
Owoce egzotyczne bezpieczne w żywieniu papug
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Pojawiły się w sprzedaży szarony (kaki) Kupiłam jeden w miarę twardy i plaster dałam swoim pierzakom. Nie długo musiałam czekać by zatopiły dzioby, istne szaleństwo w jedzeniu, nawet kukurydza i granaty poszły w odstawkę
Od rana do godz 15 - tej spałaszowały 3/4 owocu. Ależ te szarony są przepyszne
Kupiłam też surowe figi ale zainteresowania zero.
Olu limonkę (uprzednio porządnie umyta pod bieżącą wodą i wyszorowana skórka) możesz dać ale czy ptaki bedą jadły ten kwas , to nie ręczę za sukces .


Kupiłam też surowe figi ale zainteresowania zero.
Olu limonkę (uprzednio porządnie umyta pod bieżącą wodą i wyszorowana skórka) możesz dać ale czy ptaki bedą jadły ten kwas , to nie ręczę za sukces .
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Longan - (Euphoria longana)
Longan to gatunek drzewa tropikalnego dorastającego do 10m wysokości, na którym w kiściach rosną owoce nazywane również longanami, a będące bliskimi krewniakami owoców liczi. Roślina ta pochodzi z południowo – wschodniej Azji. Owoc longana wielkością i kształtem podobny jest do liczi. Pod cieniutką, suchą, gładką, żółto - brązową skorupką kryje się biały przeźroczysty, jadalny miąższ spod którego widać ciemne okrągłe nasiono. Smak longana przypomina liczi Jest bardzo słodki, galaretowaty.
Owocem są orzechy o średnicy 3 cm i brązowej, kruchej skórce. Pod skórką znajduje się szklisty miąższ obejmujący jedno ciemnobrązowe, niejadalne nasionko.
Owoc spożywa się niczym owoce wiśni, ale po obraniu go ze skórki. Można go dodawać do deserów, sałatek owocowych
Miąższ owocu zawiera witaminę C i dużo soli mineralnych.
100 g owocu dostarcza 52 kalorie
Info ze str. http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/ ... ongan1.htm
Longan to gatunek drzewa tropikalnego dorastającego do 10m wysokości, na którym w kiściach rosną owoce nazywane również longanami, a będące bliskimi krewniakami owoców liczi. Roślina ta pochodzi z południowo – wschodniej Azji. Owoc longana wielkością i kształtem podobny jest do liczi. Pod cieniutką, suchą, gładką, żółto - brązową skorupką kryje się biały przeźroczysty, jadalny miąższ spod którego widać ciemne okrągłe nasiono. Smak longana przypomina liczi Jest bardzo słodki, galaretowaty.
Owocem są orzechy o średnicy 3 cm i brązowej, kruchej skórce. Pod skórką znajduje się szklisty miąższ obejmujący jedno ciemnobrązowe, niejadalne nasionko.
Owoc spożywa się niczym owoce wiśni, ale po obraniu go ze skórki. Można go dodawać do deserów, sałatek owocowych
Miąższ owocu zawiera witaminę C i dużo soli mineralnych.
100 g owocu dostarcza 52 kalorie
Info ze str. http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/ ... ongan1.htm
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Rambutan – śliwka chińska, jagodzian rambutanu - Nephelium lappaceum)
Jest małym, wiecznie zielonym drzewem (4 - 7 m wysokości). Plantacje rambutanów znajdują się w Malezji, Indonezji, Tajlandii i na Filipinach.
Owoc ma kształt jajowaty, około 3 cm średnicy i czerwoną, pokrytą kolcami skorupkę. Wewnątrz znajduje się biaława, galaretowata, aromatyczna osnówka otaczająca niejadalne nasiono. Smak osnówki zależy od odmiany. Kwaśne odmiany owoców spożywa się po ugotowaniu, słodkie - na surowo. W Malezji i Tajlandii konserwuje się je w puszkach. Można z nich sporządzać kompoty, wina musujące, marmolady czy sałatki owocowe. Miąższ rambutanu zawiera do 16% cukru (głównie sacharoza) i dużo witaminy C (78 mg/100 g).
100 g owocu dostarcza 69 kalorii
Info ze str. www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/rambutan1.htm
Jest małym, wiecznie zielonym drzewem (4 - 7 m wysokości). Plantacje rambutanów znajdują się w Malezji, Indonezji, Tajlandii i na Filipinach.
Owoc ma kształt jajowaty, około 3 cm średnicy i czerwoną, pokrytą kolcami skorupkę. Wewnątrz znajduje się biaława, galaretowata, aromatyczna osnówka otaczająca niejadalne nasiono. Smak osnówki zależy od odmiany. Kwaśne odmiany owoców spożywa się po ugotowaniu, słodkie - na surowo. W Malezji i Tajlandii konserwuje się je w puszkach. Można z nich sporządzać kompoty, wina musujące, marmolady czy sałatki owocowe. Miąższ rambutanu zawiera do 16% cukru (głównie sacharoza) i dużo witaminy C (78 mg/100 g).
100 g owocu dostarcza 69 kalorii
Info ze str. www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/rambutan1.htm
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Nektarynki i brzoskwinie to przede wszystkim bogate źródło witamin z grupy B. Zawierają też witaminę młodości - E, PP i nieco witaminy C (zwłaszcza nektarynka). Po owoce te warto jednak sięgać szczególnie z powodu znajdujących się w nich minerałów - przede wszystkim wapnia, magnezu i żelaza. Ale nie tylko. W brzoskwiniach znajdziemy też potas, fosfor, mangan, cynk i miedź. I mnóstwo beta-karotenu.
Witaminy z grupy B i magnez zadbają o dobry nastrój i pomogą uporać się ze stresem. Wapń wspomoże budowę kości i porost nowych piór w okresie pierzenia.
Z kolei żelazo jest niezbędne do odnowienia czerwonych krwinek. A witaminy - zwłaszcza C zapewnią organizmowi odporność na choroby.
Zawarty w brzoskwiniach i nektarynkach błonnik, który reguluje pracę jelit, przyspiesza metabolizm i oczyszcza układ pokarmowy.
Warto też wspomnieć o działaniu moczopędnym brzoskwiń i nektarynek. Dzięki tym właściwościom, jadane regularnie owoce, pomagają oczyścić organizm z toksyn i produktów przemiany materii. Ma to szczególne znaczenie, jeśli ptaki cierpią na schorzenia nerek. Dieta bogata w brzoskwinie jest wskazana dla nie tylko nerek, ale także serca, oczu, stawów i kości.
Nie mniej cennych składników, co w brzoskwini i nektarynce, znajdziemy w ich mniejszej kuzynce - moreli. Wprawdzie zawiera mniej wapnia, jest jednak równie bogata w żelazo, ma więcej fosforu niż większe owoce, a przede wszystkim jest wyjątkowo bogatym źródłem potasu. W 100 gramach owoców jest go aż 300 mg. W morelach jest też znacznie więcej beta-karotenu i witaminy B2. Dzięki temu składowi morela ma szczególne znaczenie w procesie tworzenia czerwonych krwinek, a więc zapobiega i leczy anemię. Ma też właściwości regeneracyjne
Witaminy z grupy B i magnez zadbają o dobry nastrój i pomogą uporać się ze stresem. Wapń wspomoże budowę kości i porost nowych piór w okresie pierzenia.
Z kolei żelazo jest niezbędne do odnowienia czerwonych krwinek. A witaminy - zwłaszcza C zapewnią organizmowi odporność na choroby.
Zawarty w brzoskwiniach i nektarynkach błonnik, który reguluje pracę jelit, przyspiesza metabolizm i oczyszcza układ pokarmowy.
Warto też wspomnieć o działaniu moczopędnym brzoskwiń i nektarynek. Dzięki tym właściwościom, jadane regularnie owoce, pomagają oczyścić organizm z toksyn i produktów przemiany materii. Ma to szczególne znaczenie, jeśli ptaki cierpią na schorzenia nerek. Dieta bogata w brzoskwinie jest wskazana dla nie tylko nerek, ale także serca, oczu, stawów i kości.
Nie mniej cennych składników, co w brzoskwini i nektarynce, znajdziemy w ich mniejszej kuzynce - moreli. Wprawdzie zawiera mniej wapnia, jest jednak równie bogata w żelazo, ma więcej fosforu niż większe owoce, a przede wszystkim jest wyjątkowo bogatym źródłem potasu. W 100 gramach owoców jest go aż 300 mg. W morelach jest też znacznie więcej beta-karotenu i witaminy B2. Dzięki temu składowi morela ma szczególne znaczenie w procesie tworzenia czerwonych krwinek, a więc zapobiega i leczy anemię. Ma też właściwości regeneracyjne
- malachinka87
- lekarz weterynarii
- Posty: 54
- Rejestracja: śr lip 01, 2009 15:35
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty Większe, drób ozdobny
- Lokalizacja: Czersk / Gorzów Wielkopolski
- Kontakt:
- sqrczybyk
- Posty: 403
- Rejestracja: wt mar 08, 2011 10:30
- Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
- Lokalizacja: Koziegłowy/Poznań
- Kontakt:
Rajskie jabłuszka (Malus sylvestris) - jadalne są owoce bez pestek, jak również liście, kwiaty oraz pączki kwiatów i liści; gałązki nadają się na żerdzie i na zabawki
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Acai (Euterpe oleracea), - Euterpa warzywna zwana jagodą palmy brazylijskiej. W przeciwieństwie do borówki i czarnej jagody, jagoda brazylijska skuteczniej hamuje wolne rodniki i obniża poziom cholesterolu, Jagodę acai można spożywać w formie świeżych owoców jak i przetworów. W Polsce jagody acai można nabyć pod postacią soków, konfitur, herbat i suszu.
Owoce Acai to małe, purpurowe owoce pestkowe, wyglądem zbliżone do jagód. Rosną na palmach w regionach moczarowych Amazońskiej Puszczy. Owoce (portugal. açaí, ang. acai berries) – podobne z wyglądu do winogron, lecz mniejsze – zawierają pojedynczą dużą pestkę (7-10 mm średnicy) i bardzo niewiele miąższu. Drzewo rodzi je dwa razy rocznie w kilku, a nawet kilkunastu gronach, zawierających od 500 do 900 jagód. Ze względu na zawarte w nich bogactwo elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowaniu organizmu, owoce Acai uważane są za jeden z najzdrowszych pokarmów na naszej planecie. Jedna mała purpurowa kuleczka zawiera 18 aminokwasów, 29 kwasów tłuszczowych, 21 cennych pierwiastków śladowych, witaminę B1, B2 oraz B3, witaminę C i E, niacynę, beta karoten, wapń, potas, miedź, cynk oraz fosfor, czyli cały komplet substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Właściwości Acai
• polepszające pracę układu krążenia
• - przyspieszają metabolizm tłuszczu
• zmniejszające poziom cholesterolu
• zmniejszające objawy alergii
• wzmacniające układ odpornościowy
• poprawiające działanie układu trawiennego i wydalniczego
• ułatwiające sen i regenerację sił
• wspomagające detoksykację organizmu
Acai zawiera następujące składniki:
ANTYOKSYDANTY - Owoce Acai zawierają wyjątkowo dużą część antyoksydacyjnych antocyjanów (zaliczane do związków flawonowych - flawonoidów). Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i tym samym zapobiegają powstaniu wielu chorób, w tym nowotworów i zawałów serca. Dodatkowo pozwalają zachować młodość i witalność, poprawiając ogólny stan organizmu. Powodują spowolnienie procesów starzenia .. Owoce acai zawierają więcej antyoksydantów niż borówki i ciemne winogrona, a nawet żurawina – dotychczasowy rekordzista w tej dziedzinie! Owoce Acai są najbogatszym źródłem kwasu elagowego, który jest bardzo silnym antyutleniaczem, posiada potężny potencjał anty nowotworowy, ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA, wywołuje obumieranie komórek nowotworowych i ma zdolności blokowania enzymów powodujących przerzuty komórek nowotworowych. Kwas elagowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wiele badań wskazuje na zaniedbania związane z dostarczaniem odpowiednich tłuszczów w regularnej diecie. Jest to zjawisko bardzo niekorzystne, gdyż kwasy Omega 6 i 9 spełniają wiele ważnych funkcji w naszym ustroju, decydując o prawidłowym przebiegu różnorodnych procesów życiowych, w tym wspomagają pracę serca i działanie układu krążenia, stanowią niezbędnik dla prawidłowej pracy mózgu oraz centralnego układu nerwowego.
AMINOKWASY - Z aminokwasów (białek) zbudowane są wszystkie tkanki prawie każdego organizmu. Zawarte w owocach Acai bogactwo aminokwasów korzystnie wpływa na rozwój mięśni, ich regenerację i wytrzymałość oraz podnosi ogólny poziom energii organizmu. Acai zawiera najdoskonalsze połączenie aminokwasów, takich, jak; tryptofan, leucyna, treonina, izoleucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenylanina, tyrozyna, valina, arginina, histydyna, alanina, kwas glutaminowy, glicyna i inne.
WITAMINY - Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ludzki organizm zmuszony jest do czerpania ich z pożywienia, gdyż sam większości witamin nie wytwarza. Owoce Acai zawierają niezbędne witaminy, będące podstawą zrównoważonej diety: A, B1 (tiaminy), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), C, E (tokoferol), D.
Info : http://www.acaimania.pl/acai.php
zdjęcie http://pepsieliot.wordpress.com/2012/02 ... echczasow/
________________________________________
Owoce Acai to małe, purpurowe owoce pestkowe, wyglądem zbliżone do jagód. Rosną na palmach w regionach moczarowych Amazońskiej Puszczy. Owoce (portugal. açaí, ang. acai berries) – podobne z wyglądu do winogron, lecz mniejsze – zawierają pojedynczą dużą pestkę (7-10 mm średnicy) i bardzo niewiele miąższu. Drzewo rodzi je dwa razy rocznie w kilku, a nawet kilkunastu gronach, zawierających od 500 do 900 jagód. Ze względu na zawarte w nich bogactwo elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowaniu organizmu, owoce Acai uważane są za jeden z najzdrowszych pokarmów na naszej planecie. Jedna mała purpurowa kuleczka zawiera 18 aminokwasów, 29 kwasów tłuszczowych, 21 cennych pierwiastków śladowych, witaminę B1, B2 oraz B3, witaminę C i E, niacynę, beta karoten, wapń, potas, miedź, cynk oraz fosfor, czyli cały komplet substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Właściwości Acai
• polepszające pracę układu krążenia
• - przyspieszają metabolizm tłuszczu
• zmniejszające poziom cholesterolu
• zmniejszające objawy alergii
• wzmacniające układ odpornościowy
• poprawiające działanie układu trawiennego i wydalniczego
• ułatwiające sen i regenerację sił
• wspomagające detoksykację organizmu
Acai zawiera następujące składniki:
ANTYOKSYDANTY - Owoce Acai zawierają wyjątkowo dużą część antyoksydacyjnych antocyjanów (zaliczane do związków flawonowych - flawonoidów). Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i tym samym zapobiegają powstaniu wielu chorób, w tym nowotworów i zawałów serca. Dodatkowo pozwalają zachować młodość i witalność, poprawiając ogólny stan organizmu. Powodują spowolnienie procesów starzenia .. Owoce acai zawierają więcej antyoksydantów niż borówki i ciemne winogrona, a nawet żurawina – dotychczasowy rekordzista w tej dziedzinie! Owoce Acai są najbogatszym źródłem kwasu elagowego, który jest bardzo silnym antyutleniaczem, posiada potężny potencjał anty nowotworowy, ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA, wywołuje obumieranie komórek nowotworowych i ma zdolności blokowania enzymów powodujących przerzuty komórek nowotworowych. Kwas elagowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wiele badań wskazuje na zaniedbania związane z dostarczaniem odpowiednich tłuszczów w regularnej diecie. Jest to zjawisko bardzo niekorzystne, gdyż kwasy Omega 6 i 9 spełniają wiele ważnych funkcji w naszym ustroju, decydując o prawidłowym przebiegu różnorodnych procesów życiowych, w tym wspomagają pracę serca i działanie układu krążenia, stanowią niezbędnik dla prawidłowej pracy mózgu oraz centralnego układu nerwowego.
AMINOKWASY - Z aminokwasów (białek) zbudowane są wszystkie tkanki prawie każdego organizmu. Zawarte w owocach Acai bogactwo aminokwasów korzystnie wpływa na rozwój mięśni, ich regenerację i wytrzymałość oraz podnosi ogólny poziom energii organizmu. Acai zawiera najdoskonalsze połączenie aminokwasów, takich, jak; tryptofan, leucyna, treonina, izoleucyna, lizyna, metionina, cystyna, fenylanina, tyrozyna, valina, arginina, histydyna, alanina, kwas glutaminowy, glicyna i inne.
WITAMINY - Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ludzki organizm zmuszony jest do czerpania ich z pożywienia, gdyż sam większości witamin nie wytwarza. Owoce Acai zawierają niezbędne witaminy, będące podstawą zrównoważonej diety: A, B1 (tiaminy), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), C, E (tokoferol), D.
Info : http://www.acaimania.pl/acai.php
zdjęcie http://pepsieliot.wordpress.com/2012/02 ... echczasow/
________________________________________
- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Wystarczy pod ciepłą, bieżącą wodą miękką szczoteczką wyszorować skórkę, potem wytrzeć do sucha i podać plaster, połówkę, cząstkę - jak uważasz .
Mycie skórki ma na celu pozbycie się konserwantów użytych na czas transportu, by potem podczas obierania skórki nie przenieść palcami chemii na miąższ.
Tak postępujemy ze wszystkimi owocami cytrusowymi.
Alergikom i chorym radzę przeczytać http://www.fakt.pl/Grejpfruty-moga-cie- ... 661,1.html
Mycie skórki ma na celu pozbycie się konserwantów użytych na czas transportu, by potem podczas obierania skórki nie przenieść palcami chemii na miąższ.
Tak postępujemy ze wszystkimi owocami cytrusowymi.
Alergikom i chorym radzę przeczytać http://www.fakt.pl/Grejpfruty-moga-cie- ... 661,1.html
- krzysiek007
- Posty: 42
- Rejestracja: pt paź 31, 2008 15:35
- Ptaki które hoduję: papugi
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Wiecie może jak nazywają się te owoce.
Będąc we Francji (Korsyce) przywiozłem sowie trochę tych owoców,których tam jest dosyc sporo
Nie to nie liczi choć odrobinę podobne a w smaku to coś jak śliwka może mirabelka tylko słodsza
Będąc we Francji (Korsyce) przywiozłem sowie trochę tych owoców,których tam jest dosyc sporo
Nie to nie liczi choć odrobinę podobne a w smaku to coś jak śliwka może mirabelka tylko słodsza
Ostatnio zmieniony śr maja 08, 2013 03:53 przez krzysiek007, łącznie zmieniany 1 raz.
- sqrczybyk
- Posty: 403
- Rejestracja: wt mar 08, 2011 10:30
- Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
- Lokalizacja: Koziegłowy/Poznań
- Kontakt:
krzysiek007 może opisz jak wygląda w środku,czy ma pestkę... bo nie mogę przestać myśleć o tych owocach
a może to będzie...
http://ogrodek-thilien.blogspot.com/200 ... zewko.html
bo te http://www.travelmaniacy.pl/profil,1979 ... ie,60545,0 są niby mdłe

a może to będzie...
http://ogrodek-thilien.blogspot.com/200 ... zewko.html
bo te http://www.travelmaniacy.pl/profil,1979 ... ie,60545,0 są niby mdłe

- Krysia-
- -#Administrator
- Posty: 1620
- Rejestracja: sob wrz 16, 2006 16:06
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Podejrzewam, że są to owoce Chruściny jagodnej inaczej zwanej drzewkiem poziomkowym vel poziomkowcem vel drzewkiem truskawkowym - http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bcina_jagodna
lub medronia - http://pt.wikipedia.org/wiki/Medronheiro
lub medronia - http://pt.wikipedia.org/wiki/Medronheiro
- krzysiek007
- Posty: 42
- Rejestracja: pt paź 31, 2008 15:35
- Ptaki które hoduję: papugi
- Lokalizacja: świętokrzyskie
- krzysiek007
- Posty: 42
- Rejestracja: pt paź 31, 2008 15:35
- Ptaki które hoduję: papugi
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości