Amadyna ostrosterna
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Amadyna ostrosterna
Mam pytanie do hodowców amadyn ,a mianowicie co podawać gdy pojawią sie pisklaki zwykłe jajko kurze na twardo czy specjalny pokarm jajeczny dla amadyn np. CEDE?
- coco39
- Kontakt:
Ja bardziej polegam na praktyce niż na teorii i uważam to za bardzo dobre rozwiązanie - teoria to tylko mały dodatek do praktyki.
W swojej hodowli papug od samego początku(a hoduje papugi już ładnych parę lat) podaje mak jako dodatek do mieszanki jajecznej (nie od pierwszego dnia) i nie zauważyłem żeby coś moim ptakom brakowało przeciwnie mają się świetnie.
Mak wg mojej wiedzy u papug przeciwdziała biegunce i wielu hodowców podaje go ptakom, co innego tak jak pisze Jerzy że dany gatunek nie lubi maku i go nie tknie to zgadzam się z stwierdzeniem że nie ma sensu go podawać.
W swojej hodowli papug od samego początku(a hoduje papugi już ładnych parę lat) podaje mak jako dodatek do mieszanki jajecznej (nie od pierwszego dnia) i nie zauważyłem żeby coś moim ptakom brakowało przeciwnie mają się świetnie.
Mak wg mojej wiedzy u papug przeciwdziała biegunce i wielu hodowców podaje go ptakom, co innego tak jak pisze Jerzy że dany gatunek nie lubi maku i go nie tknie to zgadzam się z stwierdzeniem że nie ma sensu go podawać.

- coco39
- Kontakt:
Rodzice młode odchowały wspaniale (już po wolierce fruwa),ale chciałem się podzielic jedną informacją nie sprawdziła się informacja że amadyny ostrosterne nie tkną maku wręcz przeciwnie zjadały go tak samo chętnie jak resztę mieszanki jajecznej.