Amadyny Wspaniałe

-do rzędu tych ptaków ozdobnych bedziemy zaliczać wróblowate z rodziny astryldów-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

radusek
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe

amadyny wspaniałe PILNE!

Post autor: radusek » ndz gru 29, 2013 19:47

Hej <rotfl3> jestem nowy od 2 dni mam 2 amadyny wspaniałe mają one klatkę 50 długości 40 szerokości i 40 wysokości.Mam bardzo dużo pytań dotyczących tych ptaków
1.czy taka klatka im wystarczy?
2.czy mam im zrobić jakieś zabawki? Bo siedzą na jednej żerdzi i nic nie robią. <yyyy>
3.napiszcie czym się odżywiają hodowca dał mi nasiona i jak na razie jedzą tylko je czy mam dawać im owoce warzywa czy jeszcze coś?
4.czy muszę je wypuszczać na loty po pokoju?

BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDZI TO JEST PILNE! <yyyy>

PS.Wybaczcie jakby co że to w złym temacie umieściłem ale przed chwilą założyłem konto.

Awatar użytkownika
barabanda2013
Ptaki które hoduję: samczyk i samiczka Lory wielkiej

Post autor: barabanda2013 » ndz gru 29, 2013 20:00

Cześć,
Nie hoduję amadyn, ale może na tym forum w temacie "PTAKI OZDOBNE" znajdziesz coś dla siebie :
viewforum.php?f=141
pozdrawiam <mruga>

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » ndz gru 29, 2013 20:14

Klatka wystarczy.
Amadynom nie potrzebne zabawki.
Różne rodzaje prosa ja daję: http://hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=606
Podawaj owoce rozdrobnione, potarte na tartce, liście mniszka, sałaty, mokrzycy. Za pytaj jakie podawał hodowca.
Zawsze w pierwszy dzień ptaki są nie śmiałe, możesz wypuszczać ale na razie z tydzień niech posiedzą w spokoju.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn gru 30, 2013 17:29

wojtek, co to jest mokrzyca ?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn gru 30, 2013 17:38

Al pisze:wojtek, co to jest mokrzyca ?

Gwiazdnica ;P

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn gru 30, 2013 18:44

<hahaha> człowiek się zawsze czegos nauczy

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn gru 30, 2013 18:49

Mylisz się Wojtku.
Mokrzyca i gwiazdnica to całkiem inne rosliny choć oba gatunki należą do tej samej rodziny goździkowatych.
Mokrzyca (Minuartia L.) - http://pl.wikipedia.org/wiki/Mokrzyca_% ... %9Blina%29
Występuje tylko w Tatrach i Pieninach a na dodatek krytycznie jest zagrożona wyginięciem.
Gwiazdnica Stellaria holostea - http://pl.wikipedia.org/wiki/Gwiazdnica
Rośnie na terenie całego kraju i jest traktowana jak zwykłe zielsko

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn gru 30, 2013 18:55

taka jest u nas na Podlasiu popularna nazwa <haha> <haha> <dokuczacz>

radusek
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe

Post autor: radusek » śr cze 11, 2014 20:06

Hej

Mam problem zbliża się lato w domu mam ciepło ale moje amadyny siedzą skulone,ponieważ jest im zimno czasami im włączam grzałkę którą stawiam koło klatki wtedy zaraz widać odrazu zaczynają szaleć i latać radośnie po klatce.Jednak grzałka nie może być włączona całą dobę mają narazie włączoną godzinę.Jednak jest mi ich szkoda kiedy tak skulone siedzą na drążku :-(( ,znowu jak mam włączoną grzałkę to mi jest gorąco.W pokoju mam z 25 stopni.Dlatego proszę o pomoc już nie wiem co mam robić zastanawiałem się nad matą grzewczą taką jak używa się do terrarium do ogrzewania gadów.

Bardzo proszę o pomoc i za wszystkie odpowiedzi dziękuję :-)

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr cze 11, 2014 21:28

To nie możliwe, że teraz jest im zimno. Czy odrobaczałeś? Pamiętaj, że grzejniki mogą zaszkodzić amadynom.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw cze 12, 2014 18:02

Wojtek ma rację w takiej temp. amadynom nie jest zimno, jak siedza skulone i napuszone to oznaka ze coś z ich zdrowiem jest nie tak

Chiara
Ptaki które hoduję: kanarki, papużki faliste, amadyny wspaniałe, wróbliczki

Post autor: Chiara » pn lis 03, 2014 00:49

wojtek pisze:To nie możliwe, że teraz jest im zimno. Czy odrobaczałeś? Pamiętaj, że grzejniki mogą zaszkodzić amadynom.

Może problemem była tutaj za mała wilgotność powietrza? Amadyny lubią raczej wysoką...
Z drugiej strony pamiętam że lato mieliśmy dość upalne, więc pomysł dogrzewania ich w tym okresie wydaje mi się dziwny. Chyba że Radusek ma klimatyzację w domu, wtedy taka zmienność temperatur faktycznie może źle zadziałać na ptaki, nawet mniej wrażliwe niż amadyńce.

Radusek, jako terrarysta na pewno masz mierniki wilgotności powietrza. Ja np korzystam z takiego terraryjnego właśnie-głównie pod kątem hodowli storczyków, ale zauważyłam że ptaki najlepiej czują się w granicach 55-60 stopni (niestety nie wiem jaka jednostka miary jest na moim mierniku :oops: ).

Awatar użytkownika
artinsanity
Ptaki które hoduję: nierozłączki, amadyny wspaniałe, kanarki, papużki faliste
Kontakt:

Post autor: artinsanity » pn sty 12, 2015 23:54

Amadyny wspaniałe są przepięknymi ptakami, ale ich hodowla bywa problematyczna nawet dla doświadczonych osób. Są to ptaki ogromnie wrażliwe, czasami trudno ustalić co im dolega, niełatwo się je leczy. Nie wiadomo też w jakim stanie zostały kupione w przytoczonym przypadku. Nierzadko nawet zmiana karmy powoduje dziwne zachowania tych ptaków, ich osowiałość. Poza tym najlepiej czują się one jednak w większych stadkach i ogrzewanych wolierach z odpowiednią, regulowaną i monitorowaną wilgotnością powietrza. Trudno się dziwić, bo naturalnym środowiskiem amadyn wspaniałych są północne obszary Australii. Jeśli mogę coś doradzić w kwestii hodowli tych astryldowatych, to z pewnością gruntowne przemyślenie, zdobycie wiedzy i przygotowanie odpowiednich warunków hodowli zanim zdecydujemy się na zakup amadyn wspaniałych.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt sty 13, 2015 04:06

Wstaw zdjęcia swoich amadyn. Pokarz swoje klatki i w jakich warunkach je trzymasz. Myślę,że zdjęcia tych pięknych ptaków zachęcą więcej ludzi do trzymania takich klejnotów.

christec
Ptaki które hoduję: żako kongijskie, amadyny
Kontakt:

Post autor: christec » sob sie 31, 2019 22:11

Z takich ogródkowych warzyw czy można podawać takie ?
- pomidory
- ogórki
- marchew,
- szczypiorek
- rzodkiewka,
- papryka,
- sałata
Czy można i korzenie i nać ? Oczywiście wszystko posiekane lub przetarte ?

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » wt wrz 03, 2019 09:03

Pomidory tylko dojrzałe, bez części zielonych, szczypiorek chyba nie bardzo, bo cebuli się nie podaje, ale niech ktoś się jeszcze wypowie, z sałatą bym była ostrożna, a resztę : ogórek, marchew, papryka, rzodkiewka jak najbardziej można. Możesz podać marchew i rzodkiewkę razem z nacią i wcale nie musisz tego drobno siekać, mogą sobie skubać. U mnie rzodkiewki, pomidora nie chce, a marchewką się bawi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ptaki ozdobne -"astryldy"-”