych w Europie. Znaczna nadprodukcja ptaków tego gatunku w hodowlach europejskich całkowicie wyklucza jego nielegalne i legalne importy. Gatunek klasyfikowany w terminologii hodowlanej do udomowionych. Dopuszczony do obrotu bez obowiązku posiadania dokumentów świadczących o pochodzeniu w innych państwach UE.
-
- Kontakt:
Dzięki Jerzy :) Ja też uważam , że z takim podejściem jak te wyżej to tkwili byśmy w epoce kamienia łupanego :) Z papug automatycznie wykluczyła bym jednak Australie i to wszelką, gdyż tam nie ma możliwości przemytu w przeciwieństwie do Afryki i Ameryki Południowej. Co do kuraków i blaszkodziobych to już głębszy temat bo trzeba ogarnąć rodzime hodowane gatunki.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Kontakt:
Moje propozycje co do "australii" nie poszły aż tak daleko
i zatrzymały się na papugach powszechnych, tak do ceny 100 euro/szt. czyli do szkarłatki królewskiej.

- LUKA
- Ptaki które hoduję: Patagonki Aleksandrety Rozelle Królewskie Barnardy i inne...
- Kontakt:
Właśnie należy teraz jakoś to ciągnąć i na pewno coś się zmieni, jeśli każdy będzie mówił że się nie da bo coś tam to na pewno sami nie przyjdą z łaską i może drodzy hodowcy chcielibyście jakieś ułatwienia trzeba powalczyć żeby, coś się zmieniło nawet maleńki kroczek to już coś
W wolnych chwilach zapraszam na www.CentrumEgzotyki.pl
- Grzegorz
- -#Administrator
- Kontakt:
Ja też jestem za walką i jestem w tym uparty tym bardziej im bardziej ktoś mi odmawia a wiem że mam rację (piszę tu o urzędnikach). Jednak uważam że jeszcze dużo wody upłynie zanim coś się ruszy w tym kierunku. Chociaż obrożne zostały jakoś zniesione z rejestracji, więc jakieś szanse są. Dla nich to też papierologia.
- Raffy
- Ptaki które hoduję: Mała australia
Obrożną znieśli, to i resztę może się uda, więc PISAĆ i podawać propozycje, niech się chociaż polepszy w naszym środowisku. Jak się nie uda, to trudno - przynajmniej próbowaliśmy. Ja już propozycję na avie dałem, wasza kolej - a nie zrzędzić!
Trochę tego jest ;)
- Grzegorz
- -#Administrator
- Kontakt:
Uwagi i propozycje proszę przesyłać w formie elektronicznej, w formie wypełnionych poniższych tabelek, pod adres: borys@salamandra.org.pl, najpóźniej do 25 października br.
wiec wnioskuję z tego wpisu że propozycje składane w innym miejscu (nawet na naszym forum) niczego nie wnoszą
wiec wnioskuję z tego wpisu że propozycje składane w innym miejscu (nawet na naszym forum) niczego nie wnoszą
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Ja nie zrzedze i nie jadę po pysia34, jestem ostatnią osobą która by tak postąpiła.Ja tylko opisałem w telegraficznym skrócie co mnie spotakłoczym jestem zawidziony ale mimo tego mimo moich pesymistycznych odczuć w tej kwesti to też w jakimś tam malutkim stopniu służyłem radą Gienkowi na temat zniesienia rejestracji coniektórych gatunków.
hmmm troszkę jestem rozczarowany Jerzy a dlaczego nie droższe gatunki które np łatwiej sie w niewoli rozmnarzają aniżeli np. wspomniana szkarłatka?? bo wiemy że szkarłatka jest dość problemowym ptakiem w hodowli nie twierdzę ze nie mozna jej rozmnożyć ale dobór pary wcale nie jest łatwą sprawą
JC pisze:Moje propozycje co do "australii" nie poszły aż tak daleko i zatrzymały się na papugach powszechnych, tak do ceny 100 euro/szt. czyli do szkarłatki królewskiej.
hmmm troszkę jestem rozczarowany Jerzy a dlaczego nie droższe gatunki które np łatwiej sie w niewoli rozmnarzają aniżeli np. wspomniana szkarłatka?? bo wiemy że szkarłatka jest dość problemowym ptakiem w hodowli nie twierdzę ze nie mozna jej rozmnożyć ale dobór pary wcale nie jest łatwą sprawą
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Grzegorz pisze:Uwagi i propozycje proszę przesyłać w formie elektronicznej, w formie wypełnionych poniższych tabelek, pod adres: borys@salamandra.org.pl, najpóźniej do 25 października br.
A ja po Twoim poście to wnioskuje nawet, że żeby jakieś były brane pod uwagę to trzeba się cofnąć w czasie

Są jakieś specjalne wymogi co do umotywowania? Mam na myśli jakąś konkretną formę itp.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Kontakt:
coco39, cena zalezy przede wszystkim od "rozmnazania" i trochę od wyglądu i marketingu. Jakie gatunki papug australijskich lepiej się rozmnazają od szkarłatek a są droższe? ja nie mogę żdnego gatunku sobie przypomnieć, który by spełnił to kryterium.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Kontakt:
Tak własnie myslałem, że napiszesz
Ale lorysa górska nie jest papugą australijską a papugą Azji, Oceani i Australii. W Europie jeszcze do niedawana w handlu były głównie ptaki z odłowu, a obecnie mimo zakazów trudno powiedzieć czy w dalszym ciągu nie idzie import z Indonezji? A co do rozmnazania, to teoretycznie łatwo się mnożą, ale maja mało młodych. Szkarłatki pod tym wzgledem są płodniejsze, sam miałem parę która odbyła 3 lęgi pod rząd, odchowując w sezonie 6 młodych (3+2+1). A pary odchowujące po 4 młode w lęgu tez nie należą do rzadkości. Ponadtto par szkarłatek królewskich jest co najmniej 10 x więcej niż lorys, mimo, że od kilkudziesięciu lat nie ma żadnego importu.